Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/18/2011: "Geslaagde solidariteitsactie aan de IJslandse ambassade"

Woensdag 14 september organiseerde Solidariteit Zonder Grenzen een actie
in solidariteit met twee IJslandse activisten.
14September(bijdeambassade)1 (34k image)

Ongeveer 30 activisten verzamelden om 16u aan de IJslandse ambassade om hun steun te betuigen met
de activisten die reeds voor de derde keer door de gerechtsmolen werden gesleurd.
Klik op meer.

Vooraf werden twee activisten van Solidariteit Zonder Grenzen door de ambassadeur ontvangen. De ambassadeur nam van de activisten een verklaring in ontvangst en beloofde die te verzenden naar de bevoegde autoriteiten in IJsland.

In 2008 probeerden twee IJslandse activisten te verhinderen dat een Keniaanse vluchteling per vliegtuig zou uitgewezen worden. De vluchteling voldeed aan alle voorwaarden als asielzoeker, maar werd toch gescheiden van zijn vrouw en zijn pasgeboren baby.

Al het luchtverkeer werd voor een uur opgehouden en de actie werd nationaal nieuws. Er volgden dagelijks protesten voor het ministerie van Justitie en enkele weken later werd de vluchteling teruggebracht van Italië.

In februari 2010 werd hem alsnog asiel verleend. Een maand later werden de activisten echter aangeklaagd voor inbraak en het verstoren van transport. De ene werd veroordeeld tot twee maand cel en de andere kreeg 45 dagen voorwaardelijk.

In beroep oordeelde het Hooggerechtshof echter dat er sprake was van procedurefouten. Intussen wordt de zaak overgedaan, maar door het toevoegen van een extra aanklacht riskeren de activisten nu tot 6 jaar cel.
14SeptemberIJslandseAmbassade2 (38k image)

Piet Roelens van Solidariteit Zonder Grenzen reageert verontwaardigd: "Het is ironisch dat dezelfde IJslandse wetgever die het redden van een mensenleven als plicht formuleert, er nu voor opteert om activisten die de daad bij het woord voegden te vervolgen. De activisten hebben nooit iemand
in gevaar gebracht. Bovendien erkende de IJslandse regering door de Keniaanse vluchteling alsnog asiel te verlenen impliciet haar vergissing."

De activisten eisen dan ook dat alle klachten geseponeerd worden en drongen er bij de ambassadeur op aan om deze boodschap over te brengen. Buiten de ambassade hadden de activisten verzameld rond spandoeken met boodschappen als “Freedom for Jason & Haukur” en “Solidair(es) sans frontières”.
14SeptemberIJslandseAmbassade3 (37k image)

Solidariteit Zonder Grenzen ziet in deze zaak een schoolvoorbeeld van hoe de repressie tegen activisten en sociale bewegingen overal in Europa toeneemt. Die bewering wordt beaamt door Björg Baldvinsdóttir van No Borders IJsland die zelf voor de actie in Brussel was: "We zijn zeer opgezet met de solidariteit vanuit België. Er heerst een toenemend klimaat van repressie tegen activisten.

Vandaag zijn twee IJslandse activisten daarvan het slachtoffer, in België komen vergelijkbare gevallen van repressie echter even goed voor." Solidariteit Zonder Grenzen is tevreden over de actie en onderstreept het belang om in de toekomst solidair te blijven met sociale bewegingen die hier of elders vervolgd worden.

Meer info over de zaak? (Engelstalig)
(1)
Hier en

(2)
Hier


Powered by Greymatter