Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

Ter overdenking

Ten einde met scherp vizier het nieuwe jaar in te gaan, volgt hier het volgende citaat van Paul Rodenko:
De permanente revolutie van het anarchisme en de moderne poëzie is het enige werkzame tegengif tegen mutisme, catatonie, apathie, slaapziekte, machtswellust, grootheidswaan, bureaucratie en vetzucht.

paul_rodenko (5k image)

=J.B. Arend= op: 31/12/2004 om: 00:03u [link]

Wat voor rocker ben jij?

Nu De AS een uitstekend themanummer over Jazz
heeft uitgebracht, blijft De Vrije uiteraard niet achter!

rock_n_roll (11k image)

Test hier jezelf om antwoord te krijgen op de prangende vraag wat voor rocker je bent!

=J.B. Arend= op: 30/12/2004 om: 23:37u [link]

Monitor extreem rechts

Inmiddels is de zesde Monitor racisme en extreem rechts verschenen, ondermeer van de hand van de bekende fascisme-onderzoeker Jaap van Donselaar.

monitorr (7k image)

Hierin veel aandacht voor de opkomst van de zogeheten Lonsdale-jongeren en de nieuwste extreem-rechtse partij Nationale Alliantie. Over deze partij stond in Alert dit artikel.

=J.B. Arend= op: 30/12/2004 om: 16:51u [link]

Gebladerte

Inmiddels staat het januari-februari 2005 nummer van Gebladerte, krant tegen racisme en uitgave van De Fabel van de Illegaal on line.

Fabel1 (4k image)

Daarin veel aandacht voor degebeurtenissen n.a.v. de moord op Theo van Gogh. Zoals gebruikelijk goed gedocumenteerd en degelijk van karakter!

=J.B. Arend= op: 30/12/2004 om: 15:48u [link]

Onkruit Nieuwsbrief

De antimilitaristische groep Onkruit heeft een Nieuwsbrief uitgebracht.
onkruit (19k image)

Daarin aandacht voor een aantal gevoerde acties, een actieagenda en zowaar een recept voor stinkend boterzuur!
OnkruitActie (10k image)
Spandoek tegen de wapenbeurs in Den Haag.

=J.B. Arend= op: 29/12/2004 om: 17:20u [link]

Haagse Hadjememaar

Gemeenteraadslid Michel Dufresne van Leefbaar Den Haag, een moderne uitvoering van Hadjememaar, heeft een eigen website gekregen.
1783693-184183 (10k image)

Inmiddels heeft de in 2002 op de golven van Leefbaar & Fortuyn verkozen Dufresne al aardig wat stunts op zijn naam staan.
Zo kocht zijn partij van fractiegeld een ghettoblaster ('arbeidsvitaminen'), stripboeken ('vakliteratuur') en dure zonnebrillen om te voldoen aan de wens van het meerendeel van de raad de zaken eens door een andere bril te zien! Ook ging hij met voormalig fractiegenoot Labuche op de vuist. In de fractie rommelt het dan ook regelmatig. Door burgemeester Deetman werd zijn doen en laten tijdens vergaderingen aan banden gelegd. Al met al is hij een van de meest bekende onder de vrijwel onbekende raadsleden van Den Haag. Dufresne stond eertijds aan de wieg van de Haagse Stadspartij, die met één zetel in de raad zitting heeft en waar ook de nodige anarcho's bij betrokken zijn.

=J.B. Arend= op: 28/12/2004 om: 17:03u [link]

Nieuwjaarskaarten

Net als vorig jaar heeft het IISG een aantal geinige digitale nieuwjaarskaarten op hun site staan.

a26-855-150 (9k image)

=J.B. Arend= op: 28/12/2004 om: 16:21u [link]

De Nar

Sinds eind jaren tachtig bestaat bij onze zuiderburen het anarchistisch blad De Nar dat de laatste jaren behoorlijk op de heftige toer is gegaan.

NAR_ttl (11k image)
Het decembernummer bevat ondermeer het verhaal van een viertal anarchisten dat een vuurgevecht leverde met de politie van het Duitse Aachen. Als bijlage een tweetal nummers (mp3) van René Binamé die optraden tijdens de Pinksterlanddagen 2004 en Bérurier Noir.

=J.B. Arend= op: 28/12/2004 om: 15:35u [link]

Anarchisten tegen de Muur van Apartheid

Op de Pinksterlanddagen 2004 waren ze een opvallende verschijning: de Israëlische Anarchisten tegen de Muur. Samen met Palestijnen voeren ze geweldloze directe actie tegen de bouw van de muur die de Palestijnen van hun land berooft en hen definitief buiten Israël sluit.
Klembord01 (11k image)
Hun verhaal was indrukwekkend als je beseft dat er op hen geschoten wordt! N.a.v. de internationale actiedag op 22 oktober j.l. verscheen deze Engelstalige brochure. Informatie over de campagne tegen de muur is hier te vinden.=J.B. Arend= op: 28/12/2004 om: 12:32u [link]

A-Info

Sinds het einde van de jaren tachtig bestaan de zogeheten A-info's, anarchistische nieuwsbulletins die in tal van landen verschijnen.
ainfos2 (2k image)
De Nederlandse editie werd jarenlang door Karl Kreuger verzorgt. Nu is Rob Visser degene die de Nederlandse sectie regelmatig voorziet van internationale berichten.

=J.B. Arend= op: 28/12/2004 om: 11:22u [link]

Anarchisme Basisteksten

Voor wie snel op de hoogte wil raken waar het anarchisme voor staat, zijn er veel teksten voor handen. Om te beginnen zijn er Wikipedia-teksten, op zich een anarchistisch project.
red_black_star (2k image)
Theoretici van het anarchisme vind je hier. Groningse geestverwanten zien het zo en ook punkers hebben iets met anarchisme. Op deze Nederlandse startpagina tenslotte valt dit er over te lezen.


=J.B. Arend= op: 28/12/2004 om: 10:57u [link]

Anarchistische Boekenmarkt

Op 6 november j.l. vond alweer de zesde anarchistische boekenmarkt in Utrecht plaats. N.a.v. deze markt besteedde de VPRO aandacht aan het anarchisme in het radioprogramma De Avonden. Het 40 minuten durend item vind je hier. Er gaat wel een ander kort durend item aan vooraf!

=J.B. Arend= op: 28/12/2004 om: 10:20u [link]

De Vrije is terug!

De naam van dit medium is uiteraard een regelrechte verwijzing naar het blad dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis in 1898 startte, namelijk De Vrije Socialist.
Domela (6k image)
Het gaf zijn overgang van het socialisme naar het anarchisme aan. Na zijn dood in 1919 werd het voortgezet door Gerhard Rijnders die het zou uitgeven tot hij in 1951 overleed.
Daarna zijn er verschillende mensen bij de uitgave betrokken. Door toedoen van Wim de Lobel raken er in de jaren zestig jongeren bij De Vrije betrokken, waaronder Roel van Duyn Het blad zal daarna steeds het anarchisme van de jongere generatie blijven propageren, al volgen de verschillende redacties elkaar soms snel op. Midden jaren negentig stopt De Vrije Socialist zoals het blad inmiddels weer is gaan heten definitief. Maar niet getreurd, hier is de digitale voortzetting van het roemruchte blad!


=J.B. Arend= op: 28/12/2004 om: 10:16u [link]


Powered by Greymatter