Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/17/2011: "OCCUPY-BEWEGING"

we (47k image)

Het begon op 17 september dit jaar toen 2000 mensen bijeen kwamen in New York om Wall Street te bezetten (‘Occupy Wall Street’) als protest tegen de alsmaar toenemende overheersing door de economische elite over de rest van de bevolking (de andere ‘99%’).

Klik op meer


De deelnemers begonnen een tentstad te bouwen in een park in de buurt van Wall Street en doopte dat park in ‘Liberty Plaza’ ter ere van Tahrir Square (Egypte). Eigenlijk begreep de heersende klasse niet wat er plotseling gebeurde. En Ken Knabb, de Amerikaanse situationalist, wiens tekst ik hier voor een deel vertaal, wijst er op dat dit al geweldig is: participatie door een ieder is op zichzelf al een essentieel onderdeel van elke echte oplossing.

De hele wereldbevolking werd opgeroepen haar recht van vreedzame vergadering uit te oefenen, om openbare plekken te bezetten, om het proces opgang te brengen, om de problemen te benoemen en oplossingen te genereren, die voor een ieder waarde hebben.

Die oproep is gehoord en in 951 steden in 82 landen hebben miljoenen mensen gezien dat vele tienduizenden mensen de straat op gingen en de openbare parken en pleinen bezetten, verenigd op 15 oktober jongstleden onder de slogan ‘United for Global Change’.

Meer informatie, zie:

http://15october.net/

Het betoog van Ken Knabb, de beheerder van het ‘Bureau of Public Secrets’ is in de vorm van een pdf te vinden onder:

http://www.bopsecrets.org/recent/awakening.htm

1 Reactie


Ik geloof niet in deze Occupy beweging. Dat geldt voor praktisch alles dat uit Amerika komt. Het gaat niet verder dan een moreel protest en politiseert niet verder. Dat is het verschil met Tunesie en Egypte. In feite werkt het averechts omdat het mensen wegzuigt bij die beweging die wel verder wil en een politiek tegenwicht wil opbouwen.

Jos van Golde

zei: Jos van Golde op 29/10/2011 om: 12:56u


Powered by Greymatter