Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/21/2011: "Anarchistische Crisiskrant in meer dan veertig plaatsen uitgedeeld"

Vandaag op woensdag 21 september is in meer dan veertig plaatsen de gratis krant ‘De Crisis Voorbij’ uitgedeeld bij treinstations.
CrisiskrantDenHaag (40k image)
De krant op Het Plein afgelopen maandag in Den Haag

De crisiskrant is een initiatief van Klasse! en de Vrije Bond. Hiermee wordt gepoogd een ander standpunt over de crisis en de bezuinigingen te laten horen.
Klik op meer

Afgelopen maandag had Den Haag de primeur. Op de demonstratie tegen de bezuinigingsplannen van deze regering werden de eerste duizend kranten uitgedeeld. Een actievoerder vertelt: “De kranten gingen als zoete broodjes van de hand en we kregen verschillende goede reacties. Woensdag gaan Klasse!, leden van de Vrije Bond en sympathisanten in meer dan veertig steden en dorpen deze krant uitdelen. Wij hebben geen schuld aan deze crisis, wij gaan die dus ook niet betalen”.

In de krant staat zowel achtergrondinformatie over het wezen van het kapitalistische systeem en de bezuinigingen, als gedetailleerde kritiek, voorstellen voor alternatieven en mogelijke reacties, recensies en columns. De krant telt - inclusief een uitneembare poster - 16 pagina's en wordt in een oplage van 20.000 exemplaren gratis verspreid.

In Amsterdam stond de Anarchistische Groep Amsterdam met vijf mensen op Amsterdam Centraal. In één uur werden een kleine duizend kranten uitgedeeld. Veel mensen hadden haast. De betrokken voerden wel korte, grappige gesprekjes met als beste opmerking: "Toch niet zo'n eng krantje als ‘De Socialist’, hoop ik". (De krant van de Internationale Socialisten. ) Bij alle ingangen van het Centraal Station stonden mensen kranten uit te delen. Ze werden volledig met rust gelaten door alle uniformen in en rond het station.
CrisiskrantAmsterdam (33k image)
Amsterdam Centraal Station

Ook bij andere treinstations in Amsterdam werden kranten verspreid. Op Zuid WTC werden enkele honderden kranten uitgedeeld. Ook zijn er op Bijlmer Arena en bij station Amstel kranten uitgedeeld.

Met z’n tweeën werden in een uur tijd bij Station Bijlmer zo’n 300 kranten weg gezet.
Sommige mensen kwamen terug om een extra krant voor collega’s te halen. Een GVB’ster mopperde dat “het klootjesvolk de rekening mag betalen” en nam vervolgens een krant mee. Twee mannen wilden geen krant omdat ze moesten werken en als ze 5 minuten de krant zouden lezen op hun lazer kregen. “Ik zei: “misschien moet je deze krant dan juist lezen.” Ze draaiden zich allebei om en namen een krant mee (“Weet je, misschien heb je wel gelijk!”).

Ook in de stad zelf werden kranten uitgezet, zoals bij het Stadsarchief waar de stapel snel kleiner werd en zelfs op de Oude Manhuispoort (rechtenfaculteit van de UvA) werden er over de dag heen wat kranten meegenomen.

Haagse anarchisten stonden hun exemplaren van de krant uit te venten naast de vrouwen die iedere morgen van 6.00 tot 9.00 uur de Spits uitdelen. Op het Centraal Station stroomt iedere dag de ambtenarij de stad, sommigen in zichzelf gekeerd en altijd gehaast. Binnen een uur waren ze 1500 kranten kwijt.

Het uitdelen van de krant bij Rotterdam Centraal Station werd slechts door één persoon verricht. “Ik heb zo'n twee uur staan uitdelen en had 400 kranten bij me, waarvan ik er ruim 200 heb weten te slijten. Ik heb niet echt veel reacties gehad, maar velen liepen me hard voorbij. Ook geen gezeur gehad met de politie, ze lieten me met rust.”

In Utrecht begonnen om 7.00 uur zeven mensen van de Kritische Studenten Utrecht en de Autonome Antifa Utrecht met de crisiskrant uit te delen. Ze waren binnen een uur door hun krantjes heen. Ze kregen veel positieve reacties en verbaasde blikken, omdat de krant gratis werd uitgedeeld. Eén persoon stond erop om voor de krant te betalen, maar na enige uitleg was deze persoon er van overtuigd dat de krant toch echt gratis was

In Haarlem deelden vier jongeren in een uur tijd 500 stuks van krant uit. Deze werd echt goed ontvangen, van bouwvakkers tot dagjesmensen. Vergezeld met een glimlach van de kant van de jongeren gingen de kranten weg als warme broodjes over de toonbank!

Leden van de Anarchistische Groep Zaanstreek deelden bij station Zaandam tussen 6.30 en 8.30 uur 500 Crisis-kranten uit aan voorbijgangers.
CrisiskrantZaandam (25k image)
Zaandam

Ook in Nijmegen is de krant uitgedeeld op het station. Met twaalf mensen werd de krant tussen 7.00 en 8.00 uur aan ongeveer 800 mensen aangeboden. Veel vriendelijke reacties waren het gevolg, de meeste over de titel: De crisis voorbij? Nog lang niet!

Op het Centraal Station van Arnhem werden de kranten ook verspreid. Van 7.30 tot 9.00 uur was de groep bezig met de verspreiding en werden de kranten veelal met een glimlach ontvangen!

Bij station Ede-Wageningen werden 400 kranten uitgedeeld. De reacties waren veelal positief. Één mevrouw die de krant al in Arnhem had ontvangen vond het erg fijn dat er een tegengeluid gegeven werd, ook al was ze niet overal mee eens. De toezicht functionarissen weigerden beleefd een krantje maar liepen zonder commentaar door.

Bij station Zwolle werden 250 kranten uitgedeeld. Dit ging zo snel dat betrokkenen ervan baalden dat ze er niet meer hadden. De mensen van gratis krant De Pers waren een beetje in paniek, waarop een hoofdconducteur de verspreiders van de crisiskrant weg kwam sturen. Uiteindelijk kon toch alles uitgedeeld worden. Enkele reacties waren:
-De crisis? Bezuinigingen? Nee, dan hoef ik hem niet.
-Is dat de nieuwe straatkrant?

Op het station van Coevorden werden tussen 7.00 en 8.30 uur gratis crisiskranten uitgedeeld. De reacties liepen uiteen van totale desinteresse tot een vriendelijk dankjewel en het aannemen (en doorlezen) van de krant. Enkele resterende kranten werden achterlaten bovenop een stapel Metro's.
CrisiskrantCoevorden (27k image)
Coevorden

In Den Bosch werden vanaf 7.00 uur met vier mensen in een uur tijd 500 kranten uit gedeeld bij het station. De reacties waren erg gevarieerd. Er werden vragen gesteld in de trant van "Hoezo, wiens crisis is voorbij?". Mensen die voorbij liepen keerden op hun schreden terug nadat ze hoorden dat dit een gratis CRISIS- krant is. De titel "De Crisis Voorbij" werkte dan ook voor veel mensen prikkelend.

Peter Storm ging met 198 kranten – twee pakken van honderd, maar twee had hij al een iemand meegegeven - op weg naar CS Tilburg. Rond vijf voor zeven begon hij met uitdelen en ging door tot even over acht uur. Toen waren de kranten op.
Maar 's avonds ging hij nogmaals! "Zo, tweede ronde krantjes uitdelen in Tilburg, van pakweg 17 tot 18.15 uur, nu met twee mensen. Ging iets stroever dan vanochtend maar da's niet aleen maar negatief. Vanmorgen namen veel mensen de krant aan in de schemering, waarschijnlijk zonder echt te zien wat het voor iets was. Nu keken mensen en besloten hem vrij bewust al dan niet te nemen. Vanmorgen ging de verspreiding iets sneller maar belandden waarschijnlijk relatief veel kranten in handen van mensen met weinig of geen interesse. Nu ging het moeizamer maar zijn waarschijnlijk relatief meer kranten in handen van meer belangstellenden gekomen."

Zo liepen er twee mensen in NS-hesjes langs, eentje keek en gebaarde reflexmatig néé, draaide zich na twee stappen en wilde er alsnog één. Verder een enkele amusante reactie.”De crisis voorbij? Da's mooi”. Hoe dan ook: toch weer tegen de 150 kranten verspreid in vijf kwartier, hetgeen het totaal in Tilburg vandaag op tegen de 350 verspreide exemplaren brengt.

Ook in Roermond, Venlo en Venray werden kranten uitgedeeld.

De actie rond de crisiskrant is de eerste grote actie van de vernieuwde Vrije Bond. Gezien de schaal waarop deze plaatsvond, 20.000 exemplaren in meer dan veertig plaatsen verspreid, mag deze actie zondermeer geslaagd worden genoemd. De krant ziet er bovendien prima uit. De inhoud is weliswaar stevig maar als anarchisten hebben we nu eenmaal geen slap verhaal te vertellen! Al hadden wat meer kortere artikelen voor een betere balans kunnen zorgen.

De actie toont aan dat indien je je organiseert je tot meer in staat bent. De anarchistische koerswijziging van de Bond heeft haar goed gedaan. Het ledental is gegroeid en voor het eerst in jaren laat de Bond op luide toon van zich horen.

Hopelijk nodigt dit uit tot een passend vervolg!

1 Reactie


Goede zaak!
Ik heb in de kantine op mijn werk er een neergelegd.
Heel veel succes met deze krant. Moge er meer zulke kranten volgen.
Laat niet de kritische mond gesnoerd worden en deel uit!!!

zei: Harry op 02/10/2011 om: 04:49u


Powered by Greymatter