Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/30/2012: "UITVINDING VAN DE CRISIS"

Omslag.Crisis (38k image)

‘Men laat ons geloven dat zij die beslissingen namen geen andere keus hadden en dat keuzes onvermijdelijk waren. Het resultaat is dat niemand meer gelooft in een aanvaardbare toekomst. De fout ligt wel bij de banken, maar toch moeten ze worden gered omdat anders het hele systeem in duigen valt’, aldus Lukas Stella in zijn boek ‘De uitvinding van de crisis’.

Klik op meer.


We hebben die geluiden nog niet zo lang geleden uit de mond van directbetrokkenen gehoord, bij het uitkomen van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie De Wit, inzake het redden van ABN-Amro/Fortis. Iedereen is blijven zitten, de zaken zijn niet veranderd. Die nemen immers geen keer. Ook nu niet. Dit maakt eens te meer duidelijk dat de banken als grote groep financiers zich tot quasi onoverwinnelijke sociaaleconomische oorlogsmachines hebben ontwikkeld. En de rekening wordt bij de bevolking neergelegd.

Dan te bedenken dat het grootste deel van de internationale financiële stromen onzichtbaar zijn, oncontroleerbaar dus en vrij van belastingplicht. Want het financiële verkeer verloopt nog steeds via de belastingparadijzen. De langs die weg gevormde financiële aristocratie laat zich niet controleren door de staten. Die staten worden juist gevangen gehouden met de schulden die de financiële aristocratie daar dumpt. Verder houdt de zweep van de kredietbeoordelaars ze in bedwang…

Hoe kan de ophoping van geld plaatsvinden? Het is het effect van kapitalistisch handelen en berust op het kapitalistische systeem van de private eigendom van de productiemiddelen, van de loonslavernij en de opbrengsten die van de meerwaarde van het werk als winst wordt afgeroomd, van de accumulatie van geld en kapitaal, van de beurzen en de financiële speculaties… Zie daar een korte samenvatting van de gedachtegang van Lukas Stella.

Zijn wijze van werken is die van poneren van bekende zaken en het aaneenrijgen van citaten van allerlei bekende persoonlijkheden uit de politiek, de sociale wetenschappen en de filosofie.

Het boek van Stella heet in de traditie van het ‘situationisme’ te passen (de oud situationist Raoul Vaneigem komt men geciteerd tegen). Kortom, lees het boek van Stella in de lijn van de andere situationist, Guy Debord, diens ‘De spektakelmaatschappij’, zo wordt door een recensent aangeraden (Nederlandse uitgave van 1976; over Debord en het situationisme, zie de AS nr. 134-135).

Verwacht geen boek waarin wordt getheoretiseerd. Wel wordt er gedeconstrueerd, om de lezer zo middelen te verschaffen om een beter zicht te krijgen op wat er rond om hem of haar gebeurt. En om de lust tot veranderen op te wekken. Wie dit soort zaken voor het eerst leest, zal er wellicht mee geholpen zijn. Hij of zij vindt namelijk verwoord wat altijd al gedacht werd. Want ja, we worden belazerd waar we bij zitten.

Zo wordt terecht betoogd dat de crisis geen ‘natuurverschijnsel’ is. Het is een constructie, vrucht van een systeem, het kapitalistische. Hier is de recensent van Rebellyon over het boek aan het woord (zie: http://rebellyon.info/L-invention-de-la-crise,10456.html ). Die vindt dat het boek een ‘klassieker’ moet worden, wat van mij mag, maar ik zie het niet gebeuren. Daar is het niet oorspronkelijk genoeg voor.

STELLA, Lukas, L’Invention de la crise. Escroquerie sur un futur en perdition, L’Harmattan, Paris, 2012, 116 blz., prijs 12,50 euro.

1 Reactie


AANVULLING

Lukas Stella hanteert een andere wijze van betogen dan bijvoorbeeld Marc Roche die een op feiten gebaseerde beschrijving geeft van het ‘onderwereldkapitalisme’; zie daarvoor uitgebreid op de AS:

http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/09/07/banken-de-verbonden-kringen-van-het-kapitalisme-–-daglicht-schaduw-maffioos/

zei: Thom op 30/04/2012 om: 22:41u


Powered by Greymatter