Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

Een stad die voor commercie kiest, verdient het te worden ontregeld

Of het nu stadsnomaden zijn met caravans, oude bussen, zelfgebouwde huizen en campers, afgewezen en op straat gezette vluchtelingen met een tentenkamp in een park, of krakers die panden onteigenen uit handen van speculanten of op prestige gerichte gemeenten en woningcorporaties; als het aan gemeenten ligt, worden ze allemaal verdreven. De stad uit, uit het zicht.

Welkom projectontwikkelaars, hotelketens, commercie! Welkom topzeilcentrum of ander megalomaan project! Welkom yuppies, nieuwe rijken, patsers en vastgoedtuig! Welkom winkelketens, luxe restaurants, casino's. En vooruit dan maar, hier en daar een broedplaats, maar wel gesubsidieerd en gecontroleerd natuurlijk want kunst, muziek en creativiteit horen dan bij een stad, maar moeten wel zorgvuldig kunnen worden ingekaderd, toegeëigend en vercommercialiseerd ter eer en meerdere glorie van de stad, haar burgemeester en haar stadsbestuur.

solidarity (95k image)

klik op 'meer'

=Joke Kaviaar= op: 28/03/2015 om: 13:10u [link]

Hans Ramaer 1941-2015

Op 12 maart overleed Hans Ramaer, eindredacteur en oprichter van het anarchistische tijdschrift De AS. Gister op 18 maart, vond onder grote belangstelling zijn crematie plaats. Aanwezig waren natuurlijk zijn vrouw Joke Holdtgreve, zijn dochter, verdere familie, vrienden en kennissen van Hans, de bijna volledige redactie van De AS en mensen met wie hij contact had gedurende zijn actieve jaren als lokale politicus in Rotterdam en zijn werkzaamheden in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Namens De AS vertelde de nestor van de redactie, Rudolf de Jong, over Hans als initiator en eindredacteur van het tijdschrift, maar ook over diens vriendschap, zijn interesses en hun contacten.
De door Hans zelf gekozen muziek bij de crematieplechtigheid was veelzeggend: van Derek & the Dominos Have You Ever Loved a Woman, Forever Young, (een song van Bob Dylan, uitvoering Eddie Vedder?) en Eric Claptons Tears in Heaven. ‘See you in heaven’ waren min of meer Hans zijn laatste woorden. Natuurlijk niet letterlijk te nemen, maar analoog aan de woorden waarmee hij met vrienden of mederedactieleden ieder telefoongesprek afsloot: ‘We houden contact!’ Dat bevestigde ook Rudolf de Jong, vanaf het beginuur in 1972 redactielid van De AS, in zijn woord op de crematieplechtigheid.


Forever young Jerry Garcia Band - ook een versie [red.]

Klik op meer

=Cornelis Prul= op: 19/03/2015 om: 22:30u [link]

Heult mee met de Partij voor de Vijandigheid (PVV)!

Het is verkiezingstijd! Hoezee! Stemmen we allemaal even mee? Of nee, toch maar niet. VVD, PVV, PvdA, CDA... het maakt toch geen verfspat uit wie er aan de macht komt. Het hobbelt allemaal achter de grote leider Wilders aan om kiezers te trekken. Eens even zien wie het wedstrijdje haatzaaien kan winnen en er nog mee kan wegkomen ook.

PVV-vlag_04 (35k image)
Het nieuwe beeldmerk van de PVV? Met dank aan Krapuul

De bekladdingen bij de Partij voor de Vijandigheid hadden net zo goed bij de Volkspartij voor Vraatzucht en Dictatuur kunnen plaatsvinden, bij hun coalitiepartner Partij van de Arbeidsdwang of bij het Christelijk Dictatoriale Afromen. Uiteindelijk allemaal van hetzelfde laken een pak. “Eigen volk eerst” zegt niemand, maar het wordt wel bedoeld.

klik op 'meer'

=Joke Kaviaar= op: 17/03/2015 om: 00:50u [link]

Hans Ramaer, oud-Vrijeredacteur, oprichter en eindredacteur van De AS, overleden

Gisteravond 12 maart 2015 is oprichter en eindredacteur van De AS, Hans Ramaer, overleden.
Dat hij ernstig ziek was was in kringen rond het blad wel bekend. Toch komt het overlijden als een tamelijk onverwachte schok.

Wij komen spoedig met meer, voorlopig verwijzen we even naar dit interview uit 2003.

hans_ramaer_file1_250920090109 (23k image)

Zijn inzet en gedrevenheid voor het anarchisme in het algemeen en voor dit en voorgaande tijdschriften (juist ook de papieren Vrije [Socialist]) in het bijzonder gedenken wij in dankbaarheid en in het besef van een groot gemis.

*


In memoriam door Thom Holterman.

Uitgeleide door André de Raaij, AS-redacteur op Onvoltooid Verleden, blogstuk nr. 73

=Cornelis Prul= op: 13/03/2015 om: 23:08u [link]

NOAM CHOMSKY, LINGUÏST & ANARCHIST

as-190 (72k image)
De aanleiding om aan Noam Chomsky een nummer van de AS te besteden is gelegen in diens anarchisme. Dat anarchisme vormt in Chomsky’s oeuvre evenwel een klein onderdeel. Hij ziet zichzelf evenmin als een groot anarchistische theoreticus. Hij noemt zichzelf een ‘derivative fellow traveller’ (epigoon/navolger). Zijn persoonlijke opvattingen zijn daarbij overigens wel redelijk traditioneel anarchistisch.

Het AS-nummer 190 opent met een inleiding, die zich als literatuuroverzicht kenmerkt, over Chomsky’s anarchisme. Verder komt nadrukkelijk zijn politieke, maatschappijkritische opvatting aan de orde, waarbij ook een verband wordt gelegd met zijn taaltheorie.

Klik op meer.


=Thom= op: 12/03/2015 om: 10:02u [link]

Bij het vertrek van Teeven en zijn partner-in-crime Opstelten

Vreugde! Dat is het eerste gevoel. En daarna: maar dit verandert niks. Verdomme.

Evengoed. Afscheid nemen hoort erbij. Bij deze. Het afscheid van een bullebak eerste klas. Eentje die pas vertrekt als blijkt dat hij en zijn partner-in-crime Opstelten een andere crimineel jaren geleden een bak geld teveel hebben gegeven. Geld dat bijvoorbeeld voor opvang van vluchtelingen gebruikt had kunnen worden, om maar wat te noemen. Al denk ik dat ze daar in Den Haag vast niet zo over denken. Zij zouden het in de bouw van gevangenissen gepompt hebben of zoiets.

meer-straf-criminele-politici (157k image)

Opgestapt is de grootste beul van het Neederland van dit moment en het is wachten op de volgende.

klik op 'meer'

=Joke Kaviaar= op: 10/03/2015 om: 01:35u [link]

David Graeber in het bezette Maagdenhuis

De video van de interactieve bijeenkomst in de hal; uw verslaggever was er bij, maar heeft het niet gefilmd. Bij dezen.
maagdenhuis on livestream.com. Broadcast Live Free


=Cornelis Prul= op: 07/03/2015 om: 20:17u [link]

WAT IS EIGENDOM?

OmslagPrQ (70k image)
Het boek Wat is eigendom? (1840) van Pierre-Joseph Proudhon (1809-1865) is een klassieker om meerdere redenen. Het gaf niet alleen naam aan een stroming binnen het socialisme en vorm aan het verzet tegen ongelijkheid, maar het beschreef ook een nieuwe, vrije maatschappij: die van de anarchie. Omdat het boek over eigendom gaat, onderzoekt het mede de beginselen van recht en bestuur. Dit boek kent na 175 jaar zijn eerste Nederlandstalige uitvoering. Deze uitgave wordt ingeleid door Thom Holterman.

Klik op meer.

=Thom= op: 04/03/2015 om: 09:39u [link]

Op visite bij de PVV

Afgelopen week vond er een bescheiden actie plaats ten huize van enkele PVV'ers in het hoge noorden. Het kon natuurlijk niet rekenen op de goedkeuring van herr Wilders. Een 'frontale aanval op de democratie' noemde hij het. Ironisch om dat te horen uit de mond van de leider van de minst democratische partij van Neederland.

huis-erna-cohen-pvv (249k image)

De PVV in Friesland. Vorig jaar, kort na de beruchte racistische uitspraken van Wilders over Marokkanen “Willen we meer of minder Marokkanen?” leidde dat bij de PVV in Friesland tot discussie. Van de statenleden vertrokken er twee die blijkbaar moeite hadden met die uitspraken. Eerder was er ook al één vertrokken die “zich niet kon vinden in de anti-Islam standpunten van de PVV”. Wie overbleef was Max Aardema, een politieagent uit Drachten. Hij staat opnieuw op nummer 1 van de kandidatenlijst van de provinciale statenverkiezingen van de PVV in Friesland. De PVV moest daar dus op zoek naar nieuwe mensen. Mensen die zich wèl in het “minder Marokkanen” en de anti-islam standpunten kunnen vinden.

klik op 'meer'

=Joke Kaviaar= op: 02/03/2015 om: 02:22u [link]


Powered by Greymatter