Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/30/2012: "DE AS OVER RUDOLF DE JONG"

Rudolf (52k image)

Het nieuwe AS nummer 180 is geheel gewijd aan Rudolf de Jong.

Klik op meer.


Dit laatste nummer van de veertigste jaargang van de AS is gewijd aan sociaalhistoricus en anarchist Rudolf de Jong, die kort geleden tachtig jaar werd. Vanaf het eerste nummer is hij een van de redactieleden van dit tijdschrift, of zoals hij in het gesprek met Weia Reinboud en Rymke Wiersma elders in dit nummer zegt: ‘mijn halve leven ben ik al redacteur van de AS.’ Rudolf is afkomstig uit een anarchistisch gezin (zijn vader Albert was voor en ook na de oorlog een bekend anarchosyndicalist) en hij heeft zich in zijn loopbaan – als medewerker van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam – voortdurend beziggehouden met de geschiedenis van het anarchisme en ook met de huidige anarchistische bewegingen in Nederland en daarbuiten. Met name het Spaanse anarchisme had en heeft zijn interesse, wat tot vele publicaties, onder meer in de AS, heeft geleid.

Speciaal voor dit nummer draagt Rudolf enkele originele artikelen bij, waaronder een kritische beschouwing van de recent verschenen biografie van Ferdinand Domela Nieuwenhuis door Jan Willem Stutje. Verder nemen we naast een korte herinnering van Ronald Spoor, twee artikelen op uit het in 1997 door het IISG uitgegeven vriendenboek, teneinde een zo volledig mogelijk beeld van Rudolf te schetsen. Wij, als mederedacteuren en tegelijk vrienden en vriendinnen, denken dan vooral aan zijn steeds creatieve – en vaak verrassende – inbreng bij het samenstellen van dit tijdschrift.

1 Reactie


Aanvulling

Op de site ‘Libertaire orde’ zijn de rubrieken uit dit nieuwe nummer van De AS integraal opgenomen. Ze gaan ondermeer over onze ‘eigen’ terroriste, over moed en overmoed bij het colporteren, over anarchistische ontmoetingen en over niet bouwen maar slopen. Zie:

http://libertaireorde.wordpress.com/

zei: Thom op 30/12/2012 om: 17:46u


Powered by Greymatter