Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/24/2013: "ARTHUR LEHNING BACK IN TOWN"

Arthur (38k image)
In 1970 kwam de door Arthur Lehning (1899-2000) samengestelde en ingeleide bundel uit, getiteld 'Michael Bakoenin, Over anarchisme, staat en dictatuur' (Boucher, Den Haag). Op de achterflap van die bundel is een in die jaren verspreid affiche afgedrukt met het portret van Bakoenin, waaronder de leus ‘Michel Bakoenin back in town’. Het geval wil nu: Arthur Lehning back in town.

Onlangs verscheen in Frankrijk namelijk een boekje onder de titel Arthur Lehning. Het is samengesteld, gepresenteerd en van een nawoord voorzien door Alayn Dropsy. Hoewel er voor ingewijden weinig nieuws in staat, vind ik het toch een pareltje. Waarom? Wel het bevat als hoofdtekst een nimmer uitgezonden noch gepubliceerd radio-interview met Arthur. Hij is dan 97 jaar. Het interview leest als een uitwerking van ‘oral history’, wat het bijzonder maakt.

Arthur wordt hier gevraagd naar elementen van de geschiedenis van het anarchisme waarin hij specialist was: het denken (en handelen) van Bakoenin. Diens ideeën, in de twee woorden ‘libertair federalisme’ samengevat, komen telkens terug, zo betoogt Lehning wijzend op jaartallen als 1905, 1917 (Rusland), 1936 (Spanje), 1968 (Frankrijk) en dan 1997 (Rode plein, Moskou)… Dus, wie over Arthur Lehning spreekt, heeft het over de eeuw van Arthur, over 100 jaar anarchisme – in verschillende vormen en onder verschillende omstandigheden.

In het uitgebreide interview komen dan ook zaken aan de orde als: zijn jaren in Berlijn, begin vorige eeuw, zijn ontmoetingen met Russische verbannen anarchisten, het door hem uitgegeven tijdschrift i 10, het verwerven van het archief van de historicus van het anarchisme Max Nettlau, het opzetten van het IISG in Amsterdam, de oorlogsjaren, de Archives Bakounine. Arthur is menigmaal op dreef zoals hij bekend staat: duidelijk kiezend en zeker van zijn zaak.

Het boekje wordt geopend met een tekst over Arthur Lehning, eerder gepubliceerd in het Franse weekblad Le Monde libertaire nummer 1190 (27 januari-2 februari 2000), naar aanleiding van diens overlijden. Dan volgt de transcriptie van de bandopname van het nooit uitgezonden radio-interview met Arthur Lehning. Vervolgens is er een nawoord geschreven door de samensteller van het boekje, Alayn Dropsy.

Arthur Lehning, samengesteld en van een presentatie en nawoord voorzien door Alayn Dropsy, uitgekomen bij Les Éditions du Monde libertaire, in de reeks ‘Graine d’ananar’, Paris, 2013, 66 blz., prijs 5 euro.

1 Reactie


Aanvulling
Ik besprak dit boekje ook op de site ‘Libertaire orde’. Daar nog wat aanvullende informatie over de Franse anarchistische ‘groupe Arthur Lehning’ waarvan Alayn Dropsy deel uit maakt en over het AS-nummer dat in 1975 aan Arthur Lehning werd gewijd; zie:

http://libertaireorde.wordpress.com/2013/02/24/arthur-lehning-1899-2000-een-eeuw-anarchisme/

zei: Thom op 24/02/2013 om: 10:46u


Powered by Greymatter