Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/10/2012: "Warmold Warringa (1926-2012) overleden"

Op zaterdag 7 juli 2012 is Warmold Warringa overleden, hij werd 86 jaar.
KampeerterreinAppelscha (42k image)
Warmold was sinds de jaren zestig betrokken bij het anarchistisch kampeerterrein in Appelscha.
Klik op meer.

Anders dan bij veel andere ouderen rond het terrein in Appelscha was Warmold Warringa niet afkomstig uit een vrij socialistisch gezin. Hij raakte via de Nederlandse Vereniging tot Sexuele Hervorming (NVSH) betrokken bij het anarchistisch terrein en het Noordelijk Gewest van Vrije Socialisten (NGVS). Het bespreekbaar maken van seksuele vraagstukken en vooral het nemen van maatregelen om tot geboortebeperking over te gaan was van oudsher een van de terreinen waarop anarchisten zich begaven.

Warmold kon er smakelijk over vertellen. Zo hielden hij en zijn vrouw Martje destijds op maandag spreekuur bij hen aan huis in het Drentse Valthermond, een veendorp waar de vrije socialisten van oudsher vertegenwoordigd waren. Mensen konden dan bij hen voorbehoedsmiddelen oftewel condooms kopen. Meestal kwam er die avond geen hond omdat niemand als zodanig bekend wilde staan in het dorp. De rest van de week daarentegen was er aan klandizie echter geen gebrek!

Warmold en Martje verbleven veelvuldig met hun drie kinderen op het kampeerterrein. Stilaan raakte hij steeds meer betrokken bij het vele werk om het terrein te onderhouden en in stand te houden. In 1994 werd hij bestuurslid van de Stichting Tot Vrijheidsbezinning, de eigenaar van het terrein, en kreeg hij de taak van penningmeester. Hij voerde zijn taken altijd zeer nauwkeurig en nauwgezet uit wat hem uiterst betrouwbaar en solide maakte. Dit soms tot ergernis van anderen die wat makkelijker met hun verantwoordelijkheden omspringen. Wie langzaam van betalen was, had aan Warmold een hele lastige. Die stapte gewoon op iedereen af, die nog wat in te lossen had. Dit alles onbaatzuchtig in het belang van het terrein en de beweging.

Met de werkweekenden bedoeld om het terrein te onderhouden liep Warmold vaak in de voorste linie. Indertijd zorgden de oudere dames dan voor het warme middagmaal, grauwe erwten met spek bijvoorbeeld. Hij was ook een van de aanjagers van het aanleggen van elektriciteit op het terrein in 2002. Samen met de inmiddels ook overleden Bart van der Veer regelden ze voor een prikkie de benodigde materialen om alle caravans van stroom te voorzien. In één weekend werden alle sleuven gegraven, leidingen gelegd en de boel weer dichtgegooid. Het waren vaak geweldig leuke weekenden, hard werken en veel lol samen. Jong en oud gezamenlijk aan de slag.

Warmold bekommerde zich ook steevast om het welslagen van de jaarlijkse Pinksterlanddagen op het terrein. De jongeren namen weliswaar steeds meer de organisatie van de dagen over maar Warmold bleef met zichtbaar plezier zijn steentje bijdragen door hele dagen de caravan te bemannen waar de entree geheven werd. Het financieel welslagen van de dagen ging hem persoonlijk aan het hart.

Met het klimmen der jaren kwam het lichamelijk ongemak. Een aantal jaren geleden kwam het weloverwogen besluit van Warmold en Martje om hun caravanplek op te geven. Dat was wel even schrikken. Maar het ging niet meer.

Sindsdien kwamen ze af en toe nog eens langs op het terrein, zoals met de Pinksterlanddagen 2011. Het weerzien was hartelijk. Warmold, voorzien van rollator, droeg nog een steentje bij door entreekaartjes en etensbonnen in de caravan te verkopen, waarin hij zichtbaar lol had.

In het najaar kwamen we als stichtingsbestuur bijeen bij hem thuis in Valthermond. Dat stelde hij zeer op prijs. Het bleek dat hij niets had ingeboet aan zijn scherpe zienswijze en opvattingen. Maar het lichaam wilde niet meer zo best mee. Behalve moeite met het lopen begonnen ook vitale organen het te begeven. Artsen gaven hem te kennen dat het einde in zicht was. Warmold is rustig in zijn slaap overleden.

15244415 (29k image)


Powered by Greymatter