Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/25/2016: "MIGRANTEN OP DOORREIS"

Voorkant.Calais (74k image)
‘Calais’ is de naam van een Franse plaats en tegelijk een absurditeit, product van een kakofonie van internationale immigratiepolitiek: noch de Franse regering, noch het gemeentebestuur van Calais willen dat mannen en vrouwen zich er installeren, vastbesloten als ze zijn om naar Engeland over te steken maar vastgelopen in de ‘jungles’ aan de Franse kust’, leert het boek van de Franse filosofe Sophie Djigo getiteld ‘Migranten van Calais, Onderzoek naar het leven op doorreis’.

Klik op meer.

De migranten over wie haar studie gaat, willen slechts één ding, hun weg vervolgen naar Engeland. Zij hebben de plek verlaten waar niet meer te leven viel (oorlogsgebied bijvoorbeeld) en zijn terechtgekomen op een plek (Calais) waar zij zich niet willen vestigen, omdat hun eindbestemming elders ligt (Engeland). Zij zitten klem, ze zijn terecht gekomen tussen wal en schip. Wat betekent dit leven op doorreis? Is er voor de tussenliggende tijd om de eindbestemming te bereiken een alternatief voor de ‘jungle’ te bedenken? Deze kwestie houdt Sophie Djigo bezig. Natuurlijk ging zij kijken en interviewde zij migranten om zich over hun situatie en ideeën te informeren. Djigo deed als filosofe in feite ook sociologisch ‘veldonderzoek’. En hoewel haar boek zich concentreert op één type migrant (die op doorreis is) en op één plek (de ‘jungle van Calais’), toch is haar boek breder van opzet.

Ja, het boek van Djigo is geschreven net voor de ontmanteling van de ‘jungle van Calais’. Dat maakt haar studie niet meteen verouderd, want de ‘jungle’ is dan wel ontruimd, maar daarmee is de problematiek die tot het ontstaan ervan heeft geleid niet opgelost. Bovendien moet men bedenken dat in deze regio een tiental van dit soort ‘jungles’ bestaat.

Doel van het boek is niet een platte beschrijving te geven van de situatie van de migranten in Calais. Haar vertrekpunt betreft de verwerking van overwegingen van de migranten, overwegingen die zij tijdens interviews met hen vernam. Daarbij bediscussieert zij tegen verschillende achtergronden de analyses, die zij van de situationele hoedanigheid van de migranten maakte. Zij doet dat op een invoelende wijze zonder activistische allures. Overigens heeft zij drie pagina’s met namen van organisaties opgenomen die direct of indirect de clandestiene migranten in de ‘jungles’ van de regio Nord-pas-de-Calais bijstaan. Zij bespreekt ook de ondersteunende activiteiten van vrijwilligers en activisten, van niet-gouvernementele organisaties (ONG) als Emmaüs, Secours catholique tot de activistische beweging No Borders. [ThH]

DJIGO, Sophie, Les Migrants de Calais, Enquête sur la vie en transit, Agone, Marseille, 2016, 210 blz., prijs 16 euro.

1 Reactie


Op de site ‘Libertaire orde’ besprak ik het boek uitvoering; zie:
https://libertaireorde.wordpress.com/2016/12/25/migranten-tussen-wal-en-schip-de-jungle-van-calais/

zei: Thom Holterman op 25/12/2016 om: 11:38u


Powered by Greymatter