Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/29/2017: "Anarchisme in de Lage Landen"

ThomV (48k image)
Boekpresentatie 'Anarchisme in de lage landen'
Vrijdag 8 september 17.00 uur
In Het Fort van Sjakoo 
Jodenbreestraat 24, 1011 NK Amsterdam

Klik op meer.

Feestelijke presentatie van de meest recente uitgave van Kelderuitgeverij

Thom Holterman en Marius de Geus houden een korte inleiding
ondersteund door muziek van Rymke en Weia 
en daarna een hapje en drankje
 
Organisatie Kelderuitgeverij ism Het Fort van Sjakoo

Het anarchisme is van alle tijden. Het is en blijft een stimulans voor de autonome vrije geest. Het anarchisme is geen vastomlijnd stelsel maar een libertair potentieel dat in haar verschillende vormen een groot aantal personen geïnspireerd heeft. Zo vind je ook bij voorlopers als Spinoza en Erasmus libertaire gedachten.

Thom Holterman schetst in dit boek vijf portretten van Nederlandse anarchisten, zet hun ideeën uiteen en bespreekt vervolgens vijf libertair georiënteerde  bewegingen aan de hand van hun woordvoerders. 
Hoe het anarchisme ook wordt uitgewerkt, de libertaire gedachten kennen een aantal constanten, vaste punten die het kenmerken en die steeds terugkeren; punten als de vrije gedachte en de vrije organisatie.
Anarchisme is een kritische en subversieve kracht gericht tegen de gevestigde orde en tegelijkertijd is het een opbouwende kracht voor een andere, een libertaire orde. Je kunt hierin een kritisch potentieel en een creatief of constructief potentieel onderscheiden, die niet los van elkaar staan.
 
Op eenzelfde wijze kun je naar het recht kijken, in kritisch, subversief opzicht en in constructief opzicht. Zo werkt de auteur het begrip libertair recht uit. Hij laat zien dat de afspraken die mensen onderling maken om tot samenwerking te komen van een andere orde zijn dan de wetten die ons door de staat worden opgelegd.
 
www.sjakoo.nl   info@sjakoo.nl
www.kelderuitgeverij.nl  kelderuitgeverij@xs4all.nl
 
 
PS Zaterdag 2 september staat ook Kelderuitgeverij op de anarchistische boekenbeurs in Binnenpret, Eerste Schinkelstraat 14-16 te Amsterdam, zie www.agamsterdam.org


Powered by Greymatter