Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/16/2012: "NIEUWE AS-NUMMER VERSCHENEN"

Omslag.179 (75k image)

Het nieuwe nummer van de AS gaat over anarchisme en recht. Zijn dat geen tegenstrijdige verschijnselen? Dat valt te bezien.

Klik op meer.


‘Hond noch meester’ (ni chien, ni maître), luidde beginsel 6 van de Beginselen-catalogus, die gold voor de meerdaagse internationale anarchisme ontmoeting in Saint-Imier (begin augustus 2012).
‘De aanwezigheid van dieren op vier poten is niet gewenst en wordt in geen enkele geval geaccepteerd op de camping, tijdens de concerten, de inleidingen en de werkgroepen’, was eraan toegevoegd. Dit is, hoe je het ook wendt of keert, een rechtscategorie (een verbod).
De Beginselen-catalogus was door een beslissing van het organiserend comité tot stand gekomen. Beginselen 9 en 10 informeerden over de daarbij te hanteren methode van besluitvorming: beslissingen worden bij voorkeur bij consensus genomen en wanneer dat niet werkt, dan worden beslissingen genomen bij gekwalificeerde meerderheid (in dit geval een meerderheid van driekwart). Niemand trok zich overigens van het bovenvermelde gebod iets aan en het handhavingniveau was nul.
Het voorgaande heeft met recht te maken. Bovendien kan men opmerken dat het, in dit geval, door anarchisten wordt geproduceerd. Dit is nog maar een simpel voorbeeld. De problematiek is evenwel complexer. Daarover gaat het nummer van de AS getiteld Anarchisme en recht (nr. 179). Het onderwerp heeft overigens al lang geleden aandacht gekregen.
Toen een aantal geleerde anarchisten, onder wie de geograaf Élisée Reclus, ruim een eeuw geleden de Université Nouvelle te Brussel (1893-1918) opzette, werd niet vergeten ook het recht te laten verzorgen. De jurist Picard besteedde in dat geval aandacht aan ‘constanten van het recht’. Maar ook tijdens het onlangs beëindigde anarchistencongres in Saint-Imier (2012) kon men een lezing volgen, getiteld Anarchisme en recht (Anarchisme et droit), georganiseerd door de Zwitserse ‘Organisation Socialiste Libertaire’ (OSL).

1 Reactie


Aanvulling
Voor een algemene inleiding over het rechtsdenken ten behoeve van een libertaire gedachtegang, vindt u op site ‘Libertaire orde’ het artikel Het Actie-perspectief in het recht, Een libertaire visie ; zie:

http://libertaireorde.wordpress.com/2012/08/15/het-actie-perspectief-in-het-recht-een-libertaire-visie/

zei: Thom op 16/08/2012 om: 12:25u


Powered by Greymatter