Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/10/2012: "En een van hen ben ik"


Who would Jesus bomb?, het sterkste requisitoir tegen het regime van de VS dat door een nu actieve artiest uitgezongen kan worden.
David Rovics naar Amsterdam laten komen in post-ontruimings-Occupydagen - een waagstuk dat geslaagd is.
Klik op meer

Het was koud, Eerste Paasdag, er dreigde regen. De Valreep is afgesloten van water, gas en elektriciteit. Voor verlichting en versterking is een aggregaat nodig dat regelmatig bijgevuld moet worden en dat gezellig doorknetterde. Er waren die dag drie kraakacties geweest ("geslaagd" werd mij verteld) en de avond tevoren had de Valreep te horen gekregen dat de projectontwikkelaar die op de plaats van het pand een reclamepunt voor zijn pracht"objecten" wilde neerzetten nul op het rekest krijgt van de deelraad. Voor de zekerheid: deze overwinning is het gevolg van een ongekende mobilisatie van betrokkenen van nu en de toekomst - zelfs de PvdA kan hier niet zomaar zijn neoliberale geweld tegen inzetten. Enfin, het was feest op zaterdagavond tot in de late uurtjes van de ochtend - zou er wel iemand komen?

Ik kende David Rovics van filmpjes op Youtube, hij heeft opgetreden voor een actiegroep in Nevada waar ik nauw bij betrokken ben. En hij is eerder in Amsterdam geweest, en op de Pinksterlanddagen in 2007. Maar naamsbekendheid heeft hij niet. Toen ik hier een vergelijking maakte met Phil Ochs besefte ik niet eens dat ook Phil Ochs niet bekend verondersteld mag worden in een cultureel klimaat waarbij (ultra)rechts voortdurend hard in het offensief is.

Het voorprogramma, Zbuntowani, een eenmansband van Poolse achtergrond, trok niet zoals verwacht en misschien gehoopt alvast een eigen publiek. De avond kwam moeizaam op gang.
Maar hij kwam op gang. En hij liep.
Ik heb heel wat manifestaties meegemaakt en heel wat feesten, maar ik heb nog nooit de dansvloer gevuld gezien bij de Internationale.
Gunst, en dan is dat citaat van Emma Goldman en het dansen eigenlijk onauthentiek, ook niet-authentieke woorden kunnen waar zijn. We beleven revolutionaire tijden waarin gedanst wordt...
Iemand, een van de actief betrokkenen bij de De Valreep had het over kippenvel. Mooi. Ik had dat bij Billy Bragg, we schrijven 1984, en ik was op goed geluk en zonder van iets te weten met twee maten meegegaan naar de Melkweg - en nu waren mijn lief, ik en een enkele betrokkene van de Valreep degenen die dit georganiseerd hebben. En zoals mijn wereld veranderd is die avond in de Melkweg hoop of verwacht ik dat voor tientallen mensen misschien wel hetzelfde geldt voor zondagavond 8 april 2012, de Valreep.
davidrovics (67k image)
Foto: K. Duck

Pas achteraf hoorde ik dat de man met het mooie lange golvende haar, roodgeverfd, laat binnengekomen - ik had hem wel eens op Occupy gezien - Armand was, die speciaal op het optreden was afgekomen en ter plaatse de wens uitsprak eens samen met David op te treden. David stemt er mee in.
Misschien bij een volgend Occupykamp, op een Pinksterlanddag, opnieuw in de Valreep - waar dan ook.


Powered by Greymatter