Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/03/2013: "STRIJD TEGEN DE GEVESTIGDE MAATSCHAPPIJ"

DebordOmslag (54k image)
Guy Debord (1931-1994) heeft gedacht en geschreven met het doel het overhoop halen van de maatschappij. Zijn instelling was antikapitalistisch. Zijn teksten en films waren theoretische wapens voor een concessieloze kritiek op de moderne samenleving. Over diens werk en manifesteren loopt nu in de Franse Nationale Bibliotheek (BnF) te Paris een expositie tot 13 juli 2013 (Grote zaal van BnF vestiging ‘François-Mitterand). Over deze tentoonstelling is een prachtige overzichtsbundel uitgekomen.

Klik op meer.

Debord nam, samen met enkele anderen, het initiatief tot de oprichting van avant-garde bewegingen het Internationale lettrisme (1952-1957) en het Internationale situationisme (1957-1972). Deze bewegingen vormden de kernen van de georganiseerde strijd tegen alles dat het ‘werkelijke’ leven in de boeien hield. Guy Debord ontwierp als dichter, kunstenaar, revolutionaire marxist, hoofdredacteur van I.S. en filmer bovenal de strategie van een strijdbeweging tegen alle schone schijn van onze maatschappij, waarvan hij al heel vroeg en erg nauwkeurig het perverse mechanisme blootlegde in zijn 'De spektakelmaatschappij' (1967; in het Nederlands vertaald, 1971), zo leest men bij de introductie van de tentoonstelling.

Het is onder deze strategische invalshoek dat het parkoers van Guy Debord en zijn medestrijdmakkers in de expositie in kaart wordt gebracht. Zijn werk, zijn kijk op de dingen en zijn praktijk staan steeds in het centrum van hetgeen wordt gepresenteerd. Periode na periode wordt duidelijk gemaakt welke collectief werk er wordt verricht en welke personen van welke huize zich verenigden om een maatschappij te laten verschijnen, die in hun ogen minder absurd zou zijn dan die beheerst door het systeem van een kapitalistische markt economie.

In de overzichtsbundel van de tentoonstelling komt men deze periodes tegen. Telkens is er per periode een inleiding en vervolgens treft men veel beeldmateriaal aan. Tevens is opgenomen een nawoord van de weduwe van Debord, Alice Debord, en een ongepubliceerde tekst van Debord zelf.

Guy Debord: Un art de la guerre, onder redactie van Laurence Le Bras en Emmanual Guy, Éditions BnF en Gallimard, Paris, 2013, 223 blz., prijs 39 euro.

Voor meer informatie zie de site van BnF:

http://www.bnf.fr/fr/evenements_et_culture/anx_expositions/f.debord.html

2 Reacties


Aanvulling

Op de site ‘Libertaire orde’ ga ik verder op dit onderwerp in; zie:

http://libertaireorde.wordpress.com/2013/04/03/guy-debord-1931-1994-internationale-situationist-de-kunst-van-het-strijden-tegen-de-gevestigde-maatschappij/

zei: Thom op 03/04/2013 om: 11:09u

De Spektakelmaatschappij werd in het Nederlands voor het eerst in 1976 in een geautoriseerde vertaling door het Wereldvenster uitgegeven. In 2001 volgde een gebonden uitgebreide herdruk bij uitgeverij de Dolle Hond, die snel uitverkocht raakte. In 2007 bracht uitgeverij De Dolle Hond een nog steeds leverbare paperbackeditie (tevens uitgebreide editie). Nog steeds verkrijgbaar in de betere boekhandel.

zei: Sjakoo op 04/04/2013 om: 06:40u


Powered by Greymatter