Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/25/2013: "PvdA: White Power!"

(door Luca Voorhorst)

Afgelopen nacht werden er ruiten ingegooid bij een lokaal PvdA-kantoor. Daarnaast werd er 'White Power' op het kantoor geklad. Partijvoorzitter Hans Spekman bracht het in de openbaarheid en deed aangifte. Hij had er misschien verstandig aan gedaan eerst even te checken of Diederik Samsom niet toevallig met een kwast op stap was om vast de nieuwe PvdA-huisstijl uit te proberen. Komt dat actieverleden toch nog van pas.

spekman_tweet-21.4.13 (16k image)

klik op 'meer'

Overmorgen debatteert het PvdA-congres in Leeuwarden over ondermeer de strafbaarstelling van illegaliteit. Er ligt een petitie hiertegen, er liggen een aantal moties van afdelingen, werkgroepen en de Jonge Socialisten. Het partijbestuur wijst ze allemaal af: “De afspraak uit het regeerakkoord om illegaal verblijf strafbaar te stellen ligt het partijbestuur en de fracties zwaar op de maag. Desalnietmin geldt dat wij als PvdA staan voor deze afspraak uit het regeerakkoord, waar ook het congres mee heeft ingestemd.”

Het moet niet makkelijk zijn als PvdA'er door het leven te gaan. Aan de lopende band stem je in met nieuwe wetten en maatregelen waar je zogenaamd tegen bent. Maar ja, er liggen nu eenmaal regeerakkoorden en afspraken, en anders gaan die anderen ook moeilijk doen over wat de PvdA heeft binnengesleept. Ik noem een halfslachtig 'kinderpardon', met een huilende Samsom op m'n netvlies.
Als die afspraken er niet liggen, dan duikt er wel weer een PvdA'er op die last heeft van 'voortschrijdend inzicht'. En hup, daar is een kamermeerderheid voor de winning van schaliegas, en, hopsakee, ook een voor de verbreding van de A27 door Amelisweerd.

'Illegaal verblijf strafbaar stellen' ligt de PvdA dus 'zwaar op de maag'. Een maag die sinds het onderhandelen over het regeerakkoord 'Bruggen bouwen' al tot kotsens toe zwaar te verduren heeft gehad, bijvoorbeeld toen:
- dat regeerakkoord qua 'asiel en immigratie' vrijwel een kopie bleek te zijn van het regeerakkoord van Bruin-1;
- Lodewijk Asscher voorstelde iedereen uit een ander land die zich inschrijft in een gemeente een participatiecontract te laten tekenen;
- de PvdA instemde met de centrale opslag van de vingerafdrukken van 'vreemdelingen';
- en zich keerde tegen tijdelijke opvang voor de uitgeprocedeerde asielzoekers uit de tentenkampen in Den Haag en Amsterdam;
- Teeven met het nadrukkelijk uitspreken van vertrouwen, en de hartelijke felicitaties, mocht aanblijven ondanks zijn verantwoordelijkheid voor de dood van Dolmatov (en vele anderen);

Bij deze kleine greep uit een half jaar PvdA-inzet op migratiegebied laat ik even nog buiten beschouwing dat Job Cohen als staatssecretaris de grondlegger van het huidige vreemdelingenbeleid was. Een beleid dat door Nebahat Albayrak voortvarend werd doorgevoerd op de koers 'harder, strenger, soberder en repressiever', in navolging van haar voorganger Rita Verdonk. Ook toen overigens eerst een 'pardon', om de tegenstanders te pacificeren en keiharde maatregelen ongestoord te kunnen doorvoeren.

Op het PvdA-congres zaterdag komt ook de richtinggevende resolutie 'Van waarde' aan de orde. Daarin wordt de opdracht geformuleerd wat “van waarde is weerbaar te maken”. Wat dan van waarde is, wordt nergens echt duidelijk. In de praktijk wordt wel duidelijk dat Spekman cs de bescherming van zwakkeren, onderdrukten en uitgebuitenen daar niet onder vinden vallen, die mogen bij het grof vuil. Daar krijgen ze gezelschap van het armste deel van de wereldbevolking, wier belangen door minister Ploumen definitief zijn geofferd op het altaar van de promotie van het Nederlandse bedrijfsleven. Daartoe gooit ze er graag nog een handelsmissie en wat wapenexport tegenaan.

De trieste realiteit is dat de PvdA geen greintje principes of waarden in zich heeft. Niet verwonderlijk, het bestaansrecht van de sociaal-democratie is al sinds mensenheugenis een combinatie van hunkeren naar macht, dienen als pseudo-linkse schaamlap voor rechts beleid, het in de marge houden van radicaal-links en de uitverkoop van alles en iedereen waar het in naam voor zegt op te komen.
“En ach”, denken fractie en partijbestuur nu, “om de macht te houden, mag daar best een extreem-rechts sausje over”. Heeft iemand zich eigenlijk wel eens afgevraagd welke boodschap Diederik Samsom wilde afgeven toen 'ie van 'linkse' krullebol kaalkop werd?

[Voor de 'strategische' PvdA-stemmers, die dit kabinet in het zadel geholpen hebben, en nu worstelen met de vraag wat een volgende keer te stemmen: stem niet, denk en doe zelf; er zijn bijvoorbeeld nog heel wat PvdA-kantoren die weliswaar geen 'White Power'-graffiti maar wel degelijk een beetje extra airco behoeven.]

1 Reactie


Dag Luca.

bedankt voor je art.
Eigenlijk zouden de mensen wel moeten stemmen enwel BLANCO. Is symbolisch.. ik weet.. maar je geeft iets te kennen nl. dat onze "politieke" voorkeur niet vertegenwoordigd wordt.

Wat de PvdA betreft dat zijn ronduit de partij van de arbeiders-VERRADERS.

zei: Rokra op 01/05/2013 om: 10:41u


Powered by Greymatter