Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/12/2015: "Demonstratie volgend op ontruiming Maagdenhuis, 13 april 15 uur"

Van 25 februari tot 11 april is het Maagdenhuis bezet geweest. Bevrijd kan men het ook noemen. Het zou ordelijk verlaten hebben kunnen worden maandag 13 april om het middaguur maar het College van Bestuur rook bloed voor de wolven van het gezonde volksondervinden die zij konden loslaten door te jammeren over kosten en schade. En niet te vergeten over de aanwezigheid van "Marokkaanse jongens" in het gebouw. Zoiets verzint een beschaafd mens niet, maar we hebben hier dan ook niet met beschaafde mensen te doen.

ophetspui (117k image)

Klik op meer

Verzoeke hier vijf pagina's berichten en opinies over de gebeurtenissen van de afgelopen weken te zien, voor het merendeel geschreven door Alter Ego, Peter Storm (doorverwijzingen) en enkele anderen.

De (merkwaardig, niet?) even georganiseerde als spontane actie of toestand van de bezetting/bevrijding betekent een plotseling ander beeld uit Nederland dan dat van hoogtij vierende xenofobie en dogmatieke bezuinigingsdrift. Ellendig genoeg gaat de ontruiming van de Vluchtgarage ter wille van een grasveld eerder om 9 uur door - Neederland van zijn bekende, beruchte gezicht.

Maar de acties rond de universiteit geven zicht op wat ook in Nederland kan. Als Engelstalige media plotseling het gekritiseerde rendementsdenken als Nederlands woord overnemen dan is er iets aan de hand wat ook internationaal wordt waargenomen. Niet alles is even bruin.

roodvierkantje (2k image) Persbericht:

Afgelopen weekend werd het vreedzame Festival of Science and Humanities onverwacht verstoord door een overweldigende politiemacht verstoord nadat het UvA College van Bestuur (CvB) de Amsterdamse driehoek had gevraagd het Maagdenhuis te ontruimen. Studenten, medewerkers en sympathisanten verlieten het gebouw zodra de Mobiele Eenheid ter plekke was, maar werden alsnog geÔntimideerd, geslagen, geduwd en gearresteerd. Ondanks de uitgesproken wens van de burgermeester dat het CvB alsnog een vreedzame oplossing zou accepteren, werd dit overdreven en volstrekt onnodige machtsvertoon klaarblijkelijk noodzakelijk geacht.

DNU, Humanities Rally, ReThink UvA en University of Colour streven naar een betere universiteit met een democratische structuur, een focus op onderwijswaarde in plaats van financiŽle belangen en een eind aan het rendementsdenken. Ondanks het onlangs begonnen hervormingsproces binnen de UvA Ėinclusief de historische instelling van twee onafhankelijke commissies die de financiŽn en organisatiestructuur onder handen zullen nemenĖ heeft deze laffe daad door een schijnbaar verdeeld en inconsequent CvB het moeizaam opgebouwde vertrouwen opnieuw verpletterd. Het CvB blijft partijen in dit proces marginaliseren en zelfs criminaliseren, en de internationale academische gemeenschap is dan ook geschokt door de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag.
We roepen daarom alle leden van de academische gemeenschap op om samen met ons te protesteren tegen de destructieve acties van het CvB. Medewerkers en studenten worden speciaal uitgenodigd voor een academische mars van het UvA REC Complex op het Roeterseiland naar het Binnengasthuisterrein. De mars demonstreert onze gemeenschappelijke vastberadenheid om onze universiteit te verbeteren, en de managerscultuur en het rendementsdenken te blijven bestrijden. Deelnemers worden van harte aangemoedigd om zich op een gepaste manier uit te dossen en de tradities van onze geliefde universiteit op deze ludieke manier ook visueel uit te dragen: hoogleraren hebben aangekondigd in ceremoniŽle toga te verschijnen, universitair docenten mogen hun voorliefde voor tweed-colberts nog eens uitleven, en onze studenten dragen op creatieve manier de rijkheid en diversiteit van het studentenleven in onze prachtige stad. Alle deelnemers worden aangemoedigd om zich kalm en waardig te gedragen, zoals bij een academische gemeenschap past.

Het evenement begint om 15:00 uur bij CREA, op het UvA REC-terrein op het Roeterseiland. De academische mars zal beginnen en eindigen met korte toespraken door vertegenwoordigers van de aanwezige organisaties en gastsprekers.


Powered by Greymatter