Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/29/2018: "De nieuwe AS 200 is uit!"

AS200210 (58k image)
1968? Waarom? Wel: Studentenrevolte, hippies, protest tegen de Vietnamoorlog: 1968 is zelfs voor jongeren van nu een begrip. Voor hun (groot)ouders is ’t hét jaar uit hun jeugd, waarmee alles begon. Dit blad zelf is een van de talloze producten van de wereldwijde opstand van de jongeren van toen. Niet meer dan terecht dus dat we nu, een halve eeuw verder, nog eens terugblikken. Om onze herinnering te scherpen, om ons nog eens heel precies voor de geest te halen hoe het ook weer allemaal begon. Wat waren onze idealen, hoe hebben we daarvoor gevochten en wat heeft het ons en de generaties na ons gebracht?

Klik op meer.


Dit nummer van ‘de AS’ omvat het volgende. Het jaar 1968 is het jaar van woede en begeestering schrijven Boudewijn Chorus en Martin Smit. Zij geven een historisch overzicht van wat er in de wereld aan de hand was in de voorafgaande jaren en zij maken duidelijk hoe in 1968 de woede (politiek) vorm kreeg in naar revolutie neigende revoltes. Rudolf de Jong schrijft wat hij op het hoogtepunt, mei 1968, in Parijs meemaakte. Bas van der Plas, Jan Bervoets en Roel van Duijn bespreken bepaalde facetten van dat hoogtepunt en de effecten ervan. Martin Smit gaat in op de verschillen van inzicht omtrent ‘mei 1968’ van twee bekende anarchisten in die dagen, te weten Arthur Lehning en Anton Constandse.

Aan twee gezichtsbepalende activisten uit die tijd wordt in de AS op verschillende wijze aandacht besteed. Van de een, Daniel Cohn-Bendit, is een uit het Duits vertaald vraaggesprek over ‘1968’ voor Der Spiegel in 2016 opgenomen. De ander is Guy Debord. Hij is een van de oprichters en tevens leider van de Situationistische Internationale (opricht 1957). In de beschouwing van Johny Lenaerts in de AS worden ideeën van de situationisten besproken in relatie tot mei 1968. Zijn beschouwing kan in samenhang gelezen worden met Thom Holterman’s bijdrage, getiteld ‘Over mei 1968 – mei 2018: het kan verkeren’.

DE AS 200, thema ‘1968’, 66 blz., prijs 7,50 euro.

Voor informatie en bestellen van het nummer, zie de site van ‘de AS’:
https://www.tijdschrift-de-as.nl

1 Reactie


Wat een goed idee, zo'n nummer zeg. Vraag mij af van wie het vandaankomt.

zei: Prul op 05/04/2018 om: 16:55u

Wil je ook wat zeggen?
 

Naam:

 

Email:(optioneel)

 

Homepage:

 

Typ hieronder het woord domela in hoofdletters!
Dit is verplicht om spam aanvallen te voorkomen.

 

Commentaar:

Smilies:
smile idioot somber
big grin razz *wink wink* hey baby
boos, grr blozen confused
cool jaja huilen
nadenken oke LOL
slecht help liefde

 


Powered by Greymatter