Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/13/2012: "RECHT UIT DE MAATSCHAPPIJ"

GUR (65k image)

Anarchisten hebben in het algemeen niet veel op met het recht. Een personage uit het stuk Henry VI van Shakespeare evenmin. Die roept uit: ‘Kill all the lawyers!’. In hetzelfde stuk roept Jac Cade, de opstandige, op tot de vernietiging van de ‘Inns of court’ (de onderkomens van de Engelse verenigingen van advocaten), waarin hij de symbolen van de bestaande orde ziet. Maar bedenk het recht komt niet noodzakelijkerwijs alleen uit wetboeken.

Klik op meer.


Met de Russisch-Franse jurist en socioloog Georges Gurvitch (1894-1965) hebben we iemand, die zich niets aantrekt van hoe de gewone burger, magistraat, overheidsfunctionaris of politicus gebruikelijk over de herkomst van het recht denkt. Uit de wetboeken, roepen zij. Maar hij wil laten zien hoe we er ook anders over kunnen denken. In een boek van beperkte omvang heeft de Franse jurist Jacques Le Goff, de opvattingen van Gurvitch over recht samengevat onder de titel Georges Gurvitch, Le pluralisme créateur.

De andere denkbeelden over recht, die Gurvitch samenbrengt in de term ‘sociaal recht’, hangen mede samen met een ander maatschappijtype dan het bestaande. Dat is namelijk gestoeld op solidariteit en gaat mede terug op denkbeelden van Proudhon. Recht komt uit de maatschappij. Het wordt door ons gemaakt in ons samen handelen, in de afspraken die we met elkaar maken en waardoor zich micro-, meso- en macrogemeenschappen vormen. Hoe is Gurvitch tot zijn wijzen van kijken naar recht en maatschappij gekomen?

Zijn denkbeelden komen niet uit de lucht vallen. Ze zijn bij Gurvitch deel van zijn eigen geschiedenis. Hij heeft ze opgedaan als jonge Rus (student rechten) in een revolutionaire tijd. Vroeg was hij al vertrouwd met de opvattingen van Proudhon en tijdens de revolutie ziet hij mensen spontaan het zelfbestuur zoals Proudhon dat voorstond, introduceren en toepassen. Gurvitch meent dat hier het sociaal recht wordt geboren in volledige onafhankelijkheid van de staat.

Hij ziet allerlei vormen van directe democratie opbloeien. Het levert voor hem het idee van de mogelijkheid van een pluralistisch karakter van de maatschappij, die fundamenteel antitotalitair, maar wel socialistisch, is ingericht. Ook maakt hij mee hoe dit alles door het totalitaire bolsjewisme in relatief korte tijd wordt weggevaagd. Hierin ligt de reden dat Gurvitch vrijwillig in ballingschap gaat en Rusland verlaat (in 1920). Een universitaire loopbaan die al in Rusland was begonnen, zal hij aan verschillende instellingen van hoger onderwijs in andere landen en steden voortzetten.

Gurvitch staat niet in zijn eentje. Er is vanaf eind negentiende eeuw een aantal rechtssociologen te ontwaren, waarvan Gurvitch een van de voorlopers is. En ja, hun denkbeelden zal je niet meteen aantreffen bij de Opsteltens en co. en het leger van legalisten. Maar niemand moet zich laten ontnemen de dingen anders te zien, ook niet als het over recht gaat. Gurvitch is een van de mensen, bij wie men daarover te rade kan gaan, zoveel maakt ook Le Goff duidelijk.

LE GOFF, Jacques Georges Gurvitch, Le pluralisme créateur, Michalon Éditions, Paris, 2012, 126 blz, prijs 10 euro.

9 Reacties


Aanvulling

Op de site ‘Libertaire orde’ ga ik, mede aan de hand van Le Goff, dieper op het denken van Gurvitch in. Ook geef ik, meer dan Le Goff doet, aan waar de verbanden met Proudhon te onderkennen zijn; zie:

http://libertaireorde.wordpress.com/2012/05/27/politiek-pluralisme-en-sociaal-recht-proudhonnistische-leerstukken/

zei: Thom op 13/06/2012 om: 23:05u

kijk toch eens naar jezelf, je bent zelf rechter Meneer Holterman, en met dat geld zit je zogenaamd anarchist te zijn met je huis in Frankrijk

zei: pieter op 14/06/2012 om: 11:16u

Hé Pientertje, je bent mijn boot in Cassis vergeten!

zei: Thom op 20/06/2012 om: 09:56u

HOLTERMAN zet zelf asielzoekers het land uit, wij geloven niet in jouw rechtspraak.
Op boten zijn duizenden vietnamezen verzopen, Met steun van rechters al la Holternman.DE RECHTSORAAK DIE HIJ VERDEDIGD, hij keek ernaar.
waarom doe jij zo denigrerend als jij wordt aangevallen?

zei: pietervandermeer op 20/06/2012 om: 13:27u

Beste Pieter,

Waarom ik denigrerend doe als ik word aangevallen? Wel, jij denkt dat je je op feiten baseert. Waarom heb je die niet op juistheid gecontroleerd?

Je eerste reactie gaf me in dat je bij de AIVD werkt, omdat die ook ‘feiten’ gebruikt om ‘fake situaties’ te construeren (lees het laatste boek van Roel van Duyn eens). Dus dacht ik: ik gooi een schepje onzin boven op de onzin die jij verkondigt.

Het bizarre is dat je de onzin die je in je eerste reactie uitkraamde in je tweede reactie versterkt. Kijk dat is uitlokking van een denigrerende reactie mijnerzijds… maar ik hou me nu in, want ik wil je een opening bieden om een serieuze, niet persoonsgebonden, discussie te voeren over ernstige zaken.

zei: Thom op 20/06/2012 om: 15:35u

salonanarchisten als Holterman hebben het nooit over hunzelf, handige truks als discussie voeren, maar niet persoonsgebonden.
Rechtertje spelen, allemaal macht.
Wat een lafaard!
Waarom niet over jouw eigendom praten en wat allemaal heb uitgevreten?
Al die eigendommen die je heb', eigendom is diefstal' dat zei Proudhon', dat moet jij toch weten als oud-provo.
Ramaer stemt op D'66, EN ZIT IN DE POLITIEK, WAT HEEFT DAT MET ANARCHISME TE MAKEN?
Wim de Lobel is een islamfoob en Fortunist en stemt op Wilders, en maar een anarchistisc blad maken,AL 40 JAAR ja, ja.
WE TRAPPEN ER NIET MEER IN!!!

zei: fredschermer op 21/06/2012 om: 12:10u

Holterman verdedigd het het kapitalisme , het recht is ondergeschikt.
Hij is daarmee voorstander van de dwangmaatschappij.
Hij doet het allemaalvoor zijn eigen belang.
Ooit een arbeider gezien?
Ooit akties gevoerd?

zei: vander veeke op 22/06/2012 om: 13:59u

Beste Fred en Van der Veeke

En dat heet discussiëren? Jullie lijken wel PVV'ers…

zei: Thom op 28/06/2012 om: 21:36u

Natuurlijk kan een rechter anarchist zijn. Moet de goede man soms in lompen gehuld op straat wonen? Is dat de logica van de consequentie? Ik ben ook een anarchist, ik stuur altijd de enveloppen van de postcodeloterij retour afzender. F#ck them.

zei: eboter op 25/07/2012 om: 02:50u


Powered by Greymatter