Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/28/2014: "MARX versus STIRNER"

Voorkant.Stirner (33k image)
Marx en Stirner leefden in de negentiende eeuw. Marx wat langer dan Stirner. De laatste schreef het boek getiteld, 'De enige en zijn eigendom', dat scherp door Marx is gekritiseerd. Stirner heeft die kritiek niet kunnen lezen, omdat het niet bij zijn leven werd uitgegeven. Er is dus geen reactie van hem op die kritiek, wel van anderen.

Klik op meer.


Beiden hadden heel verschillende opties met betrekking tot de verandering van de wereld. Daarom lijkt het merkwaardig dat Marx (en Engels) zich zoveel moeite heeft getroost om zich negatief en vaak laatdunkend over Stirner en zijn zienswijze uit te laten. De Duitse anarchist Jochen Knoblauch heeft zich ondermeer hiermee beziggehouden in zijn onlangs verschenen boek.

Knoblauch legt uit: Marx had het oog gericht op kwantiteit, wat aanleiding geeft tot het denken in termen van leiding geven aan massa’s. Stirner zat op het idee van ‘opstand van het Ik’ dat in termen van een individuele handeling is op te vatten. Pas door middel van een vereniging van individuen kan het tot een echte revolutie komen. Vrijwilligheid garandeert dat er in overeenstemming met iedereen wordt gehandeld (Stirneriaans model). Leiderschap vraagt volgelingenschap, waardoor de revolutie op het inrichten van nieuwe dwangopleggende instituties zal uitlopen (marxistisch/leninistisch/stalinistisch model). De opstand in Stirneriaanse zin heeft tot doel om zich niet meer te laten kisten door verplichtende instituties: men gaat zelf de zaken regelen en inrichten…

‘Voor mij als anarchist, zegt Knoblauch, betekent vrijheid bovenal creatie van machtsafwezigheid en anti-patriarchale structuren. Hier heeft de staat geen enkel bestaansrecht, omdat het om de samenleving gaat. De basis vlecht het verband tot samenleving door sociale interactie’. En wie heeft opgelet: van Marx is er heden geen sprake meer.

Tussen door zijn we als lezer door Knoblauch nog verrast met een muzikaal intermezzo: punk en de rock’n roll oplichterij, met Stirner als punker! Die was ook de inspirator van kunstenaars als de Dadaïsten. Het typeert zijn soort denken. Verder is door Knoblauch niet zuinig gedaan met het opnemen van beeldmateriaal. Een libertaire tekst van handzaam formaat.

KNOBLAUCH Jochen, Marx vs. Stirner. Ein Versuch über Dieses & Jenes, Edition AV, Lich / Hessen, 2014, 96 blz., prijs 14 euro.

2 Reacties


Aanvulling:
Op de site ‘Libertaire orde’ heb ik het boek van Knoblauch uitgebreider besproken, waarbij ik ook gebruik heb gemaakt van enig beeldmateriaal uit zijn boek; tevens zijn er links aan te treffen naar de Nederlandse vertaling van het boek van Max Stirner, ‘De enige en zijn eigendom’; zie:

http://libertaireorde.wordpress.com/2014/12/28/marx-versus-stirner-dictatuur-van-het-proletariaat-versus-het-individu/

zei: Thom op 28/12/2014 om: 11:26u

www.max-stirner.be
een leuke plek om Stirner beter te leren kennen...

zei: Johan op 21/01/2015 om: 16:51u


Powered by Greymatter