Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/19/2014: "Boekpresentatie Fort van Sjakoo: Blauw en Geel en Donkerrood - Rymke Wiersma"

rymke-wiersma-blauwengeelendonkerrood (89k image)

Waar: Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 28/11/2014 - 17:30

BOEKPRESENTATIE FORT VAN SJAKOO:
Blauw en Geel en Donkerrood
Van Rymke Wiersma
Vrijdag 28 november 2014
Aanvang 17.30 uur
Entree: gratis


In deze roman neemt Rymke Wiersma ons mee naar verschillende leefwerelden: aangepast en onaangepast, hetero, homo en bi, klassieke muziek en punk. Tijdens deze boekpresentatie licht Rymke een tipje van de sluier. Rymke zal tijdens de presentatie geïnterviewd worden over haar nieuwe boek. Verder is er aandacht voor Uitgeverij Atalanta en is er een stukje muziek.

Jim groeit op in het gezin van haar tante. Elke naam heeft voor haar een kleur, vioolspelen is haar passie. Wie haar vader is, is niet bekend en op vragen over het leven en de dood van haar vrijgevochten moeder krijgt ze geen antwoord. Na de zoveelste ruzie besluit ze van huis weg te lopen. Zo belandt ze als veertienjarige in een kraakpand, tussen activisten en wereldverbeteraars, in de stad waar ooit haar moeder woonde. Ze maakt er vriendinnen en vrienden, en gaandeweg ontdekt ze steeds meer sporen van het verleden van haar moeder. Een naam die daarbij telkens opduikt is Welmoed.

'Wat is dat eigenlijk voor interview?' 'Het ging geloof ik om utopische woongemeenschappen, vooral hoe er met de vrije liefde omgegaan werd. Maar wat maakt dat nu uit? Welmoed leefde met mijn moeder, daarom wil ik het horen.' 'Daarom wil ik het juist niet horen. Die Welmoed heeft ons al genoeg ellende bezorgd. Als je moeder haar niet had ontmoet, had ze nog geleefd.'

In deze roman worden verschillende verhaallijnen door elkaar gesponnen, over de eigenzinnige Jim en over haar moeder die actief was in de feministische jaren tachtig.

Uit een recensie in het komende nummer van het anarchistische tijdschrift De AS: “... Geen gedegen studie van verschillende stromingen maar een luchtig kijkje in bepaalde facetten van de toenmalige kraakbeweging; flarden van gebeurtenissen en anekdotes. Wiersma schrijft met humor, relativering maar vooral heel veel liefde voor jong en oud in het actiewezen. Een aantal keren dreigt een cliché maar weet Wiersma met een verrassende wending de lezer te blijven boeien.
Tal van dilemma’s komen aan de orde waarbij Wiersma het heden op originele wijze aan het verleden weet te verbinden.
De zoektocht van Jim is echter niet alleen een verbinding van heden en verleden van de kraakbeweging; het biedt ook een realistisch beeld van “de alternatievelingen” van toen en hoe het hun vergaan is. ...”

Rymke Wiersma (1954) schreef eerder een aantal jeugd- en kinderboeken, waaronder Het beste voor de aarde. Het moeilijkste kinderboek van altijd. Ze is de maakster van het bekende Billen Bloot Spel waarbj spelenderwijs filosofische noties bekend gemaakt en uitgelegd worden. Daarnaast schreef ze non-fictie, onder andere het boek Stoïsche notities. Dit is haar eerste roman voor volwassenen.

Het Fort van Sjakoo i.s.m Uitgeverij Atalanta
Jodenbreestraat 24,
1012 NK
Amsterdam
www.sjakoo.nl
www.at-a-lanta.nl


Powered by Greymatter