Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/01/2012: "Anarchistische 1 mei demonstratie aangevallen door politie"

De anarchistische 1 mei demonstratie tegen kapitalisme is na een rustig begin al na 100 meter lopen aangevallen en ingesloten door de Amsterdamse politie.In de Jan Evertsenstraat kwamen de enkele honderden betogers en politie tegenover elkaar te staan. De mobiele eenheid voerde enkele charges uit, politieagenten in burger arresteerden in totaal 23 demonstranten.
Klik op meer.


Net als voorgaande jaren was de politie andermaal massaal op de been ondermeer met tien bussen ME, veel stillen en platte petten, een helicopter en zelfs een waterwerper.

Eerder op de dag liet de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan weten bezorgd te zijn dat 'een demonstratie van krakers' (bedoeld wordt de 1 mei demonstratie) dinsdagavond uit de hand loopt. Hij besloot daarom besloten dat de demonstranten geen met hout of tapijt verstevigde spandoeken mochten meenemen en geen bivakmutsen of andere gezichtsbeperkende kleding mochten dragen. Ook stokken en slag- en steekwapens waren taboe (!)

1MeiDemonstratieAmsterdam2012 (20k image)

De politie liet in de Telegraaf weten aanwijzingen te hebben dat bij het protest mensen aanwezig zouden zijn van het zogeheten zwarte blok, een gewelddadig onderdeel van de kraakbeweging. Een demonstratie op 1 oktober 2010 in Amsterdam tegen het kraakverbod, waarbij ook leden van het zwarte blok aanwezig waren, liep flink uit de hand.

Van der Laan „heeft ernstige vrees voor openbare ordeverstoringen en ernstige wanordelijkheden”, maar wilde het protest niet verbieden omdat hij het recht op demonstreren hoog in het vaandel heeft staan. De actie was overigens niet aangemeld, waardoor de gemeente niet heeft kunnen overleggen met de organisatoren, aldus De Telegraaf.

1mei2012 (26k image)

De betoging begon op het Mercatorplein, met enkele honderden demonstranten die onder meer ageerden tegen ''de aasgieren van de politiek en de multinationals''. Ze begonnen een mars, toen aanwezige ME’ers zagen dat sommigen capuchons en hoog opgetrokken sjaals droegen. Via de megafoon werden de betogers nogmaals gemeld dat hun gezicht zichtbaar moest zijn. Toen de demonstranten geen gehoor gaven aan de oproep, werd ingegrepen. Hierbij vielen enkele klappen.

Er vielen voor zover bekend geen gewonden. Na de confrontatie in de Jan Evertsenstraat mochten de betogers van de politie doorlopen naar het Bellamyplein, waar de demonstratie eindigde. Rond tien uur was de rust wedergekeerd.
Foto's op de site van lokale zender AT5: hier

Meer foto's: hier.


Powered by Greymatter