Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/21/2012: "Ondanks racismebestrijding dreigt gevaar van 'genocide' in Brazili"

Terwijl de VN zich opmaakt voor de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie neemt de druk toe om een eind te maken aan 'een reel gevaar van genocide' in Brazili.
braz-awa-fw-2001-117-final_article_column (16k image)

Deskundigen waarschuwen dat de Braziliaanse Aw-stam op het punt staat te verdwijnen als niet meer wordt gedaan om hun landrechten te verdedigen die nu stelselmatig worden geschonden door illegale houtkappers en veeboeren.
Klik op meer.

Hoewel de VN ernaar streeft dat overal op de wereld de 'waardigheid en rechten' van mensen worden gerespecteerd, zijn er nog steeds een groot aantal inheemse gemeenschappen die structureel te lijden hebben onder rassenhaat.

De Aw vormen een kleine stam die ongeveer 355 mensen telt en een aantal meedogenloze bloedbaden heeft overleefd. Ze leven in het oostelijke Amazonegebied en vormen een van 's werelds laatste overgebleven jagers- en verzamelaarstammen. Sommige leden van deze stam mijden tot op heden ieder contact met de buitenwereld.

De Aw zijn in alle opzichten volledig afhankelijk van het bos, maar dat verdwijnt in snel tempo als gevolg van intensieve houtkap.
Het voortbestaan van de Aw is afhankelijk van het
voortbestaan van hun bossen. Survival

Bruno Fragoso van het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken (FUNAI) verklaarde onlangs: De Aw worden geconfronteerd met een toenemend aantal indringers op hun land en als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen, is het onvermijdelijk dat dit volk in de toekomst zal uitsterven.

Een Braziliaanse rechter die een bezoek bracht aan het grondgebied van de Aw om poolshoogte te nemen, bevestigde: We hebben hier met regelrechte genocide te maken.
Ook een onderzoek dat uitgevoerd werd door antropoloog en Aw-deskundige Dr. Eliane Cantarino ODwyer kwam tot de conclusie dat de Aw geconfronteerd worden met het zeer rele gevaar van genocide.

Van alle inheemse gebieden in de Amazone wordt het bos van de Aw in het hoogste tempo gekapt. Op satellietbeelden is te zien dat meer dan 30% van het regenwoud in een van de vier Aw-leefgebieden al vernietigd is.

Deskundigen maken zich vooral zorgen over de impact hiervan op de ongecontacteerde Aw, die zeer kwetsbaar zijn voor ziektes van buitenaf.

Stephen Corry, directeur van Survival International, zei vandaag, De Aw-stam is de meest bedreigde bevolkingsgroep in de wereld. Als de rechten van deze stam niet worden beschermd dan zullen de Aw straks alleen in de geschiedenisboeken bestaan. De Verenigde Naties roepen op tot de volledige uitbanning van rassendiscriminatie in de wereld. Dat brengt ons een stap dichterbij een verandering van mentaliteit en het behoud van het leefgebied van de Aw.


Powered by Greymatter