Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/09/2015: "BUITEN DE ORDE 2 (2015)"

BuitenOrde.2 (81k image)
Het onlangs uitgekomen nummer van het anarchistisch kwartaalblad 'Buiten de orde' kent als thema: Internet. Daarnaast treft men informatie aan over binnenlandse en buitenlandse activiteiten die de aandacht van anarchisten mogen hebben. Ook wordt de studentenbezetting van universiteitsgebouwen in Amsterdam besproken in relatie tot de instelling van een democratische basisuniversiteit (waarin ook docenten participeerden).

Klik op meer.


Geen wonder dat dit onderwerp aan de orde komt. Eindelijk zou ik zeggen. Het is namelijk al weer vele jaren terug, toen de nieuwe wet op de organisatie van universiteiten ingevoerd werd, dat ik (in mijn hoedanigheid van staatsrechtdocent) in het Rotterdamse universiteitsblad een stukje over die invoering schreef onder de titel: ‘Führerprinzip herintroduziert’. Ik wil maar zeggen: verzet kon na al die jaren niet uitblijven…

Slinks weten

Het thema over Internet belicht diverse kanten van het wereldwijde net, zoals het praktisch nut, maar ook de gevaren en het misbruik ervan. Zo moet worden beseft dat sociale media wellicht hun nut hebben voor het netwerken, maar de multinationals die deze media voorhanden houden, glunderen bij elke ‘click’ die wordt gegeven: die is linksom of rechtsom financieel aantrekkelijk zonder dat de gebruiker daaraan denkt.

Eenzelfde trukendoos kent het met het Internet verbonden ‘slimme’ meten, omdat het vooral gaat om het ‘slinkse’ weten, en wel van de kant van de netbeheerder. Daarom ook is in ‘Buiten de orde’ opgenomen een artikel onder de titel ‘Weiger de slinkse energiemeters!’. Het is een bijdrage die leert hoe de burgerrechtenvereniging Vrijbit de betreffende weigercampagne opbouwde.

Uiteraard treft men meer lezenswaardige artikelen in dit nummer aan, zoals het informatieve artikel ‘Clash van tradities’, waarbij een ontmoeting wordt beschreven met DAF, een vorm van niet-westers anarchisme. Het zijn allemaal bijdragen die men in een anarchistisch tijdschrift mag verwachten. Van één bijdrage vraag ik mij evenwel af wat het in dit tijdschrift doet. Het betreft het artikel van Jan Nol getiteld ‘Alain Badiou: het democratisch materialisme versus de affirmatieve dialectiek’.

Thom Holterman

BUITEN DE ORDE, anarchistisch kwartaalblad, nummer 2, 2015, 52 blz., prijs 2,50 euro.

1 Reactie


AANVULLING
Op ‘Libertaire orde’ bespreek ik eveneens dit nummer van ‘Buiten de orde’ en ga ik uitvoerig in op het artikel van Jan Nol over de Franse filosoof Alain Badiou; zie:

https://libertaireorde.wordpress.com/2015/08/09/over-internet-slinks-weten-vrijbit-en-dialectiek-bij-alain-badiou/

zei: Thom Holterman op 09/08/2015 om: 10:34u


Powered by Greymatter