Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

Anarchisten slachten paard in Sacramento (VS)

Anarchisten hebben in het Ameriaanse Sacramento voor consternatie gezorgd door op 30 januari een gigantisch paard van chroom in de binnenstad van zijn voetstuk te halen. Het paard stond symbool voor een fijn stuk stadsontwikkeling, de projectontwikkelaar meent dan ook dat er sprake is van terrorisme.
Sacramento300105 (34k image)
Het paard van Troje wordt aangevallen
Een buurtbewoner meldt echter een stuk beter te slapen sinds dat "klotepaard uit zijn lijden is verlost"!

=J.B. Arend= op: 31/01/2005 om: 22:08u [link]

Geen mens is illegaal

Al eerder berichten we over het Precair Forum dat op 12 februari in Amsterdam wordt gehouden en als thema de toenemende bestaansonzekerheid heeft. Inmiddels is duidelijk dat een van de sprekers Marijke Bijl is.
Banner-Anarchism (22k image)
Zij is al jaren betrokken bij het thema illegale arbeid en als zodanig sterk betrokken bij de campagne rond de witte illegalen. Afgelopen december publiceerde zij mede het baanbrekend boek Onzichtbaar achter glas waarin vooral de economische aspecten van illegale arbeid in de glastuinbouw in het Westland aan bod komen.
Klik op meer voor het overige verhaal!


=J.B. Arend= op: 31/01/2005 om: 21:37u [link]

Arrestaties tijdens Pools bezoek van Poetin

In het Poolse Krakow demonstreerden afgelopen woensdag (26 januari) zo'n 100 mensen tegen de komst van Poetin naar de herdenking van Auschwitz. Speeches werden ondermeer gehouden door de Anarchistische Federatie Polen die Poetin beschuldigt van oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid van wege het optreden van Rusland in TsjetjeniŽ.
AFPolenPoetin260105 (23k image)
Poolse demonstrant laat zich wegslepen
Uiteindelijk werd de groep door oproerpolitie ingesloten en volgde arrestatie van 28 deelnemers, waaronder leden van de genoemde Federatie maar ook twee mensen van Amnesty International.
Klik op meer voor filmbeelden en de rest van dit item!

=J.B. Arend= op: 31/01/2005 om: 14:15u [link]

Antifascistische demonstratie in Kiel

Een antifascistische demonstratie in Kiel (Noord-Duitsland) bracht gisteren (29 januari) zo'n 7000 mensen op de been. De demonstratie was een reactie op de mars van de 'Nationaler Widerstand' die gelijktijdig plaatsvond en zo'n 400 deelnemers telde.
AntiaKiel290105a (21k image)
Kopspandoek van de antifascistische demonstratie in Kiel
Filmbeelden zijn beschikbaar van het ingezette waterkanon en de fascisten met de politie.
Klik hieronder op meer!

=J.B. Arend= op: 30/01/2005 om: 11:43u [link]

Anarchisten tegen de Muur in actie in Iskaka

De IsraŽlische ĎAnarchisten tegen de Muur van Apartheidí hebben gisteren (28 januari) opnieuw met Palestijnen en internationale activisten actie gevoerd tegen bouwactiviteiten in de door IsraŽl bezette gebieden.
ATDM280105 (20k image)
Schermutselingen tussen demonstranten en IsraŽlische leger
Plaats van handeling was dit maal Iskaka waar de muur maar liefst 22 kilometer in Palestijns gebied doordringt. Naast 300 Palestijnse bewoners waren een tiental Ūnternationalen en bijna twintig anarchisten betrokken bij het blokkeren van bulldozers waarmee de werkzaamheden aan de muur werden lam gelegd.
Klik hieronder om meer voor de rest van dit verhaal!

=J.B. Arend= op: 29/01/2005 om: 17:18u [link]

Verkiezingen in Irak

De aanloop naar de verkiezingen in Irak kenmerkt zich door een zeer bedreigende sfeer. Kiezers worden geÔntimideerd en dat geldt ook voor de organisatoren.
AmerikaanseSoldatenVerkiezingen (20k image)
Amerikaanse soldaten delen snoep uit met informatie over de verkiezingen
Naast een boycot is er ook een handtekeningenactie tegen de verkiezingen gehouden die door een miljoen mensen is ondertekend.
Klik hieronder op meer voor meer!


=J.B. Arend= op: 29/01/2005 om: 12:09u [link]

Anarchistendemonstratie wilde parade Bush verstoren

De demonstratie van anarchisten in Washington tijdens de inauguratie van Bush op 20 januari had als doel de parade van Bush te verstoren. Dat melden de organisatoren uit New York van de actie.
TimeForPlanB (24k image)
Doordat de demonstratie op tijd vertrok kwamen zij met het kopspandoek te laat op de vertrekplek! Voorts blijkt nu dat er wel degelijk sprake is geweest van twee demonstraties die elkaar zouden ontmoeten, hetgeen door de politie werd voorkomen. In de anti-oorlogsdemonstratie van DAWN was een blok aanwezig dat zich zou aansluiten bij de demonstratie van anarchisten.
Tevens is er een nieuwe film beschikbaar.

=J.B. Arend= op: 28/01/2005 om: 22:56u [link]

Braziliaanse anarchisten de voet dwars gezet tijdens WSF

De autoriteiten van de Braziliaanse deelsstaat Rio Grande do Sul hebben de Anarchistische Dagen van de Anarchistische Federatie Gaķche (AFG) trachtten te verhinderen. De Dagen die gelijktijdig met het programma van het Wereld Sociaal Forum in Porte Alegre plaatsvinden, zouden worden gehouden in de staatsschool ProtŠsio Alves. In opdracht van de deelstaat heeft de school echter het huurcontract van het gebouw moeten opzeggen.
AJ280105a (19k image)
De Anarchistische Dagen in Porte Alegre zijn toch van start gegaan!
Tenzij de anarchisten een lijst zouden overleggen waarop de namen zouden prijken van 150 deelnemers, vergezeld van identificatiebewijzen van elke deelnemer en hun administratie zouden overleggen...
Klik hieronder op meer voor de rest van dit verhaal!

=J.B. Arend= op: 28/01/2005 om: 13:41u [link]

200.000 mensen op WSF-demonstratie

Meer dan 200.000 mensen namen deel aan de 'Vredesmars' waarmee het Wereld Sociaal Forum (WSF) gisteren in Porte Alegre (BraziliŽ) werd geopend. Het was een bonte en kleurrijke stoet waaraan ook honderden vertegenwoordigers van non-gouvermentele organisaties uit de hele wereld deelnamen, begeleid door de klanken van trommelende Braziliaanse indianen. In een park werd een minuut stilte gehouden voor de 300.000 slachtoffers van de zeebeving in AziŽ.
WSFDemo26012005 (22k image)
Tot 31 januari zullen meer dan 500 bijeenkomsten in het kader van de WSF plaatsvinden.
Klik hieronder op meer voor nieuws over de anarchisten in BraziliŽ!


=J.B. Arend= op: 27/01/2005 om: 23:57u [link]

WSF en WEF van start

Vandaag gaat in BraziliŽ voor de 5e maal het Wereld Sociaal Forum (WSF) van start, waar organisaties van onderop uit de hele wereld samenkomen. Het is de tegenhanger van het Wereld Economisch Forum (WEF) waar de bonzen vandaag in Davos eveneens met hun conferentie starten.
DemonWSF (104k image)
Demonstratie in Porto Alegre waar het WSP plaatsvindt
Het WSF verwacht tienduizenden deelnemers te verwelkomen en zet in op tastbare resultaten. In Bern is zowaar toestemming verkregen om te demonstreren tegen het WEF.
Radio Zwart en Rood Actief zorgt vandaag voor live verslaggeving van beide evenementen!

=J.B. Arend= op: 27/01/2005 om: 10:00u [link]

Demonstratie anarchisten tijdens inauguratie Bush

Het verhaal van de demonstratie van anarchisten tijdens de inauguratie staat dan nu online. De schrijvers maakten tevens foto's van de demonstratie. Tevens is er een lang interview met Layla Spears van de Anarchist Resistance die de mars organiseerde.
AnarchistischeMarsOpVertrekpuntLoganCircle (40k image)
Anarchisten verzamelen zich op Logan Circle
In de Washington Post verscheen over de demonstratie dit verslag (wel even registeren!)
Beelden ontbreken nog maar aardig is deze impressie van CNN. De anti-oorlogsdemonstratie van DAWN is wel gefilmd.
Klik hieronder op meer voor foto's van de anarchistendemonstratie.


=J.B. Arend= op: 26/01/2005 om: 23:09u [link]

Van stadsecologie tot een jarige AK-press

Vanavond naar het debat geweest van de HSP over stadsecologie. Een onderwerp waar alle partijen zich uiteraard wel mee kunnen verenigen. Heel leuk hoor die voorstellen van 'paddenpoelen' aanleggen en 'stadsecologen' aanstellen, maar visie ho maar.
OmslagBookchinPSA (7k image)
Mijn gedachten gingen onwilekeurig naar Murray Bookchin. Zijn klassieker Post-Scarcity Anarchism, opnieuw uitgebracht door AK-press, bevat precies die ideeŽn en bevlogenheid die ik dan mis in zo'n debat. AK-press die heel veel goede anarchistische boeken uitgeeft, bestaat dit jaar trouwens 15 jaar. Gefeliciteerd!

=J.B. Arend= op: 25/01/2005 om: 23:38u [link]

Russische anarchisten betrokken bij acties tegen Poetin

In verschillende plaatsen in Rusland nemen anarchisten actief deel aan de acties tegen de neoliberale hervormingspolitiek van Poetin. De protesten gericht op het behoud van sociale voorzieningen zijn niet zo massaal geweest sinds 1998.
AnarchistenRusland220105Tomsk (19k image)
Anarchisten in Tomsk gingen de straat op (22 januari)
Gisteren (23 januari) werden in Nizhny Novgorod na afloop van een meeting zonder aanleiding vijf anarchisten gearresteerd. In Murmansk waren op dezelfde dag anarchisten betrokken bij een spontane wegblokkade waarvan de deelnemers vervolgens door een politiecordon braken om het stadhuis te bezetten.


=J.B. Arend= op: 24/01/2005 om: 22:55u [link]

Inzamelingsactie voor Sri Lanka

De Haagse inzamelingsactie voor Sri Lanka is bijna volbracht. De afgelopen weken is keihard gewerkt om alles te sorteren en in dozen te pakken. Donderdagochtend komt de container om alles naar Sri Lanka te verschepen.
Inzamelingsactie04 (19k image)
De kleding wordt gesorteerd en in dozen verpakt
Ondertussen vinden er in Den Haag nog diverse benefieten plaats voor de actie in Hikkaduwa waar Evert Jan van Hoek hulp verleend. Van het benefiet in het Theater aan het Spui vind je hier foto's.
Klik op meer voor nieuws van Evert Jan.

=J.B. Arend= op: 24/01/2005 om: 20:44u [link]

SpongeBob propageert homosexualiteit?!

Christelijk-rechts in de VS verkondigt dat SpongeBob SquarePants gebruikt wordt om de acceptatie van homosexualiteit bij kinderen te promoten! Spongebob is een van de sterren in een muziekvideo die in maart naar 61.000 scholen zal worden gestuurd om tolerantie en verscheidenheid aan te moedigen!
SpongebobPatrick (9k image)
SpongeBob en zijn grote vriend Patrick
Afgezien van de waarden die het project voorstaat (die dus ook sexuele verscheidenheid veronderstelt volgens christelijk-rechts), schijnt Spongebob in de VS een icoon te zijn van de homobeweging omdat hij regelmatig de hand vasthoudt van zijn grote vriend Patrick! Nou dan hebben wij thans hier het bewijs in beeld dat hun verhouding nog net een stukje verder gaat!

=J.B. Arend= op: 23/01/2005 om: 23:00u [link]

Protest tegen WEF in Zwitserland

In Zwitserland vonden op zaterdag j.l. een tweetal demonstraties plaats tegen het plaatsvinden van het World Economic Forum (WEF), de jaarlijkse bijeenkomst van topondernemers. Ondanks het demonstratieverbod gingen in Bern tussen de 2000 en 3000 mensen (waaronder anarchisten) de straat op om op een zeer kleurrijke manier hun afkeer te laten blijken tegen de heersende economische verhoudingen en de inperking van grondrechten.
AntiWefDemoDavos2 (21k image)
Anarchisten in actie in Davos
In Davos waar het WEF vanaf woensdag a.s. plaatsvindt, demonstreerden zoín 80 mensen.
Klink hieronder op meer!

=J.B. Arend= op: 23/01/2005 om: 14:10u [link]

Inauguratie Bush miljoenenoperatie

De inauguaratie van Bush op 20 januari heeft een slordige 40 miljoen dollar gekost. Er waren zo'n 7000 ordebewaarders in allerlei gedaanten opgetrommeld om het feestje van Bush ongestoord te laten plaatsvinden. Inmiddels zijn de eerste beelden beschikbaar van anarchisten die in Washington aan het demonstreren waren.
FrontspandoekDawnDemoAnarchisten (15k image)
Frontspandoek van anarchisten in de demonstratie van DAWN
Zij zouden deel uit hebben gemaakt van een groot 'zwart blok' van 1500 mensen dat zich zou hebben afgescheiden van de grote anti-oorlogsdemonstratie van DAWN (DC Washington Anti War Network). DAWN demonstreerde onder de leus: 'No New Wars'.
Klik op meer voor foto's en informatie!

=J.B. Arend= op: 22/01/2005 om: 13:10u [link]

Acties tegen Inauguratie Bush

Tienduizenden mensen hebben gisteren in Washington de kou getrotseerd om te protesteren tegen de inauguratie van Bush. Waar Bush sprak van vrijheid en democratie was pepperspray hun deel. Beelden daarvan vind je hier.
PolitieaanvalOpAnarchisten (18k image)
Politie valt anarchisten aan
Het verhaal over het verloop van de anarchistische demonstratie is nog verrre van compleet, al komt er wel steeds meer informatie beschikbaar!
Klik hieronder op meer voor foto's van de demonstratie van anarchisten!

=J.B. Arend= op: 21/01/2005 om: 23:43u [link]

Anarchisten VS slaags met politie

De demonstratie van anarchisten vandaag in een door koude geteisterd Washington tegen de inauguratie van Bush is slaags geraakt met de politie. Dit gebeurde op het moment dat de ruim 2000 anarchisten zich nabij de officiŽle Parade Route richting het Witte Huis trachtten te verenigen met een van de vele andere demonstraties. De politie versperde hen de weg en sloeg de demonstranten terug.
Inauguratie2005 (15k image)
Demonstranten in aanraking met pepperspray
Daarop hergroepeerden de anarcho's zich en probeerden door het politielinies heen te breken. Luister hier voor het verslag van een ooggetuige! En hier zijn beelden te zien van demonstraties waarop ook anarchisten voorbijtrekken.
Klik op meer voor de rest van dit verhaal!

=J.B. Arend= op: 20/01/2005 om: 23:11u [link]

Weiger de identificatieplicht!

Vandaag is een van onze Haagse kameraden samen met twee anderen gearresteerd bij een kleine protestactie bij de Amerikaanse ambassade. Dit n.a.v. de inauguratie van Bush vandaag. Ze weigerden zich te legitimeren, aangezien ze slechts met twee spandoeken stonden te protesteren. Van strafbare feiten was dus geenszins sprake!
GeenIdentificatieplicht! (14k image)
De arrestanten zullen weigeren hun boete te betalen en willen deze zaak laten voorkomen om een proefproces over de identificatieplicht uit te lokken. Dat zouden meer mensen moeten doen!

=J.B. Arend= op: 20/01/2005 om: 21:02u [link]

Nieuwe reeks Gramschap?

In de zomer van 2003 werd Gramschap digitaal gereanimeerd. Gramschap was een anarchistische pamflettenreeks uit de jaren tachtig afkomstig uit kunstenaarskringen.
Gramschap (11k image)
Het bood 'realistische analyses' en kende als motto een uitspraak van Bakoenin: de andere kant discussieert niet over geweld, ze gieten het in wetten en voeren het uit! Een negental oude nummers van de in totaal vijftig verschenen edities staan inmiddels geheel of gedeeltelijk online.
Nu speelt de kwestie Gramschap digitaal weer voort te zetten.
Klik op meer voor meer!

=J.B. Arend= op: 19/01/2005 om: 22:37u [link]

Scherp je klauwen: Groen Front meeting!

Ook behoefte om eens lekker aan de slag te gaan? Scherp dan je klauwen op de wintermeeting van Groen Front! Met ondermeer trainingen, discussies, films & muziek.
splitlogo (6k image)
Ter opwekking heeft De Vrije enige inspiratie voor je in de aanbieding:het Engelse Green Anarchist, en Do or Die naast het Amerikaanse Black and Green!


=J.B. Arend= op: 19/01/2005 om: 21:45u [link]

Versterk Buiten de Orde!

Ons lijfblad Buiten de Orde heeft nieuwe handen nodig! Na jarenlang een prachtig blad te hebben gemaakt stoppen enkele redactieleden ermee. Hoogste tijd dus om jezelf af te vragen wat jij voor Buiten de Orde kunt betekenen!
BdO (6k image)
Ben jij een versterking voor dit prachtblad? Mail dan even met de Vrije Bond

=J.B. Arend= op: 19/01/2005 om: 21:16u [link]

Tsunami van Irak

Dahr Jamail bezocht de uitpuilende mortuaria in Baghdad. Dat veel lichamen worden aangevreten door honden constateerde ook de afgezwaaide sergeant Kevin Benderman. Na vijftien maanden zijn de beelden niet vervaagd. Dat een tienjarig meisje met een zwart verbrande arm niet medisch door de soldaten mocht worden behandeld droeg bij aan zijn huidige anti-oorlogsovertuiging.
Turkseanarchisten (13k image)
Turkse anarchisten demonstreren tegen de oorlog in Irak (januari 2003)

De komende verkiezingen in Irak worden geboycot door 47 partijen. De VS overwegen het inschakelen van doodseskaders om het tij te doen keren. Hier de tien bedrijven die de rol van lachende derde vervullen, zij verdienen miljoenen aan het oorlogsbedrijf.

=J.B. Arend= op: 17/01/2005 om: 22:58u [link]

Haags benefiet voor Sri Lanka

Op dit moment is het avondgedeelte gaande van het Haags benefietspektakel waarvan de opbrengst is bestemd voor de hulpactie die Evert Jan van Hoek in Hikkaduwa op Sri Lanka is gestart en die krachtig wordt ondersteund door het anarchistisch netwerk ter plaatse. Vanmiddag vond het programma plaats voor kinderen (en hun ouders) met tal van activiteiten. Een kleine 200 mensen amuseerden zich opperbest en brachten zo'n 900 euro op.
TheateraanhetSpui (14k image)
Plaats van handeling:Theater aan het Spui, Den Haag

Dit geld gaat naar een weeshuis in de nabije omgeving van het dorp waar Engelse vrijwilligers zijn gaan helpen om de toestroom van wezen, een gevolg van de ramp, op te kunnen vangen.
Klik op meer voor meer nieuws over de Haagse actie!

=J.B. Arend= op: 16/01/2005 om: 21:44u [link]

Etherpiraten in Actie

Vriend Ankerman attendeerde ons erop dat er ook een ander anarchistisch netwerk dan het Haagse voor AziŽ actief is. Zo'n vijftig etherpiraten haalden in een gezamenlijke marathonuitzending zo'n 6000 euro binnen voor de getroffen gebieden.
Etherpiraten (5k image)
Een andere radiopiraat meldt zelfs dat er ruim 15.000 euro binnen is gekomen.
Klik op meer voor het volledige bericht!

=J.B. Arend= op: 16/01/2005 om: 21:13u [link]

Statement tegen de stilte

Al driekwart jaar voert schrijfster/dichteres Joke Kaviaar haar eigen guerilla tegen het uitzettingsbeleid van Minister Verdonk.
StopDeportaties (12k image)
Ze schreef een vlijmscherpe aanklacht tegen het hardvochtige beleid: Stop de deportaties! - Een statement tegen de stilte. En koppelde daar een campagne aan vast waarin ze oproept om tenminste een mail naar de verantwoordelijke minister te sturen.
Klik hieronder op meer voor de volledige tekst, een videofragment vind je hier.

=J.B. Arend= op: 15/01/2005 om: 23:48u [link]

Terugkeer in Fallujah

De Iraakse arts Ali Fadhil keerde terug naar Fallujah, de stad waar de Amerikanen de grootste slag tot dusver leverden met het Iraakse verzet. Sindsdien leven de 300.000 voormalige inwoners als vluchtelingen in kampen.
letsroll (16k image)
Hij ontdekte dat er nauwelijks voorzieningen zijn als water en elektriciteit, terwijl de inwoners alleen met een pasje hun woonplaats in kunnen. Voorts de sporen van de slachting: inwoners die in hun bed zijn neergeschoten en honden die zich voeden met lijken. Zie hier zijn reportage.

=J.B. Arend= op: 15/01/2005 om: 12:06u [link]

Bericht van Evert Jan van Hoek

Vandaag kwam dan eindelijk het volgende emailbericht van Evert Jan van Hoek binnen, waar we al enige dagen met smart op zaten te wachten. Zoals bekend verblijft hij nog steeds in het door de zeebeving getroffen Hikkaduwa op Sri Lanka waar hij met een klein groepje directe hulp verleend aan de getroffen bevolking ondermeer in de vorm van medicijnen en water. Dit met geld dat vanuit het Haags anarchistisch netwerk wordt ingezameld. De teller staat inmiddels op zo'n 7000 euro.
KaartSriLanka (20k image)
Belangrijkste nieuws van Evert Jan is dat de internationale hulpverlening eindelijk op gang is gekomen met de komst van het Rode Kruis en het Oostenrijks leger. Ook komt het dagelijkse leven langzaam weer op gang. Probleem blijft evenwel het uitblijven van vaccinaties, die wel gedoneerd zijn maar vooralsnog niet verkrijgbaar zijn. Dit terwijl het uitbreken van cholera in de regio op de loer ligt.

Klik hieronder op meer voor zijn mail!

=J.B. Arend= op: 14/01/2005 om: 01:14u [link]

Zwart Rood Internetradio

Zojuist stortte de Anarchopiloot een bak noise over het web uit en nu klinken er vertrouwde punkklanken uit mijn boxjes. Dat is internetradio van Zwart Rood.
radio_2 (5k image)
En zaterdag wordt het helemaal dolle pret. Dan is het namelijk Aai-een-konijn Dag en dat i.s.m. ... Nerdradio! Gaat dat allemaal eens beluisteren mensen.


=J.B. Arend= op: 13/01/2005 om: 20:26u [link]

NOVA tracht Evert Jan te gebruiken voor zwart maken hulpverlening

Actualiteitenprogramma NOVA heeft vandaag getracht Evert Jan van Hoek te gebruiken om de gevestigde hulpverleningsorganisaties die rond de ramp in AziŽ actief zijn, in een kwaad daglicht te stellen. NOVA zocht contact met EJ vanwege diens kritiek op USAID in de eerste dagen na de zeebeving. Van Hoek trof de Amerikanen bierdrinkend aan in het duurste hotel van Hikaaduwa op Sri Lanka. Ze waren niet gediend van de diensten die Evert Jan hen aanbood. Inmiddels zijn zij uit het dorp vertrokken.
Hikkaduwa25 (20k image)
Evert Jan van Hoek heeft geweigerd aan een dergelijke tendentieuze uitzending van NOVA mee te werken. Deze is er op voorhand slechts op uit om de actieve hulpverleningsorganisaties in het rampgebied negatief af te schilderen en de suggestie te voeden dat het er allemaal slecht aan toe zou gaan. Van Hoeks kritiek op USAID op dat moment betekent geenszins dat hij daarmee de gehele hulpverlening afschrijft.

Voor meer nieuws klik hieronder op meer!

=J.B. Arend= op: 12/01/2005 om: 20:39u [link]

Trek in kippenvlees?

Zo'n 750 miljoen kippen gaan er jaarlijks doorheen bij Kentucky Fried Chicken. Die beestjes moeten natuurlijk wel worden geslacht. Gebeurt dit zorgvuldig? In de VS wordt er sinds 2003 actie tegen dit bedrijf gevoerd vanwege de wijze waarop deze dieren aan hun einde komen.
KFC1 (21k image)
Peta heeft er zelfs deze site aan gewijd waarop dit filmpje is te zien. Lekker toch, zo'n kippenboutje!


=J.B. Arend= op: 12/01/2005 om: 19:03u [link]

Anarchistische actieweek tegen inauguratie Bush

In Washington bereiden Amerikaanse anarchisten al geruime tijd een actieweek voor, gericht tegen de inauguratie van Bush.
Anarchyispossible (15k image)
De verwachting is dat op de dag van de inauguratie zelf, 20 januari, massaal gedemonstreerd zal worden tegen Bush en diens beleid. De anarchisten roepen op voor een antiautoritair blok in deze demonstratie. Actiemateriaal is online waaronder dit affiche.

Klink hieronder op meer!

=J.B. Arend= op: 11/01/2005 om: 21:24u [link]

Spaanse anarchist overleden

Op 2 januari j.l. overleed Xosť TarrŪo GonzŠlez, rebel en anarchist. Hij lag al enkele maanden in coma.

xosaa (24k image)

Jarenlang zat hij opgesloten in gevangenissen in Spanje waar hij de isolatiefolter onderging van het omstreden gevangenissysteem in dit land, genaamd FIES.

=J.B. Arend= op: 11/01/2005 om: 20:03u [link]

Precair Forum

De Anarchistische Groep Amsterdam is betrokken bij de organisatie van het Precair Forum. Een dag van fora en workshops om de groeiende bestaansonzekerheid van het sociale leven in Nederland en daarbuiten onder de loep te nemen. We buigen ons over de veranderende aard van werk (flex/irregulier/parttime) en de verzorgingsstaat, migratie en informele economieŽn, woonstrijd en nieuwe strategieŽn voor sociaal activisme in de stad.

page (8k image)

De dag vindt plaats op 12 februari 2005 van 14:00 tot 19:00 uur in het pand Plantage Doklaan 12 te Amsterdam. De toegang is vrij, maar email even om je op te geven.

=J.B. Arend= op: 10/01/2005 om: 22:21u [link]

Evert Jan aan de lijn

Zowaar kreeg ik Evert Jan zelf aan de lijn uit Sri Lanka. De situatie in Hikkaduwa is onveranderd; geen internationale hulp te zien, van distributie van hulpgoederen is geen sprake en de lokale ziekenhuizen hebben niets te bieden aan medicijnen en inentingen. De hulpverleners van USAID (die bierdrinkend in het duurste hotel verbleven en niet gediend waren van de diensten van Evert Jan) blijken met de noorderzon te zijn vertrokken. Met hen heeft hij geen contact meer gehad, ze hebben niets ondernomen in het dorp.

Hik (19k image)
Luchtfoto van het getroffen Hikkaduwa

Klik hieronder op meer voor de rest van dit item!

=J.B. Arend= op: 10/01/2005 om: 21:23u [link]

Krankzinnige kolportage

Krankzinnige Kolportage luidt de titel van de nieuwe dichtbundel van Jan Bervoets. De bundel verschijnt in eigen beheer en staat weer vol met de voor Bervoets kenmerkende surrealistische gedichten. De auteur zal het boekwerk hoogstpersoonlijk te koop aanbieden op de Alternatieve Boekenbeurs die op 16 januari in Amsterdam wordt gehouden. Met de volgende tekst op de achterflap, lijkt de toon gezet:
Elke daad/krijgt de woorden/die ze verdient/ook de geroofde zin/die als slaghout dient
Meer brute poŽzie van Bervoets vind je hier en hier.

=J.B. Arend= op: 10/01/2005 om: 20:25u [link]

Pamflet tegen antikraak

Martijn le Noble stuurde ons een pamflet gericht tegen het fenomeen van kraakwachten. Daarin kunnen we ons uiteraard goed vinden. Indymedia vermeldt reeds de gehele tekst, die veel te lang is voor de Vrije.

Enkschoolantikraak (16k image)

Politiek werd dit punt enige tijd geleden aangepakt door ROSA, een lokale politieke partij die met 2 zetels in de raad van Zaanstad is vertegenwoordigd. Zij stellen dat er een eind moet worden gemaakt aan deze misbruik van de woningnood, zoals zij het noemen.=J.B. Arend= op: 09/01/2005 om: 22:58u [link]

Geen officiŽle hulpgoederen gearriveerd in Hikkaduwa

Tot dusver zijn er geen hulpgoederen gearriveerd in Hikkaduwa op Sri Lanka gearriveerd die afkomstig zijn van de internationale hulporganisaties. Er heerst daarentegen drinkwater- en voedselgebrek, meldt Evert Jan van Hoek. Vanochtend was er voor het eerst in dagen weer telefonisch contact met hem mogelijk.

Hikkaduwa9 (16k image)
Hikkaduwa vlak na de ramp

Klik hieronder op meer voor zijn verhaal!

=J.B. Arend= op: 09/01/2005 om: 13:52u [link]

Inzamelingsactie Den Haag

En vanmiddag was het mijn beurt aanwezig te zijn bij de inzamelingsactie voor Sri Lanka die door het Haags anarchistisch netwerk is gestart. Wat zijn er veel spullen gebracht! We hebben keihard gewerkt; moe maar voldaan, want het is ook leuk om te doen! De halve gymzaal van de Grote Pyr waar wordt ingezameld ligt al vol met vooral kleding en spullen voor kinderen. Mensen uit alle rangen en standen komen langs, ook voor een praatje uiteraard. Opvallend is het relatief grote aantal mensen van Hindoestaanse afkomst die zaken doneren. Sommige besluiten spontaan om mee te helpen de stroom spullen in goede banen te leiden, maar daar is nauwelijks aan te beginnen. Zo snel stromen de goederen binnen. Anderen geven zich op om mee te gaan draaien. De meeste mensen hebben de actie op de lokale tv vermeld zien staan.
Een verhuisbedrijf heeft 1000 dozen gedoneerd en daar moet alles in. We besluiten maar met de kleding te starten: dames bij dameskleding, heren en kinderen apart, schoenen, handdoeken, lakens. Zo'n 100 dozen staan nu gevuld. De 700 die nodig zijn om een container te laten aanrukken, wordt beslist gehaald. De Wereldwinkels zijn bereid het transport en de logistiek daaromheen te verzorgen. Nu eerst maar eens zorgen dat het organisatorisch verder op poten wordt gezet.

=J.B. Arend= op: 08/01/2005 om: 18:49u [link]

Haags benefiet voor AziŽ

Inmiddels wordt er vanuit het Haags anarchistisch netwerk een tweede benefiet voor de slachtoffers van de zeebeving in AziŽ georganiseerd. Op 16 januari vindt er in het Theater aan het Spui zowel 's middags als 's avonds een programma plaats.

Benefiet16j (50k image)

Klik hieronder op meer voor het programma!

=J.B. Arend= op: 08/01/2005 om: 18:20u [link]

Alternatieve boekenmarkt Amsterdam

Onze makkers Sil en Koek organiseren voor de tweede keer een alternatieve informatie- en boekenmarkt in Amsterdam en wel op zondag 16 januari in de thans verwarmde zaal van het verbouwde pand aan de Plantagedoklaan 8-12.

boekenmarkt (32k image)

Klik op meer voor het programma!

=J.B. Arend= op: 07/01/2005 om: 17:05u [link]

Eurodusnie werpt label anarchisme van zich af

Vriend Ankerman stuurde het volgende bericht naar De Vrije:

Leiden- Eurodusnie doet afstand van het label 'anarchistisch collectief'.
De Leidse actiegroep begint in 2005 met een schone lei en werkt aan een 'nieuw politiek verhaal'. 'We zijn vastgelopen in de traditionele ideologische antwoorden', zo valt op de website van de organisatie te
lezen.

escape3 (4k image)

Klik hieronder op meer voor de rest van het verhaal!

=J.B. Arend= op: 07/01/2005 om: 16:18u [link]

Haagse Actie voor AziŽ

De ondersteuningsacties voor het hulpverleningswerk van Evert Jan van Hoek in Hikkaduwa op Sri Lanka zijn in zijn woonplaats Den Haag nu uitgeroeid tot Haagse Actie voor AziŽ. De ondersteunende website voor nieuws, informatie en activiteiten ging zojuist het net op.

kop (10k image)

Vanavond ging in de Grote Pyr het inzamelen van spullen van start. Al voor de deuren werden geopend stonden de eerste tien zakken met kleding al op de stoep! Voor informatie over het inzamelen zie hier.
Ook worden er ondersteunende activiteiten georganiseerd. Als eerste vindt onderstaand benefiet in Den Haag plaats.

Benefiet (35k image)

=J.B. Arend= op: 06/01/2005 om: 21:13u [link]

Nieuws uit Sri Lanka

Er is de laatste dagen veel gebeurd omtrent onze actie voor Sri Lanka! Het vorige bericht met de e-mail van Evert Jan heeft veel reacties opgeleverd en is door tal van andere weblogs opgepikt, waaronder het bekende Geenstijl. Met name de passages over USAID zijn onderwerp van gesprek zo blijkt en terecht natuurlijk.
Zelf is Evert Jan geÔnterviewd door het Amerikaans persbureau Associated Press.

050104_surfers_bcol_7a.small (4k image)
Evert Jan van Hoek

Het krantenbericht waarin hij aan het woord komt is de laatste dagen overgenomen door tal van websites en kranten in de VS. Op zoek naar een mailadres van Evert Jan komen sympathiserende Amerikanen die steun aan/via hem willen verlenen door zoekmachines als Yahoo en Google nu bij De Vrije uit!

r2996197740 (27k image)
Straatbeeld na de zeebeving in Hikkaduwa

Het laatste nieuws (d.d. 5 januari) omtrent de activiteiten van Evert Jan in Hikkaduwa is dat hij een tankwagen met schoon drinkwater heeft geregeld en met een farmaceutisch bedrijf bezig is om tegen gereduceerd tarief medicijnen te kopen. Het ingezamelde bedrag bedraagt inmiddels enkele duizenden euro's.

=J.B. Arend= op: 06/01/2005 om: 20:54u [link]

Bericht uit 't getroffen Sri Lanka

Hieronder staat een email van Evert Jan, onze kameraad die op Sri Lanka in Hikkaduwa op vakantie was en na de ramp besloot te blijven om ter plekke te helpen. Het dateert van zondag 1 januari, de dag waarop het 8-uur journaal van de NOS nota bene vanuit dit dorp berichtte. Vooral de passage over de officiŽle hulpverlening geeft aan waarom een zelfstandige hulpactie zinvol kan zijn.
Zijn steunactie in Den Haag heeft inmiddels bijna 2000 euro opgeleverd, terwijl binnenkort in deze stad de inzameling van hulpgoederen in de Grote Pyr van start gaat. De komende dagen zal eerst een publiciteitsoffensiefje gevoerd worden om bekendheid aan dit initiatief te geven om er voor te zorgen dat mensen inderdaad ook spullen komen brengen.

DSCN3988-420b (27k image)

De ramp die hier heeft plaatsgevonden is momenteel voor mij niet te beschrijven, ga ik dus ook niet proberen. Heb begrepen dat de beelden die jullie op de tv te zien krijgen voor zich spreken. Heb eigenlijk gelijk besloten om de rest van mijn "vakantie" in Hikkaduwa te blijven om te kijken of ik iets kan doen. Moet zeggen dat we de afgelopen week met een aantal mensen aardig wat voor elkaar hebben gekregen. Ben na de ramp gelijk begonnen met kleding in te zamelen van mensen die zo snel mogelijk naar huis probeerden te gaan. Gelukkig heeft bijna iedereen al zijn kleding, medicijnen etc. gegeven dus ziet mijn huis er momenteel uit als de Bijenkorf tijdens de dol dwaze dagen. We zijn begonnen met kleding uit te delen in de tempels in de jungle waar de mensen verblijven die echt niets meer hebben, tevens 1000 kilo rijst weten te ritselen. Momenteel zijn we even gestopt met kleding en voedsel uitdelen omdat we er achter kwamen dat er mensen in de tempels rondhangen die niets zijn verloren maar het gewoon wel fijn vinden om gratis te eten etc. Vandaag is de hulporganisatie US-Aid neergestreken in Hikkaduwa, natuurlijk in het duurste hotel van waaruit ze de "hulp" coŲrdineren zonder dat ze weten wat er echt leeft. Ik zag een uur geleden dat de dames en heren hulpverleners al gezellig aan het bier zaten terwijl alcohol, muziek etc not done is tijdens de dagen van nationale rouw. Heb ze aangeboden om ze naar plaatsen te brengen waar de lijken nog liggen te rotten en waar de mensen nog in shocktoestand verkeren, werd echter "vriendelijk" verzocht op te rotten. Dus geld storten op giro whatever gaat op aan dure hotels en bier etc.
Mocht je je geroepen voelen om "zeer plaatselijke" hulp te bieden stort dan een paar euro op giro 2525870, tav E.J. van Hoek, dan kan ik ook in een duur hotel gaan zitten en koud bier drinken. Bollocks, ik heb zelf niets nodig, heb een huis, kleding, eten en veel steun van jullie uit Nederland. Als je iets stort, kan ik je verzekeren dat het wordt gebruikt waar het momenteel het meest nodig is. In eerste instantie voor de eerste levensbehoeften en later voor de wederopbouw van Hikkaduwa. Ga morgen met
twee journalisten naar de plek waar een trein van de rails is gespoeld, heb begrepen dat daar nog niets is opgeruimd. Dubbel gevoel, heb er totaal geen zin in maar aan de andere kant moet de rest van de wereld weten wat er "nog" aan de hand is. Verder is er vaak paniek, sommige zeggen dat het nog een keer gaat gebeuren. Persoonlijk weet ik het niet, we zien wel wat er gebeurt.
Anyway ik heb begrepen dat er al aardig wat op poten wordt gezet in Den Haag, kan alleen maar zeggen onwijs bedankt. Ik ben trots op jullie!

Evert Jan


=J.B. Arend= op: 02/01/2005 om: 23:39u [link]

Actie voor slachtoffers zeebeving Sri Lanka

De Vrije steunt de actie die in Den Haag is opgezet voor de slachtoffers van de zeebeving in Sri Lanka. Eťn van onze kameraden uit het anarchistisch netwerk, Evert Jan van Hoek, is ter plekke in Hikkaduwa in het zuiden van Sri Lanka waar hij met een klein groepje toeristen is achtergebleven om direct hulp te verlenen. Hij is betrokken bij het ruimen van puin, het bergen van stoffelijke resten en het verzorgen van gewonden.

Hikkaduwa2A (21k image)

Het getroffen gebied in Hikkaduwa

Om hem in staat te stellen voedsel, water en andere benodigdheden te kunnen aanschaffen voor de mensen waar hij zich om bekommert, wordt er geld voor hem ingezameld. Dit wordt rechtstreeks op zijn eigen rekening gestort, zodat hij er meteen over kan beschikken.
De Vrije roept hierbij op om deze actie te ondersteunen door een bedrag over te maken op girorekening 2525870 van E.J. van Hoek, Den Haag o.v.v. ďGift Sri LankaĒ. In enkele dagen tijd is er inmiddels ruim 1200 euro voor hem ingezameld.

Daarnaast worden er inmiddels landelijk hulpgoederen ingezameld voor Sri Lanka die door de Wereldwinkels naar de getroffen gebieden vervoerd zullen worden. Het anarchistisch netwerk in Den Haag tracht ter plekke zoín inzamelpunt te organiseren in Grote Pyr. De nadruk ligt op kleding, babymelk, damesondergoed, maandverband, tenten, borden en bestek. Meer informatie hierover zal zo spoedig mogelijk volgen.


=J.B. Arend= op: 01/01/2005 om: 16:04u [link]

Gelukkig Nieuwjaar!

Het team van De Vrije wenst iedereen een goed nieuw jaar in deze turbulente tijden waarin de enige zekerheid steeds grotere onzekerheid lijkt te zijn geworden. Blijf strijdbaar en zorgzaam!

gn2005 (14k image)

Inmiddels hebben we de nodige positieve reacties ontvangen op de terugkeer van De Vrije, waarvoor onze hartelijke dank uiteraard. Een nieuwe weblogger heeft zich gemeld en we hopen dat er nog enkele zullen volgen. Schroom niet je aan te melden en mee te helpen om van De Vrije een boeiende stek te maken!

=J.B. Arend= op: 01/01/2005 om: 10:42u [link]


Powered by Greymatter