Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/08/2012: "Braziliaanse indianen eisen maatregel tegen illegale houtkap"

De ‘meest bedreigde stam’ op aarde heeft een wanhopige oproep gedaan aan de Braziliaanse overheid om de illegale ontbossing van hun leefgebied tegen te houden.

brazilie-awa (16k image)
Jongen van de Awa-stam

Het leefgebied van de Awá wordt overspoeld door grote aantallen houtkappers, veeboeren en kolonisten, die illegaal hun reservaat zijn binnengedrongen.
Klik op meer.


Het Awa-leefgebied wordt in een sneller tempo ontbost dan ieder ander inheems gebied in de Amazone en nu het regenseizoen begint zal de houtkap weer op grote schaal hervat worden.

In een dringende boodschap smeken de Awá de Braziliaanse minister van Justitie om de houthakkers ‘onmiddellijk van hun land te verwijderen … voordat ze terugkomen en alles vernietigen.’

Naar aanleiding van Survival Internationals campagne voor de Awá hebben al meer dan 27.000 mensen een e-mail gestuurd naar de Braziliaanse minister van Justitie om hem te vragen de indringers te verwijderen.

Daarnaast heeft de campagne ertoe geleid dat de officier van justitie van de staat Maranhão een onderzoek heeft ingesteld naar de personen die verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de invasie van het land van de Awá en te eisen dat zij worden berecht.

Er bevinden zich echter naar schatting nog duizenden illegale houthakkers in het gebied.

Survival Internationals campagne werd zes weken geleden gelanceerd door Colin Firth. De Braziliaanse organisatie voor inheemse rechten, CIMI, heeft de campagne-film inmiddels ook aan leden van de Awá-stam getoond.

Een Awá-man reageerde door te zeggen: “Heel goed, niet-Indianen, wat jullie doen is heel belangrijk, en echt goed! Help ons zo snel als je kunt. Stuur veel berichten [aan de minister].”

Survival International-directeur Stephen Corry zei vandaag: “Hoewel de Awá-stam uit niet veel meer dan 450 mensen bestaat, is hun zaak in korte tijd wereldnieuws geworden. De Braziliaanse overheid moet de Awá niet langer negeren, ze moeten hun problemen de hoogste prioriteit geven. De start van het houtkapseizoen is een kritiek moment. We moeten de druk blijven opvoeren.”

Survival dringt er bij mensen aan de Awá te ondersteunen door een e-mail te sturen naar de Braziliaanse minister van Justitie. Dat kun je doen via deze link.


Powered by Greymatter