Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/24/2017: "Anarchisme In De Lage Landen"

VoorkantThom110 (45k image)
Het anarchisme is van alle tijden. Het is en blijft een stimulans voor de autonome vrije geest. Het anarchisme is geen vastomlijnd stelsel maar een libertair potentieel dat in haar verschillende vormen een groot aantal personen geÔnspireerd heeft. Zo vind je ook bij voorlopers als Spinoza en Erasmus libertaire gedachten.

Klik op meer.


Thom Holterman schetst in dit boek vijf portretten van Nederlandse anarchisten, (Domela Nieuwenhuis, Bart de Ligt, Clara Wichman, Arthur Lehning en Anton Constandse) en zet hun ideeŽn uiteen. Vervolgens bespreekt hij vijf libertair georiŽnteerde bewegingen aan de hand van hun woordvoerders (Christiaan Cornelissen, Johannes MethŲfer, Felix Ortt, Piet Kooijman, Albert de Jong). Daarmee wordt een ruime eeuw anarchisme in de lage landen bestreken, maar loopt door tot in het heden (Provo, Politieke microkosmos). Hoe het anarchisme ook wordt uitgewerkt, de libertaire gedachten kennen een aantal constanten, vaste punten die het kenmerken en die steeds terugkeren; punten als de vrije gedachte en de vrije organisatie.

Anarchisme is een kritische en subversieve kracht gericht tegen de gevestigde orde en tegelijkertijd is het een opbouwende kracht voor een andere, een libertaire orde. Je kunt hierin een kritisch potentieel en een creatief of constructief potentieel onderscheiden, die niet los van elkaar staan. Op eenzelfde wijze kun je naar het recht kijken, in kritisch, subversief opzicht en in constructief opzicht. Zo werkt de auteur het begrip libertair recht uit. Hij laat zien dat de afspraken die mensen onderling maken om tot samenwerking te komen van een andere orde zijn dan de wetten die ons door de staat worden opgelegd.

Het boek is geÔllustreerd; het is uitgegeven door de Kelderuitgeverij te Utrecht. Omvang: 170 blz.,
prijs 15 euro.

Het is te koop bij:

Athenaeum boekhandel
Spui te Amsterdam

Het Fort van Sjakoo
Jodenbreestraat te Amsterdam

Rosa boekhandel
Folkingedwarsstraat 16 A te Groningen

Zwart en Rood, boekverspreiding
Gent, BelgiŽ

Het is ook te bestellen bij Kelderuitgeverij; zie: http://kelderuitgeverij.nl/?p=f


Powered by Greymatter