Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/27/2012: "Internationale anarchistische bijeenkomst in St. Imier (Zwitserland)"

Van 8 tot 12 augustus 2012 zal in St-Imier (in het Juragebergte in Zwitserland) een internationale ontmoeting plaats vinden van anarchisten.
StImier (47k image)
Deze ĎWereldwijde bijeenkomst van het Anarchismeí is eigenlijk een herdenking van de eerste antiautoritaire Internationale die werd georganiseerd in 1872 als antwoord op de Internationale van Marx.

Sindsdien is de wereld nogal veranderd, de anarchistische bewegingen hebben zich met de tijd weten te evolueren en deze ontmoeting zal er een bewijs van zijn. Een ding is waar, de tijd heeft de onderdrukking niet verminderd tussen de sterken en de zwakkeren. Deze ontmoeting zal veel verschillende manieren van verzet tonen.

De Federatie van het Juragebergte
De Internationale Arbeiders Associatie (IAA) werd opgericht in 1864. Snel creŽerden zich secties in Gauw De Fonds, in Locale, in St. Imier en in andere gebieden van het Juramassief. Veel van de arbeiders (vrouwen en mannen) die zich aansloten, waren arbeiders die thuis werkten. Zij lazen veel en waren zeer onafhankelijk.

Toen in 1869 Bakoenin hun regio bezocht, bleef deze ontmoeting niet zonder reacties. De overeenkomst van de ideeŽn die zij ontdekten zal van de federatie van het Juragebergte de leider van de IAA maken, die dwars tegen de marxistische tendens ingaat. Gebelgd door deze oppositie deed Marx al het mogelijke om deze beweging buitenspel te zetten.

In 1872 dacht hij dat het hem gelukt was. Tijdens het congres in Den Haag, lukte het hem om zoveel mogelijk aan zijn kant staande afgevaardigden het congres te laten bijwonen, zelfs van niet bestaande secties. Door deze vervalste meerderheid werd vůůr de uitsluiting van Bakounine en James Guillaume gestemd en het ontbrak hem slechts aan enkele stemmen om ook Adhťmar Schwitzguťbel buiten te sluiten. Zij allen waren vertegenwoordigers van het Juramassief.

Hierdoor geschokt, organiseerden de secties van de antiautoritaire stroming binnen de IAA, o.a. Spanje, ItaliŽ, Frankrijk, BelgiŽ, en Amerika, een congres in St. Imier, waar duidelijke anarchistische beslissingen werden genomen. Deze antiautoritaire IAA overleefde deze marxistische coup tot het einde van de negentiende eeuw.

Honderdveertig jaar na het congres van St. Imier, is de uitbuiting en de vervreemding van de werknemers onverminderd gaande. De marxistische illusie is ontluisterd door de communistische dictaturen. Het kapitalisme gaat van crisis tot crisis, sociale crisis, politieke crisis, waarbij de ecologische crisis zich heeft gevoegd.

En de anarchistische beweging ?
Deze internationale ontmoeting in augustus 2012 is de gelegenheid om de balans op te maken van de geschiedenis van de anarchistische beweging, de ideeŽn, de verwerkelijking, de verwachtingen, de nederlagen. Wat er vandaag de dag van overgebleven is, de strijd die het anarchisme eigen is en de strijd die de beweging deelt met andere bewegingen : antimilitarisme , tegen vreemdelingenhaat, antiseksisme, zelfbestuur, terugdringen van de consumptie , opvoeding, feminisme, geweldloosheid, enz.
Een aantal workshops en manifestaties zijn al bekend: historische bijeenkomsten, bijeenkomsten rond bepaalde thema's, theater, concerten, tentoonstellingen, films, boeken, radio, libertaire camping, zelfbestuur bazaars en bioproducten, praktische workshops, restauratie, enz.

Deze internationale manifestatie is openbaar en staat open voor de hele internationale anarchistische beweging maar is ook toegankelijk voor elke belangstellende. Gratis toegang en Ďvrije prijzení maken deelname voor iedereen mogelijk. Thema 's en uitdrukkingen van vreemdelingenhaat, seksisme, xenofobie, homofobie en welke vormen van geweld dan ook, worden niet getolereerd .

Het Organisatie Comitť van de Internationale Anarchistisische Ontmoetingen St. Imier 2012

http://www.anarchisme2012.ch/


Powered by Greymatter