Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/30/2012: "Lezing Peter Gelderloos in Amsterdam"

Wat betekent het als de meest vrije en progressieve regeringen steeds meer gaan lijken op de totalitaire staten uit dystopische sciencefictionboeken? Als politiek activisten die niet binnen het mainstream kader passen worden vervolgd als terroristen?

peterg (20k image)

Op deze en andere vragen zal de Amerikaanse anarchist met Nederlandse roots, Peter Gelderloos, op zaterdag 2 juni ingaan in Amsterdam.
Klik op meer.

DEMOCRATIE ALS TOTALITARISME.
een lezing door Peter Gelderloos

De moderne democratie ontstond als een revolutionaire beweging onder de bourgeoisie waarmee ze de steun van het landloze, onderdrukte en uitgebuite deel van de bevolking probeerden te winnen. Hun doel was daarmee de aristocratie te destabiliseren om zo de heersende klasse open te breken en voor alle rijke mensen toegankelijk te maken, niet slechts voor mensen van adellijk bloed.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat “democratie” een grote teleurstelling werd voor velen die dachten dat het hen meer vrijheid zou brengen.

Nu, in de 21ste eeuw eisen bewegingen zoals Occupy Wallstreet of ¡Democracia Real Ya! de “directe” of “echte democratie” in tegenstelling tot de “representatieve democratie” zoals die er nu is en dat wij als een andere vorm van overheersing zijn gaan herkennen.

Maar de vraag blijft: Is het zo dat representatieve democratie niet democratisch genoeg is of is democratie van zichzelf een autoritair ideaal?

Leidt het democratisch ideaal wel tot meer vrijheid en tot zelforganisatie?

Gebaseerd op zijn ervaringen met o.a. de pleinbezettingen en buurt-assemblees in Barcelona zal Peter Gelderloos proberen te laten zien dat directe democratie en representatieve democratie fundamenteel hetzelfde zijn en hoe het democratisch ideaal gebruikt wordt om sociale strijd te pacificeren en beheersbaar te houden.

ZATERDAG 2 JUNI

Anarchistische bibliotheek Amsterdam

1ste Schinkelstraat 14-16

aanvang: 17:00 onder voorbehoud!

check www.agamsterdam.org l t.z.t. voor een update.

1 Reactie


Voor wie er niet bij kan/wil zijn heeft Peter Storm er een uitgebreid verslag van.

zei: Prul op 31/05/2012 om: 10:36u


Powered by Greymatter