Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/01/2013: "AUTOBANDIETEN EN MEER"

AsAutoB (54k image)

De AS nummer 181/182 is zojuist verschenen. Het themanummer omvat artikelen over de zogeheten ‘Autobandieten’. Het tweede deel betreft het (twintigste) Jaarboek Anarchisme, dat zoals vaker in combinatie met het themanummer van de AS verschijnt.

Klik op meer.


De ‘Autobandieten’ of ook wel ‘de bende van Bonnot’ was een Franse groep die in 1911 en 1912 in Parijs en omstreken een aantal spectaculaire en bloedige overvallen pleegden. Zij gebruikten daarbij gestolen automobielen, in een tijd dat de politie daarover nog geen beschikking had. De leden van de groep waren afkomstig uit kringen van individualistische anarchisten, die de maatschappij en het kapitalisme volledig verwierpen. Zij waren zich er volkomen van bewust dat hun strijd tegen de maatschappij bij voorbaat een verloren strijd kon zijn en niet anders dan op tragische wijze kon eindigen – hetgeen ook een juiste observatie bleek.

In een aantal artikelen worden de omstandigheden geschetst die tot hun acties leidden, alsmede de politieke en sociale context van het illegalistische anarchisme, de reacties in burgerlijke en anarchistische kringen. Ook zijn artikelen met reacties van voor- en tegenstanders van het illegalistische activisme opgenomen. De uitvoering van dit deel was in handen van Dick Gevers en Martin Smit.

Het Jaarboek kent twee onderdelen: (a) een aantal artikelen over het anarchisme en anarchistische thema’s en (b) de teksten van de lezingen die op de geanimeerde jubileumbijeenkomst van de AS op 15 februari 2013 in het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG) te Amsterdam te beluisteren waren.

In het Jaarboek vindt men artikelen van de hand van verschillende auteurs over uiteenlopende zaken betreffende het anarchisme. Zo is er een artikel van Rudolf de Jong over de verschillende visies op Latijns-Amerika en de Verenigde Staten van de anarchisten Anton Constandse, Noam Chomsky en Louis Mercier Vega. Verder een artikel van Bert Altena over de internationale anarchist en zijn nationale herkomst en van Ron Blom een artikel waarin hij terugblikt op de jaren 1980 in Boskoop. Thom Holterman beschrijft elementen van het hedendaagse anarchisme en Martin Smit las een gids naar utopia’s.

De tweede serie artikelen in het jaarboek omvat de lezingen van Roel van Duyn, Roger Jacobs en Weia Reinboud. Verder in dit nummer de gebruikelijke rubrieken en boekbesprekingen. Al met al een zeer gevarieerd nummer van een voor de AS indrukwekkende omvang (108 blz.).

De AS 181 / 182, voorjaar/zomer 2013, prijs 9, 50 euro.

Voor meer informatie over dit nummer en vorige nummers, zie:
http://www.tijdschrift-de-as.nl


Powered by Greymatter