Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/07/2015: "ANARCHISME IN NEDERLAND"

Voorkant.Anar.Provo (96k image)
Het onlangs uitgekomen Franstalige boek van de hand van Thom Holterman, omvat vijf portretten van Nederlandse anarchisten. Dit betreffen: Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de man van ‘Christen tot anarchist’, Arthur Lehning, de fameuze Bakoenin-kenner, Bart de Ligt, de libertaire antimilitarist en voorloper van de vredeswetenschap, Clara Wichmann, de libertaire jurist, feministe van het eerste uur en Anton Constandse, libertair, vrijdenker. Aan de hand van hen komen libertaire stromingen aanbod, naast libertaire praktijken, vormen van directe actie en aanzetten tot theorievorming.

Klik op meer.


De vijf portretten zijn ondergebracht in het eerste deel. In het tweede deel krijgt de veelzijdige libertaire gedachte nader gestalte. Eerst worden enkele voorlopers behandeld (Erasmus, Spinoza, Multatuli). Daarna volgt een beschrijving van een vijftal bewegingen mede aan de hand van hun respectieve woordvoerders:
(1) het revolutionaire syndicalisme en Christiaan Cornelissen; (2) de productieassociatie met Johannes Methöfer; (3) het christenanarchisme met Felix Ortt; (4) de ‘Neem en eetbeweging’ met Piet Kooijman en (5) subversieve actie met Albert de Jong. Het laatste onderwerp loopt ondermeer uit in de provobeweging.

Het derde deel ontleent aan de libertaire gedachte op zijn minst twee werkzame richtingen. Die maken gebruik van het in de libertaire gedachte opgeslagen kritisch en constructieve potentieel. Daarna volgen nog enkele concluderende overwegingen. Nederlands anarchisme in kort bestek dus.

HOLTERMAN, Thom, L’Anarchisme au pays des provos. Constantes, organisations et force critique des libertaires hollandais, Atelier de la création libertaire, Lyon, 2015, 135 blz., prijs 12 euro.

Het boek is ook te bestellen bij:
HET FORT VAN SJAKOO,
Jodenbreestraat 24
1011 NK Amsterdam;
http://www.sjakoo.nl


Powered by Greymatter