Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/02/2012: "M31: demonstratie in Utrecht tegen kapitalisme"

Zaterdag 31 maart hebben in Utrecht ongeveer 250 – 300 mensen een demonstratie tegen het kapitalisme gehouden.Deze demonstratie was georganiseerd in het kader van de internationale actiedag tegen het kapitalisme (www.march31.net).
Klik op meer!

De demonstratie begon bij station Overvecht en liep via onder andere het Salvador Allendeplein en de Draaiweg door de Utrechtse binnenstad naar het eindpunt op het Lucasbolwerk.

M31kopdemo (33k image)

Vooraf werd omgeroepen dat er schijnbaar in heel het land bij vele tientallen abri’s de kapitalistische reclameposters waren vervangen door protestboodschappen die opriepen tot het bijwonen dan deze demonstratie.

M31Adbust20Overview4 (46k image)

Bij aanvang van de demonstratie was er een speech door de voorzitter van het Schoonmakersparlement met uitleg over de staking van de schoonmakers die al drie strijdbare maanden aan de gang is.

Op het Salvador Allendeplein (socialistische premier van Chili die in 1973 is vermoord door Pinochet) was er een speech over de gebeurtenissen begin jaren ‘70 in Chili. Later was er een speech over de rol van het privaat eigendom binnen het kapitalistische systeem. De demonstratie verliep verder rustig en ook de politie heeft zich redelijk gedragen ondanks dat een agent zijn fiets onder het kopspandoek kwijtraakte.

Na de demonstratie is er op het Lucasbolwerk met zo’n 50 – 75 mensen een volksvergadering met soep en brood gehouden. Uit deze vergadering is de conclusie gekomen dat het actievoeren rondom grote toppen (zoals de ECB-top in Frankfurt binnenkort) een goede manier is om veel publiciteit te krijgen.

Ook in de rest van Europa werd er gedemonstreerd. In Frankfurt waren zo'n zes- tot zevenduizend mensen het helemaal zat. De politie heeft daar rond 200 mensen ingesloten. Ook in Milaan hadden zo'n tienduizend mensen er genoeg van en ook zij hielden in het kader van de internationale actiedag een grote demonstratie.

Overal door Europa lieten mensen het geluid horen dat onze problemen niet voortkomen uit de ene of de andere regering of ideologie, maar uit het kapitalistisch systeem an sich. Deze demonstraties waren een begin in de opbouw van een krachtige antikapitalistische beweging. Door heel Europa zien we antikapitalistische kritiek weer toenemen, en deze demonstraties waren dan ook slechts een begin.

Met de gezamenlijke actiedag hebben we laten zien dat voor ons grenzen niet bestaan; onze gemeenschappelijke belangen en solidariteit breken door de grenzen heen.

Peter Storms schreef op zijn site een lezenswaardig verslag, zie hier.

Foto's van de demonstratie vind je hier.
En de kameraden van de ASB hebben ook foto's. Sociamedia heeft ook foto's geplaatst.


Powered by Greymatter