Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/27/2014: "200 jaar Bakoenin met Dick Gevers"

bakoenin2 (68k image)

Zaterdag 15 november

Open: 19.30 / Aanvang 20.00
Teatro Munganga
Schinkelhavenstraat 27
Amsterdam

Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag eerder dit jaar van de Russische anarchist Michael Bakoenin zal Dick Gevers spreken over het leven en de ideeŽn van deze belangrijke denker uit de geschiedenis van het anarchisme.

Anders dan zijn tijdgenoten Proudhon en Marx schreef Bakoenin geen dikke boeken. Veel van zijn ideeŽn heeft hij opgetekend in brieven en fragmentarische teksten.
Vanwege de tegenstelling tussen de anarchistische opvattingen van Bakoenin en de meer autoritaire ideeŽn van Marx over het socialisme raakten de twee van elkaar verwijderd. Uiteindelijk leidde dit, mede naar aanleiding van verschil in opvatting over de Parijse Commune, tot de uitsluiting van Bakoenin en anderen van de Internationale.

Het levensverhaal van Bakoenin leest als een avonturenroman. Niet de studeerkamer was zijn thuis, dat waren de barricaden. Toch was hij zeker in zijn tijd een bekende en belangrijke denker, die een flinke bijdrage heeft geleverd aan de basis van het anarchistische gedachtegoed.

Vertrekkend vanuit zijn jeugdjaren in het Russische Priamukino, via de Peter en Paul gevangenis in Moskou, de Siberische strafkampen en de revolutionaire barricaden van Europa neemt Dick Gevers ons mee op een verkenningstocht langs de verschillende ideeŽn die het anarchisme van Bakoenin rijk is, op zoek naar de rode draad in zijn denken.
Na afloop is de bar open.

Georganiseerd door:
Anarchistische Groep Amsterdam
www.agamsterdam.org
Anarcho-Syndicalistische Bond
www.asbamsterdam.espivblogs.net
Vrije Bond
www.vrijebond.org

1 Reactie


Het Franse anarchistische weekblad besteedde in de afgelopen maanden redelijk wat aandacht aan ď200 jaar BakoeninĒ. Het gaat om ondermeer vijf korte impressies rond verschillende items die Bakoenin betreffen. Deze zijn in een Nederlandse vertaling te vinden op ĎLibertaire ordeí; zie:
http://libertaireorde.wordpress.com/?s=Bakoenin

zei: Thom op 31/10/2014 om: 23:13u


Powered by Greymatter