Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/19/2014: "MICHAEL BAKOENIN 200 JAAR"

Bakoe.Zw.Wit (32k image)
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Michael Bakoenin (1814-1876) werd geboren. De Franse anarchistische beweging laat dit niet ongemerkt voorbij gaan. Zo verzorgt Agnès Pavlowsky voor het Franse weekblad Le Monde libertaire enkele korte artikelen over leven en denken van Bakoenin.

Die artikelen zullen de komende weken op ‘Libertaire orde’ in vertaling worden gepubliceerd. In Frankrijk is ook een herdruk verschenen van een boek met teksten van en over Bakoenin getiteld 'Bakounine et les autres, Esquisses et portraits contemporains d’un révolutionnaire' (Bakoenin en de anderen, Eigentijds schetsen en portretten van een revolutionair). Er bestaat daarvan een Nederlandse vertaling 'Bakoenin, Een biografie in tijdsdocumenten' (Baarn, 1977).

Het betreft een bundel tijdsdocumenten (voornamelijk brieven) door Arthur Lehning (1899-2000) verzameld en in 1976 uitgebracht, bij wijze van een Bakoenin-biografie. Arthur Lehning had deze ooit willen schrijven, maar gelet op al zijn overige werkzaamheden is het daar nooit van gekomen. De herdruk (uitgeverij ‘Les nuits rouges’, 2013) is voorzien van een nawoord van Toke van Helmond-Lehning onder de titel ‘Arthur Lehning et Bakounine’.

Een andere Bakoenin activiteit wordt ondernomen door Cercle d’Études libertaires Gaston-Leval. Deze kring gaat in de loop van het jaar een aantal korte teksten uit verspreiden (50 à 80 pagina’s) over Bakoenin en diens politieke, revolutionaire activiteiten en dito denkbeelden. Dit zal eerst in “pdf” vorm geschieden (vrij op Internet te downloaden), waarna de teksten later in brochurevorm zullen worden uitgegeven.

Weet dat de AS ooit, in 1976, een dubbelnummer heeft uitgegeven over Bakoenin, nummer 21-22.

1 Reactie


Aanvulling
Op ‘Libertaire orde’ is over deze onderwerpen nadere informatie te vinden; zie:
http://libertaireorde.wordpress.com/2014/02/19/michael-bakoenin-2014-twee-honderdste-geboortejaar/

zei: Thom Holterman op 19/02/2014 om: 14:54u


Powered by Greymatter