Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/07/2016: "DE AS 196 IS VERSCHENEN"

AS016 (61k image)
Er zijn weinig onderwerpen waarover meer verhitte debatten gevoerd worden en waarover zulke uiteenlopende ideeën bestaan als over voeding. Dat komt natuurlijk omdat eten een van de basisbehoeften van de mens is. Ook onder anarchisten heerst verschil van mening over voeding, veel van hen zijn min of meer vegetariër, meer en meer zijn anarchisten ook veganist. Er zijn er ook die dat niet zijn. Het nieuwe nummer van ‘de AS’ bespreekt de verschillende gedachten erover. Veganisme, voer voor anarchisten?

Klik op meer.


Het nummer gaat in op de morele kant van veganisme, maar ook op de kant wat het al dan niet met (fysieke) ‘gezondheid’ van de mens van doen heeft. Maar waar komt het denken en handelen in historische zin vandaan? Hoe heeft het zich in de loop van decennia ontwikkeld? Welke debatten zijn er gevoerd over dit onderwerp. Het krijgt allemaal zijn aandacht.

Rymke Wiersma schrijft een deel van de geschiedenis van het veganisme, wat zij als achtergrond gebruikt om te vertellen hoe zij veganiste is geworden (‘Veganarchia, SI, SI!’). Arie Hazekamp vertelt in zijn bijdrage ‘Waarom ik geen veganist ben’. Weia Reinboud besteedt aandacht aan ‘Veganisme en moraal’. Onder de veganisten blijkt ook een uitsluitende bananeneter te zitten. Martin Smit wijst daarbij op André Lorulot, een Franse anarchist uit de kringen rond de bende van Bonnot. De gezondheidsafweging komt bij Jaap van der Laan aan de orde. Hij gaat ook in op de parallel van het vegetarisme van vroeger naar het heden. Een zeer gevarieerd nummer dus waaraan COWSPIRACY niet ontbreekt (door Rymke Wiersma).

Het nummer kent uiteraard ook zijn gebruikelijke rubrieken en boekbesprekingen.

Rivista A

Tegelijk met het uitkomen van ‘de AS 196’ verscheen ook het Italiaanse maandblad ‘Rivista Anarchica 412’. Een deel ervan gaat over…eten (niet over vegetarisme of veganisme). Het gaat over waar ook in ‘de AS 196’ op wordt gewezen, dat eten een sociale functie vervult. Dat is waar Rivista A aandacht voor heeft met ‘de keuken van de liefde’, de ‘volkskeuken’. In mijn vertaling van het Italiaans op de voorkant kom ik niet verder dan: ‘Als je slecht kan denken, is dat omdat je slecht gegeten hebt’.

Thom Holterman

DE AS 196, (herfst/winter 2016), 64 blz., prijs 6,50 euro (aanschaf van het nummer in bij de kritische boekhandel of bestellen; zie de site van ‘de AS’ http://www.tijdschrift-de-as.nl ).

RIVISTA ANARCHICA 412, (december 2016 – januari 2017), 130 blz., prijs 4,00 euro (in Italië) (aanschaf van het nummer bij Fort van Sjakoo, Amsterdam; zie de site van het Fort http://www.sjakoo.nl ).


Powered by Greymatter