Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/09/2012: "Pinksterlanddagen 2012: Filmmaker Franklin Lopez en END:CIV"

De Canadese filmmaker Franklin Lopez presenteert op de Pinksterlanddagen 2012 zijn nieuwste film END:CIV, die vorig jaar verscheen.
franklin (27k image)
De documentaire raast door alle uitwassen van de 'westerse beschaving', van de sociale aspecten, onderdrukking en opstand tot het milieu en de natuur.
Klik op meer.

“Een ongelimiteerde economische groei draaide uit op een wereldwijde economische crash. Wat zullen de komende 100 jaar ons brengen?
Geschiedenisstudenten weten dat er aan alle beschavingen een einde komt. Dat geldt ook voor wat wij de Westerse Beschaving noemen. De wereld draait door: economische chaos, klimaatsverandering, oliecrisis, roofbouw en roofconsumptie en politieke onrust. De situatie is dringend. Apathie is geen optie.”

Kortom: de documentaire laat zien hoe de geďndustrialiseerde samenleving alles kapot maakt. Het is een kankergezwel dat alles om zich heen vernietigd. Oncontroleerbaar en niet te stoppen… of toch? Dat is de vraag die gesteld wordt: “If your homeland was invaded by aliens who cut down the forests, poisoned the water and air, and contaminated the food supply, would you resist?”

END:CIV gaat niet direct in op manieren hoe je je kan verzetten tegen deze samenleving (dat wordt in de vervolg documentaire besproken), ze vertelt in eerste instantie waarom verzet noodzakelijk is. Het bevat interviews met Paul Watson, Waziyatawin, Gord Hill, Michael Becker, Peter Gelderloos, Lierre Keith, James Howard Kunstler, Stephanie McMillan, Qwatsinas, Rod Coronado, John Zerzan en anderen.

Lopez beschouwt zichzelf als videoactivist en was in het verleden producer van het Amerikaanse tv-kanaal Democracy Now! Sinds 1994 is hij de drijvende kracht achter subMedia.tv, een radicaal videokanaal met experimenteel nieuws, politieke en activistische filmms.

Voor deze documentaire werd hij geďnspireerd door het boek Endgame van Derrick Jensen. Lopez brengt op een mooie en waardige wijze verschillende juweeltjes uit het boek in beeld. Het wisselt de beelden en sprekers in een plezierig tempo af. Lopez laat veel mensen aan het woord die allemaal op hun eigen wijze hard aan het werk zijn om deze wereld te redden. En er zit zowaar humor in.

END:CIV gaat snel en men moet aardig in de materie zitten om het te begrijpen. De documentaire is vrijwel geheel gericht op de Amerikaanse samenleving. Daarmee staat de niet-Amerikaanse kijker wat verder af van de voorbeelden die aangehaald worden.
Powered by Greymatter