Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/26/2015: "RUDOLF ROCKER ONDER JOODSE ARBEIDERS"

Voorkant.Rocker (67k image)
De Duitse boekbinder Rudolf Rocker (1873-1958) beschrijft in de fragmenten opgenomen in de zojuist verschenen bundel ‘Onder Joodse arbeiders’ uit zijn herinneringen de meest succesvolle periode uit zijn leven als anarchistisch propagandist. Hij speelt een belangrijke rol in de bewustmaking en organisatie van het Joodse proletariaat in Londen dat in de textielindustrie wordt uitgebuit.
Klik op meer.


Rudolf Rocker werkt hierin samen met bekende revolutionairen als Kropotkin, Malatesta en Emma Goldman. De charismatische Rocker is actief als spreker op politiek èn cultureel gebied, als redacteur van en schrijver in Jiddische tijdschriften die hij deels ook nog eigenhandig zet en uiteindelijk als stakingsleider. Hoogtepunt is wel de succesvolle, algemene staking in de kledingindustrie tegen het ‘sweatshop’systeem in 1912.
Rudolf Rocker. Hij is vooral bekend als propagandist en vakbewegingsman. Zijn leven speelde zich af in heel verschillende historische tijdperken en culturele omgevingen. Steeds heeft hij zijn anarchisme in het kader van de veranderde omstandigheden geplaatst zonder het ooit ontrouw te worden.

In zijn jeugd komt hij in de sociaaldemocratische partij bij de radicale stroming van de ‘Jungen’ en ontwikkelt zich tot anarchist. Hij vlucht in 1893 uit Duitsland om aan arrestatie wegens zijn propaganda-activiteiten te ontkomen en maakt in Parijs kennis met Joodse anarchistische arbeiders. In 1894 in Londen, wordt hij als propagandist actief onder het Joodse proletariaat, dat voor de pogroms uit Oost-Europa gevlucht is. Hij leert Jiddisch, wordt redacteur van anarchistische bladen en werkt mee aan de opbouw van vakbonden. In de beweging leert hij zijn levensgezellin Milly Witkop kennen. Het hoogtepunt van zijn activiteiten is wel de grote staking in de kledingindustrie tegen de mensonterende omstandigheden in de ‘sweatshops’ van de Londense achterbuurten in 1912. Aan het eind van de staking staat zijn populariteit op een hoogtepunt, hij wordt de ‘goy-rabbijn’ genoemd.

In de Eerste Wereldoorlog wordt de beweging monddood gemaakt en Rocker wordt in 1915 als vijandig element geïnterneerd. In 1918 wordt hij als stateloze uitgewezen naar Nederland, verblijft kort in Amsterdam, en gaat dan naar Duitsland waar hij propaganda maakt voor het antimilitarisme en voor de anarchosyndicalistische vakbond F.A.U.D. Als de revolutionaire verwachtingen in Duitsland uitdoven en het nationaalsocialisme opkomt, moet hij in 1933 op het laatste moment vluchten. Met als enige bezit het manuscript van zijn hoofdwerk ‘Nationalisme en Cultuur’ reist hij naar de VS. Hier zal hij de rest van zijn leven wonen. In deze jaren steunt hij actief de anarchisten in de Spaanse burgeroorlog en na de Tweede Wereldoorlog pleit hij voor een actief samenwerken van anarchisten met andere progressieve richtingen.

ROCKER, Rudolf, Onder Joodse arbeiders. Herinneringen van een Duits anarchist, Kelderuitgeverij, Utrecht, 2015. Met een verhelderend voorwoord van Rudolf de Jong.

1 Reactie


Aanvulling:
Op de site ‘Libertaire orde’ besprak Johny Lenaerts het boek en legt hij uit waarom het inspirerend kan zijn voor de actuele situatie waarin we leven; zie:
https://libertaireorde.wordpress.com/2015/04/26/de-actualiteit-van-de-joodse-arbeidersbeweging/

zei: Thom op 26/04/2015 om: 15:13u


Powered by Greymatter