Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/09/2012: "COMMUNICATIE-GUERRILLA"

ComGuer (66k image)

Het leven wordt bedreigd door de reclame-guerrilla van het bedrijfsleven en door de regel-guerrilla van de overheid. Zijn deze vormen van guerrilla in hun tegendeel te keren?

Klik op meer.


Het boek van de autonome a.f.r.i.k.a.gruppe, Luther Blissett en Sonja Brünzels geeft onder de titel 'Manuel de communication-guérilla' antwoord op die vraag.

De auteurs gelden als inspiratoren van bewegingen die antireclame activiteiten ontwikkelen en politieke grappen en happenings uitvoeren. Voor die bewegingen zijn vele namen bedacht zoals ‘psycho-informatie piraten’, ‘mediatieke terroristen’, ‘agenten van semiotieke guerrilla’ enzovoort.

Onder de door hen voorgestane communicatie-guerrilla vatten de auteurs andere vormen van politieke strijd, dan die reeds heel lang in de sfeer van het politiek activisme in gebruik zijn. De communicatie-guerrilla richt zich op de modern-feodale structuren en uitingen in onze maatschappijen, zoals die zich openbaren in nationalisme, seksisme, patriarchaat, racisme en de kapitalistische productiewijze.

De feodale structuren en uitingen daarvan zijn te herkennen in een ‘culturele grammatica’, die zich als ‘dominante orde’ vertoont. De communicatie-guerrilla heeft tot doel de ‘culturele grammatica’ te laten ‘ontploffen’, bijvoorbeeld door ‘omkering’. Ze maakt dus een dissident gebruik van die grammatica en interpreteert de ‘tekens’ ervan op een getordeerde wijze. Dit moet dan een subversieve werking hebben.

In wat hier wordt beschreven is niet vreemd dat de auteurs het situationisme als voorloper erkennen en Guy Debord tot een van hun voorlopers verklaren (over situationisme en Debord, zie de AS nr. 134-135). Zo bezien behoren ook de Berlijnse krakers van Kommune-1, de Yippies en de Amerikaanse ‘billboard bandits’ tot de voorlopers. De communicatie-guerrilla vormt niet één beweging en kent evenmin een permanent bestaan. Het wordt bedreven.

Na een inleiding waarin de terminologie wordt verklaard, is de rest van het boek opgebouwd uit korte hoofdstukken, waarin een eindeloze hoeveelheid verschillende typen ‘acties’ wordt beschreven. Daarbij ontkomt de oudere Nederlandse lezer niet aan zijn of haar herkenningsmomenten, zoals die van de Provo-tijd (1965-1967). In die tijd vormden de ‘happening’ en de ‘ludieke actie’ uitingen van communicatie-guerrilla. De toenmalige gezagsdragers, de politie, de geheime dienst, ze begrepen er niets van, lieten zich telkens weer op het verkeerde been zetten…

Wie op zoek is naar andere vormen van actie dan de gebruikelijke doet in het besproken boek vast inspiratie op.

Autonome a.f.r.i.k.a. gruppe, Luther Blissett, Sonja Brünzels, Manuel de communication-guérilla, Éditions La Découverte, Paris, 2011 (in het Duits verschenen in 1997; nu in het Frans vertaald), 178 blz., prijs 16 euro.

4 Reacties


Als je wat steekhoudenders wilt lezen over de situationisten dan is het ten zeerste aan te raden het speciale lange themanummer van het legendarische zine De Dooie Mus te lezen, wat zo goed als helemaal gewijd was aan een inleidend verhaal over de situationisten, waarbij juist hun radicale politieke standpunten belicht worden. Via de bijgevoegde link kan je het online lezen. De Amsterdamse boekwinkel het Fort van Sjakoo (http://www.sjakoo.nl) verkoopt een waarlijke roofdrukversie van het nummer.

zei: Jeroen op 10/05/2012 om: 20:29u

Eigenlijk had de link naar het Dooie Mus nummer erbij moeten staan, maar die is vreemd genoeg niet meegekomen. Dus nu alsnog:
http://www.dollehon.dds.nl/dooiemus/?page_id=234

zei: Jeroen op 10/05/2012 om: 20:30u

Dank voor je aanvulling Jeroen.

Thom

zei: Thom op 11/05/2012 om: 14:49u

Een latere, op taalfoutjes gecorrigeerde versie van het artikel over de leugens en verdraaiingen van Dr. Sanders, in beter leesbare web-layout, staat hier: http://www.dollehon.dds.nl/dooiemus/?page_id=19

Plus nog een heuse bijlage: http://www.dollehon.dds.nl/dooiemus/?page_id=94

zei: S. op 11/05/2012 om: 19:19u


Powered by Greymatter