Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/07/2012: "Gevarieerd programma op Pinksterlanddagen 2012 in Appelscha"

Een uitgebreid en gevarieerd programma kenmerken de Pinksterlanddagen die in het Friese Appelscha gaan plaatsvinden.
pl2012Appelscha (26k image)
Het is dit jaar 79 jaar geleden dat het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’ werd aangekocht, de plek waar het politieke festival sindsdien jaarlijks plaatsvindt tijdens het pinksterweekend. Tal van groepen en organisaties verlenen hun medewerking aan de grootste anarchistische manifestatie die ons land kent.
Klik op meer

De meer dan 500 bezoekers zullen ook dit jaar in ruime mate geďnformeerd en geďnspireerd raken dankzij de belangeloze inbreng van velen aan het programma die bol staat van discussies, workshops, lezingen, ontmoetingen, boekenmarkt, films, theater en muziek.

Prominent aanwezig dit jaar zijn een aantal buitenlandse gasten. zoals de Zweedse feministe Kajsa Ekis Ekman, de Palestijnse activist Baha Hilo en de Canadese filmmaker en video activist Franklin Lopez. Ook zullen Amerikaanse activisten van het CrimethInc collectief en Italiaanse activisten van de No TAV beweging uit Noord Italië aanwezig zijn, die al meer dan 20 jaar strijden tegen de aanleg van een hogesnelheidslijn. Die spoorlijn verwoest een kwetsbaar eco-systeem in de Franse en Italiaanse Alpen.

Kajsa Ekis Ekman schreef een boek over prostitutie ("Varat och varan") waarin ze onomwonden stelling neemt tegen prostitutie door de mythes over dit fenomeen door te prikken. Saillant detail is dat ze ook de vakbonden voor prostituees, zoals de Rode Draad in Nederland op de hak neemt. Veel leden behoren niet tot de doelgroep en met hun activiteiten slagen ze er niet in vakbondseisen ingewilligd te krijgen.

Baha Hilo is de coördinator van de Olijfbomencampagne in Palestina. Onder het motto "Houd hoop levend - Plant een olijfboom!" is al enige jaren een internationale actie gaande om door middel van het planten van olijfbomen de hoop op een goede toekomst levend te houden. Doel van de actie is samen met Palestijnse boeren het herplanten van olijfbomen in de Palestijnse gebieden, als een krachtig signaal van gerechtigheid en vrede.

Franklin Lopez presenteert zijn nieuwste film END:CIV, die vorig jaar verscheen. Centraal daarin staan de verslaving van onze cultuur aan systematisch geweld en de genadeloze exploitatie van natuurlijke bronnen.

Het festival start op vrijdag 25 mei en eindigt op maandag morgen 28 mei.
De vrijdagavond begint traditiegetrouw met een aantal films waaronder de film If A Tree Falls, A Story of The Earth Liberation Front. De film vertelt het verhaal van de student Daniel McGowan die aan het begin van de jaren 2000 betrokken raakte bij het Earth Liberation Front, een radicale milieuorganisatie,

Milieuactiegroep GroenFront! presenteert haar lopende en nieuwe campagnes, de recente Occupy! beweging vertelt over haar ervaringen en de groep Respect voor Dieren houdt een betoog over effectief campagnevoeren.
De organisatie Doorbraak stelt de huidige bestaanszekerheid aan de orde en milieugroep A Seed gaat in op ons huidige voedsel en gentechnologie.

Voormalig Nederlands kampioen debatteren Ali al-Jaberi, die als 9-jarig jongetje uit het Irak van Saddam Hussein naar Nederland kwam, geeft een training/workshop rond debatteren en gaat in op de situatie in het Midden Oosten.

Voorts zijn er programma-onderdelen rond het vreemdelingenrecht en vreemdelingenbewaring, de toekomst rond het kraken, het organiseren in groepen alsmede een tweetal historische lezingen, waarin het verleden van de anarchistische beweging in Nederland aan de orde komt.

Het programma weerspiegelt de veelzijdigheid van de huidige anarchistische beweging, haar betrokkenheid bij de samenleving en de maatschappelijke problemen die momenteel spelen. Het laat zien dat organisatie en politiek van onderop mogelijk is, onafhankelijk van de overheid, politieke partijen en gevestigde (gesubsidieerde) maatschappelijke organisaties.

De Pinksterlanddagen vinden plaats van vrijdag 25 mei tot en met maandag 28 juni 2012 vinden in het Friese Appelscha. Deze jaarlijkse manifestatie van de anarchistische beweging in Nederland vindt al vanaf 1934 plaats op het eigen terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ in dit voormalige veendorp, dat eens een bolwerk vormde van opstandigheid.

Het cultureel program is naast een filmavond gevuld met optredens van verschillende bands, zoals de Canadees-Duitse formatie Oldseed en de Duitse groep Zosch.
Uiteraard ontbreekt de Bonte Avond op de zondagavond niet waar iedereen een steentje aan kan bijdragen en de zaal steevast vol zit. Daarna is er theater van het gezelschap Kwezel dat het stuk Overloop brengt.

De Pinksterlanddagen zijn dit jaar opnieuw via (internet) radio te beluisteren. Een samenwerkingsverband van verschillende radiomakers zullen live verslag doen van de gebeurtenissen op de dagen.

Uiteraard verzorgt de mobiele keuken van Rampenplan de warme hap en is er in de kantine (uitsluitend) biologische waar te koop waaronder brood, koffie/thee/sap. De uitgebreide boekenmarkt ontbreekt natuurlijk evenmin. Tevens is er op beide dagen een volledig kinderprogramma, met ondermeer een voorstelling van poppenkastspeler Wim Noordegraaf.

Van de bezoekers aan de PL wordt verwacht dat ze meehelpen het weekend tot een succes te maken. We verwachten betrokkenheid tijdens de workshops e.d. en een helpende hand bij de huishoudelijke taken, zoals het groenten snijden bij Rampenplan en het schoonhouden van het sanitair.

Dankzij de belangenloze medewerking van de meeste betrokkenen bedraagt de toegangsprijs van de Pinksterlanddagen slechts 12,50 euro. Neem tent en slaapspullen mee. Reserveren is niet nodig, er is plek voor iedereen!

Aan het einde van de Pinksterlanddagen verdwijnen veel bruikbare etenswaren in de (dure) afvalcontainer omdat bezoekers deze niet mee naar huis nemen. In plaats van weggooien, is er het alternatief van de Weggeeftafel waar dergelijke spullen neergezet en afgepakt kunnen worden. De tafel werkt volgens het anarchistisch-communistisch principe: geven naar vermogen, nemen naar behoefte!

Het festival vindt plaats op het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, Aekingaweg 1a in Appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (ook lijn 15 is geschikt vanuit Assen). Uitstappen bij halte Café Hulst en de bordjes volgen. Met de auto bereikbaar via de N31.

Meer informatie is te vinden op www.pinksterlanddagen.nl , het mailadres is pinksterlanddagen@hotmail.com

Bezoekers zijn ook de rest van het jaar welkom op het kampeerterrein Tot Vrijheidsbezinning. De camping wordt beheerd door de vaste plaatshouders van het terrein. Zij onderhouden het terrein en de gebouwen. Het kampeerterrein is al sinds haar ontstaan alcoholvrij.

Dankzij een grote zaal met grootkeuken en podium is het terrein heel geschikt voor het houden van groepsbijeenkomsten, vergaderingen, workshops enz.. Om de mogelijkheden hierover te bespreken, kun je contact opnemen met bovenstaand mailadres.

Bezoekers van het kampeerterrein zullen op de camping niet alleen inspiratie
vinden, maar ook ontspanning. Het terrein ligt pal naast het Drents Friese Wold, het op een na grootste natuurgebied van Nederland, en is heel geschikt voor vakantievierders. Het dorp Appelscha biedt bezoekers bovendien de nodige voorzieningen.


Powered by Greymatter