Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/03/2012: "De vuist van Domela‏"

In het gemeenteblad voor Amsterdam-West een artikel over Domela Nieuwenhuis. Over de redevoeringen van FDN in het Volkspark (het huidige Hugo de Grootplein), zijn gevangenschap wegens majesteitsschennis en zijn standbeeld achter de Haarlemmerpoort.

Domela_nieuwenhuis (21k image)

De sympathieke poging van buurthistoricus Ton Heijda om interesse voor Domela te wekken wordt ontsierd door enkele uitglijders.
Klik op meer!

Domela was geen "Friese dominee", al had hij veel aanhang in Friesland. Verder schrijft Heijda : "Domela werd in de buurt echter niet vergeten. In 1931 kreeg hij in het plantsoentje aan het begin van het Westerpark een eigen standbeeld."

Met de buurt had dit weinig te maken, wel met de jarenlange inzameling door zijn aanhangers, de vrije socialisten. Het anarchisme van Domela wordt in het artikel trouwens helemaal niet genoemd, het gaat
allemaal over "Domela en de socialisten".

De slotzin: "Domela Nieuwenhuis staat op een hoge sokkel in zijn bekende strijdbare houding met een vuist in de lucht". Misschien weet Heijda meer dan wij, maar volgens de historische overlevering heeft hij nooit deze houding aangenomen. Zijn zoon CÚsar dacht, dat FDN hoogstens een arm wat
oplichtte tijdens zijn spreekbeurten. Het beeld is daarom vanaf het begin omstreden geweest; de geest van Domela werd er niet herkend.

De voorstelling was symbolisch bedoeld: Domela als Prometheus, die de bliksem uit de lucht grijpt en daarmee de ketenen verbreekt (zie het zwarte reliŰf van de arbeider met verbroken ketens op de sokkel).

De beeldhouwer Johan Polet, die zoveel heroiek in zijn ontwerp gestopt had, ging enkele jaren later over naar het fascisme. Misschien hadden zijn criticasters toch gelijk.

Bijdrage van Piet Eimers

1 Reactie


En om hem terug te pakken is de naam van Ton Heijdra verhapseld... big grin

zei: Prul op 03/04/2012 om: 22:23u


Powered by Greymatter