Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/16/2014: "ONTMASKERING VAN EEN ANTI-ANARCHIST"

OmslagPar (44k image)
Het moet in de jaren 1980 zijn geweest, dat een oud-redacteur van de AS tijdens een redactievergadering enthousiast vertelde over het postmodernisme. Er zou een Nederlandstalige bundel over dat onderwerp in voorbereiding zijn. Een concept van een artikel voor die bundel kregen we uitgedeeld. Na lezing ervan weet ik me te herinneren, dat het onderwerp me op geen enkele wijze aansprak. Wat was de reden ervoor?

Klik op meer.


Er werd in het betoog (1) het einde van de ‘grote verhalen’ aangekondigd; (2) de maatschappij was niet ‘maakbaar’; (3) de grote omslag door middel van een revolutie kon je wel vergeten. De twee laatste uitgangspunten had ik vanuit het ‘pragmatisch’ anarchisme al vóór het postmodernisme zelf bedacht. En het ‘grote verhaal’ was ik niet van plan me te laten ontnemen – en nog steeds niet. Kortom, het postmodernisme had voor mij afgedaan.

Inmiddels heeft het zich vermomd in wat bekend staat als het postanarchisme. Een aantal keren heb ik daar al op afwijzende manier over geschreven. Kort door de bocht: je spreekt over het anarchisme of niet. Postanarchisme is een politieke opvatting omtrent een maatschappelijke stand van zaken na het anarchisme, dus is het geen anarchisme meer. Iemand die daar dieper op ingaat is de Franse anarchist, Michael Paraire, die nu juist deze elementen niet langer onbesproken wil laten.

Paraire studeerde filosofie aan de Sorbonne (Parijs). Hij bestrijdt het postmodernisme en het postanarchisme, met name zoals hij dat aantreft bij de Franse filosoof Michel Onfray. Hij doet dat in zijn boek getiteld ‘Michel Onfray, une imposture intellectuelle’ (Michel Onfray, Een intellectueel bedrog). Hij ontmaskert daarin Onfray als een anti-anarchist.

Paraire is in zijn aanval op Onfray genadeloos. Dit gaat zover dat Onfray een openbare discussie met hem uit de weg is gegaan, zo blijkt uit een in zijn boek opgenomen annex. Paraire laat zich af en toe zo gaan, dat het erop lijkt alsof Onfray hem ‘dirigeert’. Het zal daardoor komen dat hij in zijn ijver om het anarchisme te moderniseren, leerstellingen nieuw noemt, die al veel eerder door anderen in het anarchisme geïntroduceerd zijn – maar bij velen wellicht toch onbekend zijn gebleven. Paraire’s boek is dan ook nuttig om binnen de anarchistische kring de nodige discussie los te maken.

PARAIRE, Michael, Michel Onfray, une imposture intellectuelle, Les Éditions de l’Épervier, Paris, 2013, 228 blz., prijs 15 euro.

1 Reactie


Aanvulling
Ik besprak het boek van Paraire uitvoerig op ‘Libertaire orde’. Daar vindt men alle ins and outs over zijn tekst; zie:
http://libertaireorde.wordpress.com/2014/02/16/postanarchisme-op-de-snijtafel-ontmaskering-van-een-anti-anarchist/

zei: Thom Holterman op 16/02/2014 om: 15:30u


Powered by Greymatter