Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/13/2012: "Pinksterlanddagen 2012: No TAV uit Italië"

Op de Pinksterlanddagen 2012 zullen ook activisten aanwezig zijn van de No TAV beweging uit Italië. Daarmee wordt de Italiaanse protestbeweging bedoeld die zich keert tegen het sneltreintraject door het Susa-dal in Noordwest Italië.
no-tav (14k image)
Klik op meer.

Al twintig jaar is de Italiaanse regering van plan een hogesnelheidslijn tussen Turijn en Lyon tot stand te brengen. Van meet af aan heeft de lokale bevolking verbitterd tegenstand geboden tegen dit plan ("Treno ad Alta Velocità" (TAV)).

Niet alleen de kosten van ruim twintig miljard euro die er mee gemoeid zijn, worden bekritiseerd maar ook de bovengrondse opslag van vrijkomend uranium- en asbesthoudend gesteente is een doorn in het oog van de tegenstanders. Ook werden ettelijke percelen grond onteigend. De spoorlijn verwoest een kwetsbaar eco-systeem in de Franse en Italiaanse Alpen. De vallei wordt al doorkruist door tal van wegen en spoorwegen.

De "No TAV"-beweging heeft brede steun binnen links Italië, vergelijkbaar met de anti atoombeweging rond de Castor-transporten in Duitsland. In 2005 namen 80.000 mensen deel aan een demonstratie in Turijn. In de ‘Slag bij Venaus’ blokkeerden activisten de toegangswegen waardoor de bouwers ondanks politiebescherming moesten wijken.

Op 25 februari vond er een grote betoging plaats die werd beantwoord met repressie. De betoging was gericht tegen de uitbreiding van de bouwwerf voor de hogesnelheidstrein, hiervoor was er in tientallen gevallen sprake van illegale onteigeningen. De betoging trok van Bussoleno naar Susa, twee van de belangrijkste steden in de vallei. De organisatoren spraken van 70.000 tot 100.000 deelnemers. Er waren betogers vanuit heel het land om hun solidariteit met de beweging te betuigen. Er waren vakbondsleiders, vertegenwoordigers van gemeenschapscentra en tal van sociale organisaties.

De betoging verliep vreedzaam. Maar de politie had opdracht gekregen om betogers die terug naar huis gingen, aan te vallen. Bij het station Turin Porta Nuova vielen honderden agenten van de oproerpolitie betogers aan die de trein naar Milaan wilden nemen. Er werd zelfs traangas in de trein gebruikt. Veel passagiers raakten gewond, sommigen aan het hoofd. De boodschap was duidelijk: de autoriteiten willen geen verzet toelaten, ook niet als het vreedzaam protest is.

Het volledige gebied waar de TAV komt, is uitgeroepen tot een gebied “van strategisch belang voor het land”. Er zijn honderden agenten en soldaten aanwezig, waaronder het Tweede Alpijns Regiment dat net met haar oorlogsvoertuigen uit Afghanistan is terug gekeerd.

Toen de grond werd bezet voor de bouwwerf, botsten de autoriteiten op heel wat verzet. Een bekende activist van de campagne No Tav, Luca Abbà, een boer en eigenaar van een stuk grond dat werd onteigend, klom uit protest op een hoogspanningsmast. Hij werd achterna gezeten door de militaire politie die hem naar beneden wou krijgen. In een poging om uit de greep van zijn achtervolgers te blijven, werd Luca geëlektrocuteerd en viel hij 15 meter naar beneden. De politie liet hem 40 minuten liggen voordat de medische diensten werden toegelaten. Gelukkig leeft Luca nog en is er enige verbetering in zijn toestand, ook al ligt hij nog in coma.

De politie filmde alles wat er gebeurde, maar gaf slechts een beperkt deel van het beeldmateriaal vrij. Er waren door het land betogingen om te protesteren tegen de wijze waarop Luca werd aangepakt en behandeld.

In de nacht van 29 februari escaleerde de situatie. Activisten hielden twee rijstroken van de autoweg bezet. De politie kwam tussen met een waterkanon, traangas, een bulldozer en gewapende agenten.De politie viel vervolgens openbare plaatsen binnen op zoek naar activisten van No Tav. Ruiten werden ingegooid en er werd traangas in particuliere huizen gespoten. Heel wat activisten raakten gewond. Nicoletta Dosio, een prominente leider van No Tav en een lid van ControCorrente, werd beledigd, op de grond gegooid en met de wapenstok bewerkt. De 67-jarige vrouw werd pas ’s avonds laat terug vrijgelaten. Zes andere activisten werden naar Turijn overgebracht.

De repressie van iedere vorm van oppositie in de vallei wordt opgevoerd. Een aantal gevestigde kranten, waaronder Corriera della Sera, La Republica en La Stampa, voeren intussen een campagne tegen de protestbeweging. Er wordt met modder gegooid in een poging om de solidariteit vanuit de rest van het land te breken.

Dit heeft een omgekeerd effect, er zijn nu solidariteitsacties in heel het land. Dezelfde media was overigens afwezig toen de activisten werden aangevallen, opgepakt en met traangas bewerkt. Ze zwegen ook toen de auto’s van de belangrijkste woordvoerders van de beweging in brand werden gestoken.

Op 1 maart was er een druk bijgewoonde meeting van No Tav in Bussoleno. Er werd nationale solidariteit gevraagd.

De beweging botst met een ‘technocratische’ regering van het grootkapitaal, een regering die wordt gesteund door alle grote partijen. Deze regering wil het verzet tegen de Tav breken en een voorbeeld stellen. De regering wil geen protest, stakingsacties of onafhankelijke politieke acties toelaten.

De beweging No Tav vormt intussen een voorbeeld van uitzonderlijke kracht en solidariteit. Duizenden politieke, sociale en vakbondsactivisten kijken uit naar wat in de vallei gebeurt. De vallei wordt gezien als de hoofdstad van het verzet in de regio van Venetië tot Palermo.


Powered by Greymatter