Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/28/2012: "Autoriteiten proberen punks te heropvoeden in Indonesië"

De politie van de regio Atjeh heeft in december van het afgelopen jaar 65 jonge punks hardhandig opgepakt bij een benefietconcert onder het motto “Atjeh voor punk” in het Taman Budaya cultureel centrum in de regionale hoofdstad Banda Aceh, hen afgevoerd naar een politieacademie en hen hun hanenkammen afgeschoren.
AtjehOpgepaktePunksWordenNaarBuitenGeexcerceerd (16k image)

De autoriteiten hebben besloten hen te interneren in een `heropvoedings’kamp dat gesitueerd is in de regionale politieacademie. Een agent stelde: “We schenden hun rechten niet, we brengen ze slechts terug op het moreel rechte pad”.
Klik op meer.

De politie van de meest conservatieve regio van Indonesië (Atjeh, de enige regio van het land waar de islamitische wetgeving is ingevoerd) hield afgelopen zaterdag 10 december 2011 65 jonge punks aan die een concert bezochten en onderwierp ze aan een “spirituele reiniging”, zoals de lokale politiewoordvoerder het formuleerde.

AtjehBandaAcehpunkerWordtAfgevoerd (14k image)

De agenten schoren hun hanenkammen er met tondeuses af, verwijderde hun piercings, nam hun halsbanden met studs in beslag en dwong vervolgens allen zich te ontkleden en zich collectief te wassen in een plaatselijke rivier.

AtjehOpgepaktePunksKaalscheersessie (20k image)

De plaatselijke politiechef smeet ieder van hen een tandenborstel toe en brulde “poetsen!” tegen ze. De vrouwelijke punks werden niet kaalgeschoren, maar kregen een kapsel aangemeten wat als gepast voor vrouwelijke politieagenten wordt beschouwd.

AtjehOpgepaktePunksGedwongenTotCollectiefBad (17k image)

De agenten zijn van mening dat punkmuziek en de uitdossing van de jongeren niet in overeenstemming zijn met de islamitische waarden. Deze bizarre anecdote is het zoveelste voorbeeld van de wijze waarop de Atjehse autoriteiten hun bekrompen moraal willen opleggen. Atjeh is een oord waar vreemd gaan gestraft kan worden met steniging en waar al meermaals homoseksuelen gevangen zijn gezet, danwel publiekelijk zijn gegeseld. De vrouwen moeten een sluier dragen en het is hen verboden om strakke broeken te dragen.

AtjehPunkvrouwKrijgtSmeirskapselAangemeten (30k image)

Deze regio – waar in 2005, naa eenjarenlange burgeroorlog, een vredesverdrag werd gesloten tussen lokale islamistische separatisten en de centrale regering van Indonesië – is gesitueerd in het noordelijke deel van het eiland Sumatra. In 2004 werd de zone het zwaarst van heel Zuidoost Azië getroffen door een enorme tsunami, waarbij 230.000 doden vielen. Alleen al op Sumatra vielen 167.000 doden. De punks op dit deel van Sumatra klagen al maanden over het feit dat ze bij voortduring gemolesteerd worden, maar het voorval van afgelopen zaterdag is wel het ergste wat ze tot op heden is overkomen.

Na de collectieve arrestatie in Banda Aceh – de provinciehoofdstad – werden tientallen punks in busjes afgevoerd naar een detentiecentrum zestig kilometer verderop in de bergen gelegen, om gedurende tien dagen heropgevoed te worden. Daarna zullen ze terug naar hun families gebracht worden.

Een van de organisatoren van het benefietconcert, Fauzan Santa, was woest over het optreden van de politie. “Waarom hebben ze mijn haar eraf geschoren? Wij berokkenen niemand schade, het is enkel onze wijze om ons te uiten. Waarom worden we als criminelen behandelt”?
Bij meerder eerdere gelijksoortige gelegenheden waarbij groepjes punks werden opgepakt door de Sharia politie [Wilayatul Hisbah] omdat ze ergens op straat bij elkaar rondhingen en met elkaar kletsten, werden ouders van punks onder druk gezet om een contract te ondertekenen, waarin ze beloofden ervoor te zorgen dat hun kind de begane overtredingen niet nogmaals zou begaan. Het is overigens volslagen onduidelijk welke overtredingen ze dan begaan zouden hebben, want ze zijn niet voor de rechter gebracht.

De plaatselijke politiechef, Iskandar Hasan, vindt dat hen geen enkel onrecht is aangedaan. "We martelen niemand, we schenden geen mensenrechten. We brengen ze slechts terug op het moreel rechte pad. [...] We ontnemen hen hun walgelijke kleren en vervangen die voor decente kleding. We zullen hen tandenborstels, tandpasta, shampoo, sandalen en gebedsattributen geven. [...] We ".

De punks tonen tot op heden, ondanks de drill- en indoctrinatiebijeenkomsten weinig bereidheid om hun ideeën en levensstijl te wijzigen. Bij het verlaten van het excercitieveld roepen diverse punks “Punk’s not dead!”


Powered by Greymatter