Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/29/2012: "Alweer een prachtbiografie van Domela?"

beeld-domela-nieuwenhuis (15k image)
Ha, het bekende of beruchte beeld dat Domela in de nu juist niet typerende pose weergeeft (een makker van mij wilde het nog eens demonstratief opblazen in de roemruchte jaren zeventig, dat leek mij te ver te gaan).
Maar Domela is in het nieuws...
Klik op meer

Hoe logisch zou het zijn geweest als Bert Altena, die de correspondentie van Ferdinand Domela Nieuwnehuis in boekvorm heeft bezorgd, er meteen een biografie aan gekoppeld zou hebben. Een echte, want die van Meyers, die ook al een biografie van Anton Mussert op zijn naam had, was om allerlei redenen niet serieus te nemen (hij wist bijvoorbeeld wat er in het hoofd van Domela omging op diens sterfbed - knap hoor).

Maar nee, Bert Altena had het na die correspondentie wel gezien en dat kan ik mij dan ook wel weer voorstellen.
Het was al jaren bekend dat trotskist Jan Willem Stutje, bekend van biografieën van CPN-voorman Paul de Groot en van trotskistisch voorman (welke tendens, dat moet je maar aan Stutje zelf vragen) Ernest Mandel, zich op een nieuwe, dan wellicht wetenschappelijk verantwoorde biografie zou storten.

Nu is het Historisch Nieuwsblad driemaal niks en om redenen die mij verder niet bekend zijn (heeft het iets met Arthur Lehning te maken?) hebben ze een hekel aan anarchisten daar. Maakt niet uit, het gevoel is geheel wederzijds. Van mijn kant althans.

Maar dit flutblad is dan wel de uitlaatklep voor een interview met Stutje waarin even "het platte antisemitisme" van Domela in het zonnetje wordt gezet.

"Het algemene beeld is dat negentiende-eeuws antisemitisme vooral een neerbuigende houding tegenover Joden inhield. Grapjes, opmerkingen – het verdient geen schoonheidsprijs, is het idee, maar het was betrekkelijk onschuldig. Volgens mij klopt dat beeld niet en was Domela gewoon een platte antisemiet. Hij gebruikte antisemitisme als middel om Joden uit te sluiten en nationalistische superioriteitsgevoelens op te roepen bij mensen. Dat is fnuikend."

Bron.

Domela die nationalistische superioriteitsgevoelens wil oproepen bij mensen?
Ben ik nog benieuwd naar deze biografie?
Ja, we zullen hem wel moeten lezen om hem te kunnen kritiseren, zo zit het nu eenmaal in elkaar. En het boek is nog niet eens officieel uit.

Als iemand die de eerste jaargangen van De Vrije Socialist nauwgezet heeft bestudeerd weet ik dat Domela niet de Jezusachtige irenische figuur was voor wie men hem vaak houdt. Er wordt gescholden op een manier waar geen hond brood van lust. Het is wellicht te verklaren: iedereen die de "oude beweging" verliet terwille van de zogenaamde "nieuwe" SDAP werd als persoonlijke verrader gezien en de motieven werden altijd verdacht gemaakt.
Als je bedenkt dat er bij de Twaalf Apostelen, de oprichters van de SDAP in 1894, nogal wat Joden zaten, kun je ook concluderen dat het lekker schelden was.
Eerlijk gezegd herinner ik mij het verder niet meer, het is echt akelige lectuur - en mijn aantekeningen zijn zoekgemaakt door de onverlaat Leo Platvoet (GroenLinks) en zijn kornuiten.
Maar het aanmoedigen van nationale superioriteitsgevoelens door Domela? Kom op zeg.

Een trotskist die een biografie schrijft van ´s lands grootste en tevens grondleggende anarchist - bespeur ik hier wat angstzweet dat het trotskisme weer de boot gaat missen en dat het daarom interessant is alvast te lasteren en te bezwadderen? Hoe trotskistisch is de Occupy-beweging ook alweer?

Het definitieve oordeel wacht totdat het boek uit is en uitgelezen...

1 Reactie


Shit Prul, net 35 euro aan uitgegeven op de PL en dan in het HN lezen dat Domela een platte antisemiet is?? Dat wil er bij mij niet in. Eén van zijn latere naaste medewerkers was bv. Sam Colthof, een jood. Enfin, eerst maar eens lezen inderdaad!

zei: Arend op 29/05/2012 om: 18:44u


Powered by Greymatter