Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/12/2013: "Situatie dorststaker Nessar in detentiecentrum Rotterdam NU levensbedreigend"

De nieren van Nessar geven het op!

Detentiecentrum Rotterdam nu: MARTELING: ONMISKENBAAR en FLAGRANT


Nessar leest zijn verklaring voor

Apartheid-Wall (37k image)

Nessar, de woordvoerder van de groep hongerstakers in detentiecentrum Rotterdam die gisternacht werd geďsoleerd van de groep, bereikt een kritiek stadium. Na vier dagen dorststaking beginnen zijn nieren het op te geven. Ondanks dat weigert hij om in het ziekenhuis opgenomen te worden. Hij heeft ook verklaard dat hij geen kunstvoeding of medicijnen toegediend wil krijgen.“Ik ben geen crimineel. Ik wil niet als een crimineel behandeld worden.” En Nessar gaat door. Maar hij gaat kapot.

Nessar gaat niet alleen kapot aan de dorststaking. De directie van detentiecentrum maakt hem vanaf nu ieder uur wakker. Dat betekent dat hij ook niet meer kan slapen. Het onthouden van slaap is een beproefde marteling. Dat zegt Nessar zelf ook: “Dit is marteling. Dit mag niet. Ik heb gezegd, doe me dan in een cel met camerabewaking, dan kun je zien of ik nog leef of niet, maar dat willen ze niet.” De directie zei: “We zetten je niet in de isoleercel, anders kan je advocaat gaan klagen.”

Iedere uur als de bewakers langskomen, gaat het licht aan, wordt de zware metalen deur van het slot gedraaid en wordt hij wakker gemaakt. De cel is koud; de ventilator staat continu aan en precies op het bed gericht.

Geen voedsel.

Geen water.

Geen slaap.

Nessar is in levensgevaar. En dit alles om ons te laten weten in welke hel hij en andere asielzoekers terecht zijn gekomen toen ze hier naar toe kwamen voor bescherming.

**

Detentiecentrum Rotterdam nu: MARTELING: ONMISKENBAAR en FLAGRANT

Zaterdag 12 mei 2013, 00:35u.

De meeste mensen liggen al in bed. Hangen nog wat op de bank, checken nog even de laatste nieuwtjes op Facebook, of gaan kijken of de kinderen lekker liggen te slapen.

Nessar niet. Nessar wordt nu, op dit moment, gemarteld. In een Nederlands detentiecentrum. Met beproefde methodes: kou, eenzame opsluiting, wakker gehouden worden.

“Ik ben nu in een gebouw alleen. Ik mag alleen maar één uurtje per dag naar buiten om te gaan luchten. Nu is net de wacht binnen geweest bij mij en ze gaan vanaf nu, zegt hij, vanaf nu komt er elk uur komt een bewaarder de cel binnen, ook als ik slaap, dan maken ze me wakker. Elk uur, de hele avond, de hele nacht, om te zien of ik nog leef. En ik zei: “Hoe kan ik dan slapen?” Want dat valt onder artikel 95 van de Europese wetten van Mensenrechten, dat is, je mag niet wakker gehouden de hele nacht. Maar ze zeggen: “Ja, dat is in opdracht van de directie. En dat gaan we ook doen.” Ik weet helemaal niet meer wat die mensen van mij willen.

En vandaag waren vier dokters hier. Ze hebben allemaal gezegd: “Het gaat niet goed, laat hem met rust.”

Dit is een koude cel. De ventilator dag en nacht aan. Direct op mijn bed. Ik kan hem niet uitschakelen. Ik heb een klacht daarover gemaakt, het is koud. Ze komen allemaal terug naar binnen: “Ja, het is wel hartstikke koud hier, maar ja, wij kunnen het niet uitschakelen want het loopt door het hele gebouw” of zo.

En nu laten ze mij ook niet meer slapen. Ik weet niet of dat in Nederland ook goed is, maar ja, ze doen het wel. En ik heb gezegd: “Breng mij dan naar de isolatiecel, want daar hebben jullie camera’s, dan hoeven jullie mij niet elke keer wakker te maken.”

“Ja, dat zou je wel willen, want dan gaan de advocaten klagen, want dan hebben wij jou in een isolatiecel gegooid.”

(-) Maar ik ben toch niet gek, dit is een isolatiecel. (-) alleen een matras en een kussen. Ik heb mijn spullen niet en wat is het verschil tussen dit en een isoleercel.

“Nee, maar dat bepalen wij, je blijft daar.” En dan doen ze de deur dicht en elk uur maken ze me wakker. Ik heb gezegd, dit is marteling, dit mag niet zijn. Daarvoor hebben jullie speciale ruitjes bij de deur, met glas erachter, dan kunnen jullie ook makkelijk zien dat ik leef. Maar waarom moet je deur openmaken? Dat zijn hele zware deuren, met die sloten (-) en jullie lopen naar binnen als ik slaap, ik schrik en dan kan ik niet meer slapen. En dat elk uur, dat is…

“Ja, nee, dat doen wij tot morgen vroeg, tot acht uur ‘s ochtends.”

Mochten er nu nog naďevelingen zijn die geloven dat Nessar voor zijn eigen veiligheid wakker wordt gehouden, die laatste mededeling laat glashelder en keihard zien dat het dáár niet om gaat. Het levensgevaar waarin Nessar verkeert, is morgenochtend om 8 uur niet ineens geweken. Waarom zou hij vannacht gecheckt moeten worden en vanaf morgenochtend ineens niet meer?

Dit is marteling. Onmiskenbare en flagrante marteling.

Fred Teeven, jíj bent hier verantwoordelijk voor. Foutje? Sorry? Dit keer kom je er niet mee weg. Jij niet en dit beleid niet.Powered by Greymatter