Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/11/2013: "Anarchisme in Nederland"

RudolfPoster,jpg (46k image)
Lezingenserie op 1 mei 2013 in Utrecht over het anarchisme in Nederland.

Klik op meerHet anarchisme is een oude en geweldloze sociale beweging die veel vrijdenkers, humanisten en vrijzinnig christenen inspiratie heeft geboden. Mensen als Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Bart de Ligt, Clara Wichmann en Anton Constandse waren met hun idealisme voor veel mensen belangrijke voorbeeldfiguren.
Ter gelegenheid van het afscheid van de vrijdenker, humanist en anarchist Rudolf de Jong als bestuurslid van het Humanistisch Historisch Centrum, wordt op 1 mei een drieluik gepresenteerd over het anarchisme in Nederland:
Bert Altena (historicus en kenner van het anarchisme) zal in “De nieuwe mens en de oude Adam: beschouwingen over het anarchisme als tegencultuur” ingaan op de (onderhuidse) nationale en nationalistische sentimenten.
Hans Ramaer (kenner van het anarchisme) zal in ''Binnen de werkelijkheid, maar buiten de perken: Rudolf de Jong en het anarchisme in Nederland”, laten zien dat het anarchisme van Rudolf past in de traditie van predikanten en wereldverbeteraars.
Homme Wedman (historicus) zal Rudolf de Jong interviewen over zijn leven en werk, en zijn betekenis voor het anarchisme en de sociale geschiedschrijving.
De middag staat onder leiding van Bert Gasenbeek (historicus en directeur van het HHC).
Informatie voor deelnemers
Datum: 1 mei
Plaats: Kromme Nieuwegracht 29 (UvH) Utrecht.
Toegang: gratis, aanmelden verplicht via aanmeldingsformulier op www.uvh.nl/hhc
Aanvang 15.00 – 17.00, met aansluitend borrel.
Voor meer informatie zie de site van het Humanistisch Historisch Centrum (www.uvh.nl/hhc).
030 – 23 90 164 (Jules Brabers ) of hhc@uvh.nl.


Powered by Greymatter