Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/02/2011: "Politievrijwilliger te koop"

politievrijwilliger4 (40k image)

Het aantal vrijwilligers bij de politie moet fors omhoog. Meer en goedkoper blauw op straat.

Ook nieuwsgierig naar wat een politievrijwilliger zo al mag doen? Lees dan het blog van politievrijwilliger in opleiding Sanne van Brunschot, straks loop ik ook in uniform, en latere postings van haar hand.

Sanne is dolenthousiast. 'Jullie hebben de leukste hobby gekozen die je kunt bedenken', citeert Sanne vrijwilliger Richard. 'Ik ga mensen aanhouden, de weg wijzen, handboeien gebruiken, toezicht houden, het verkeer regelen', meldt Sanne trots.

Erg leuk aan politievrijwilliger is dat het leuk betaalt. Waar andere vrijwilligers al blij mogen zijn met een reiskostenvergoeding, krijgen politievrijwilligers naast die reiskosten maar liefst 6,68 euro per uur, plus een vaste jaarvergoeding van zo'n 160 euro. Dat is geen hobby meer, dat is: jezelf onder de marktprijs verkopen.

boeien (15k image)

Politievrijwilligers zijn voorzien van handboeien, een wapenstok en pepperspray – en als het aan de PVV ligt, binnenkort ook van een stroomstootwapen. De Raad van Korpschefs wil vrijwilligers bovendien een dienstpistool geven. Dan horen ze er helemaal bij!

Je moet natuurlijk wel leuk trainen om dat allemaal te kunnen gebruiken. Sanne: 'Het is weer bikkelen in de gymzaal, maar aan het eind van de dag weten we hoe we pepperspray moeten gebruiken, hebben we verschillende manieren geleerd om een verdachte aan te houden en kennen we nog meer stoten en trappen. Best stoer eigenlijk!'

O, wat zal het straks leuk zijn om iemand staande te mogen houden! Hopelijk werkt die tijdens het boeien een beetje tegen, want dan kun je leuk zijn arm in een klem houden, tegen de grond werken en peppersprayen.

Politie_in_actie (18k image)

Ook leuk: meedoen aan identiteitscontroles, op zogenaamd willekeurige mensen in zogenaamd willekeurige buurten. Misschien vang je wel een illegaal!

Als politievrijwilliger mag je arrestanten verzorgen. Dat is misschien iets minder stoer, maar daar staat tegenover dat je wel leuk arrestanten kunt vernederen, en je lol halen uit hen in hun sop gaar te laten koken als ze iets vragen. Het is vast ook heel leuk om te zien hoe sommige arrestanten gebroken uit het verhoor komen. Of hoe wanhopig illegalen zijn als ze in vreemdelingenbewaring gesteld zijn.

In haar blog van 18 oktober beschrijft Sanne haar spannende avonturen tijdens “Een avondje mee met de profs.”

Zo was er een man die in een park de bosjes indook, juist op het moment dat er een politiehelikopter overvloog. Sanne: 'Een vrouw die dat verdacht vond, belde de politie en wees ons de juiste plek. Met het busje reden we over de smalle paadjes van het park. Ik heb goed mijn best gedaan om rond te kijken, maar we hebben uiteindelijk niemand gevonden. Wel jammer; ik was erg benieuwd wat die man te verbergen had en wat er zou gebeuren als we hem vonden.'

Niemand is voor de smeris onschuldig Sanne, je begint dat al aardig te leren. En bedankt voor dat interessante kijkje in de keuken van de politieopleiding!


Janneke van Beek


Powered by Greymatter