Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/29/2012: "Survival International onthult ernstige mensenrechtenschendingen in Ethiopië"

Survival International heeft onthutsende nieuwe feiten aan het licht gebracht die wijzen op ernstige schendingen van de mensenrechten van inheemse stammen in de Ethiopische Omo-vallei.
Karojongeren (13k image)
Twee jonge Karo bij de Omo-rivier in Ethiopië, onmisbaar voor hun cultuur

Deze feiten zijn alle gerelateerd aan de toenemende ontwikkeling door de regering van de uiterst winstgevende suikerplantages in dit gebied.
Klik op meer.

Vlakbij een gebied dat door de Verenigde Naties als UNESCO Werelderfgoed is aangemerkt wordt land vrijgemaakt en platgewalst door bulldozers. Hierbij worden hele dorpen vernietigd en wordt de lokale bevolking gedwongen om hun bestaan als herders op te geven.

Geweld wordt steeds meer een alledaags verschijnsel en berichten over afranselingen, verkrachtingen en arrestaties bereiken de stammen die aan de Omo-rivier leven, waardoor een klimaat van angst is ontstaan.

Onlangs nog, in januari 2012, ontving Survival het bericht dat drie Bodi-mannen in een Ethiopische gevangenis waren doodgeslagen.

De Ethiopische regering draagt families op om hun vee te verkopen. Voor de stammen is hun vee hun meest belangrijke bezit, zoals een man aan Survival uitlegde: "Mijn geld is mijn vee. Mijn bankrekening is mijn vee."

Daarnaast bouwt de regering een weg dwars door het land van de stammen om beter toegang te krijgen tot de toekomstige plantages. Survival heeft foto's van deze weg.

Een Mursi-man vertelde: "De regering legt suikerrietplantages aan op mijn land. Je zult huilen als je het ziet – er zijn geen struiken meer in de Omo-vallei."

Twee VN-instanties hebben de Ethiopische regering inmiddels verzocht om aan te tonen dat de inheemse bevolking is geraadpleegd en dat de huidige ontwikkelingen geen schade toebrengen aan het culturele en natuurlijke erfgoed van het betreffende gebied. Tot nu toe heeft Ethiopië deze oproepen echter genegeerd.

Survival heeft ook verontrustende berichten ontvangen waaruit blijkt dat de Ethiopische regering begonnen is met het proces van gedwongen verplaatsing van de stammen in de Omo-vallei. Dit beleid wordt aangeduid met de Engelse term ‘villagization’ (relocatie naar dorpen).

Inheemse gemeenschappen hebben een jaar de tijd gekregen om zich elders te vestigen. Dit lijkt veel op een door Human Rights Watch blootgelegd programma dat werd uitgevoerd in de Gambella-regio in het westen van Ethiopië.

Een Mursi-man vertelde aan Survival: "Ze (de regering) kwam, nam ons land af en vertelde ons dat ze alle mensen in de Omo-vallei wil concentreren op één plaats, als in een kamp."

Survival International: "De Ethiopische regering is verantwoordelijk voor een aantal van de meest gewelddadige mensenrechtenschendingen die Survival de laatste jaren onder ogen heeft gezien. Door de diefstal van inheems land te vermommen als 'ontwikkeling' denkt ze zich te kunnen onttrekken aan haar verantwoordelijkheid voor deze misdaden. Particuliere en overheids-investeerders zullen als enigen profiteren van deze ‘uitverkoop’ van de Omo-vallei. De zelfvoorzienende inheemse stammen zullen hierdoor vernietigd worden.

http://survival-international.nl


Powered by Greymatter