Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/03/2012: "LOF VOOR ONGEHOORZAAMHEID"

Anar (78k image)
‘Activisten, schrijvers, denkers of artiesten, op een dag waren zij de compromissen, de leugens of de vooroordelen van hun tijd zat, om vervolgens van hun leven een gevecht te maken. Daarbij streden zij ook met de pen omdat zij overtuigd waren van de enorme macht van het woord om het geweten wakker te schudden, het verzet te wekken en de wereld te veranderen. Hun teksten hebben niet aan kracht verloren noch aan zuiverheid. De teksten blijven handboeken voor ongehoorzaamheid en weerspannigheid in de huidige tijd’.

Klik op meer.

Deze verklaring is afkomstig van een van de verantwoordelijke mensen van een serie van tien bundels onder de algemene titel ‘Les Rebelles’, uitgegeven door het Franse dagblad 'Le Monde'. In die serie is ook opgenomen de bundel ‘Les anarchistes. Ni dieu ni maître!’.

Drijfveer: vrijheid

Bij de introductie van deze serie wordt er in 'Le Monde' van 15 september 2012 op gewezen, dat in elke periode er wel bepaalde figuren zijn, die zich gaan verzetten tegen de al te gemakkelijke aanvaarding van wat er maatschappelijk plaatsvindt. Het is bijna steeds een edele drijfveer die mannen en vrouwen doet snakken naar vrijheid, in verzet doet gaan tegen alle onbeweeglijkheid van en onderdrukking in het actuele sociale bouwwerk. Daarom is ook ten behoeve van de anarchisten, een bundel in deze serie samengesteld.

In die bundel vindt men een aantal korte of bekorte teksten van klassieke en latere anarchisten, zoals Proudhon, Bakoenin, Kropotkin, Reclus, Pelloutier, Pouget, Grave, Emma Goldman. Maar men treft er ook het pleidooi van de inbreker Marius Alexandre Jacob in aan, die zich beroept op anarchistische gedachten. In dat pleidooi verklaart hij voor zijn rechters waarom zijn stelen van de rijken, het stelen van dieven is… Niet verwonderlijk is dat ook enkele dichters en zangers, tevens ‘songwriters’, als Georges Brassens en Léo Ferré een plaats in de bundel krijgen. Terecht heeft de samensteller eveneens Albert Camus een plaats gegeven.

De bundel wordt geopend met een korte inleiding waarin een opsomming wordt gegeven van de verschillende elementen die het anarchisme karakteriseren. Daaraan wordt toegevoegd een waaier van punten waarop anarchistisch activisme manifest wordt (antimilitarisme, antiklerikalisme, anti-étatisme, antinationalisme…). Vervolgens wordt elke opgenomen tekst voorzien van een korte inleiding gemeenlijk omvattend enige biografische gegevens omtrent de auteur en een redengeving voor de opname van de betreffende tekst. De inhoud van de bundel zal (belezen) anarchisten niet veel nieuws bieden.

Maar een ding is zeker: de teksten spreken voor zichzelf. Bovendien is het in de uitgever te prijzen de anarchisten een plaats te hebben gegeven tussen oud-verzetsstrijders/sters, onder wie Jean Moulin en Lucie Aubrac, schrijvers en politici als Victor Hugo, Jean Jaurès, Léon Blum, François Mauriac. Want hoe verschillend in (politieke) grondslag hun ideeën ook zijn, allen hebben op enig moment NEEN gezegd.

LES ANARCHISTES. NI DIEU NI MAÎTRE!. Een anthologie gepresenteerd door Sylvian Boulouque, in de serie ‘Les Rebelles’ (deel 4), Société éditrice du Monde, Paris, 2012, 223 blz., prijs 5,90 euro.

1 Reactie


Bestellen van/naar buiten Frankrijk is kennelijk niet mogelijk. Ik had het geprobeerd en kreeg als antwoord dat levering buiten Frankrijk niet mogelijk was...

Bonjour Monsieur,
Nous avons bien reçu votre commande "Les Rebelles - Les Anarchistes
"et nous vous en remercions.
Malheureusement, nous sommes au regret de vous informer que nous ne pouvons
satisfaire votre demande, puisque l'expédition des CD, livres d'art et DVD
n'est pas possible à l'étranger, ni dans les DOM TOM, en raison des
droits d'auteur.
Nous restons à votre disposition pour tout renseignement complémentaire.

Bien cordialement,

Service abonnements
Le Monde et ses publications

zei: keest op 03/11/2012 om: 13:13u


Powered by Greymatter