Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/30/2011: "Quiz voor uitgeprocedeerde asielzoekers"

ik_hou_van_holland (78k image)

Betreft: aanmelding nieuwe kandidaat voor de VPRO-quiz voor uitgeprocedeerde asielzoekers, Weg van Nederland.


Beste VPRO,

Wat leuk dat jullie een nieuw quizprogramma, Weg van Nederland (Weg van Nederland), gaan beginnen! Eindelijk eens positieve aandacht voor deze ondergekotste groep! Vooral die 4000 euro zal de winnaar goed van pas komen!

Ik weet niet hoever jullie al gevorderd zijn met het ronselen van kandidaten, maar ik ken iemand die ik zou willen aanbevelen. Hij is inmiddels al terug in zijn land van herkomst, maar spreekt nog steeds goed Nederlands en kan maar niet wennen aan zijn ‘eigen’ cultuur. Bovendien heeft hij weinig méér te eten dan de olijven van zijn familieolijfboomgaard en denkt hij met weemoed terug aan de overheerlijke Oudhollandse poffertjes. Ook houdt hij erg van de koningin.

groeten_uit_kurd_dagh (58k image)

Ik zal iets meer over hem vertellen. Hij heet Rachid en is een Koerdische Syriër. Hij was destijds vertrokken uit zijn land omdat Koerden het erg slecht hebben in Syrië.
Ik heb hem leren kennen toen ik in vreemdelingenbewaring in Schiphol-Oost zat. U moet namelijk weten, dat de vreemdelingenpolitie en de IND en er geen enkel probleem mee hebben Nederlanders voor de duur van maximaal anderhalf jaar in een vreemdelingenbajes op te sluiten – het enige dat je daarvoor moet doen is weigeren je id te laten brengen. Want dan ben je in hun ogen een vreemdeling en willen ze je uitzetten. Ze weten alleen nog niet waar naar toe. Het feit dat je Nederlands spreekt is geen bewijs dat je ook Nederlander bént natuurlijk, dat zal jullie quiz ongetwijfeld aantonen.

Ik was in de avonduren naar het cellencomplex Schiphol-Oost gebracht. Alle illegalen zaten toen al ‘achter de deur’. De volgende ochtend wachtte ik vol spanning tot de celdeur zou worden opengedraaid. En wat een verrassing! Daar stond ik zomaar ineens oog in oog met de mooiste man die ik ooit gezien had! Het was liefde (of lust) op het eerste gezicht en van zijn kant ook! Hij sprak uitstekend Nederlands en had een T-shirt aan met ‘I hartje Holland’ bedrukking, in Delfts blauw op een witte achtergrond.

We raakten aan de praat bij een overheerlijk kopje échte Hollandse chocolademelk, en na wat potjes domino en tafeltennis trokken we ons terug in zijn cel. Bewakers kwamen aansloffen en zeiden dat we de deur open moesten laten staan. Dat was jammer. Nog meer jammer was dat ik de vorige avond had geregeld dat mijn id zou worden gebracht, zodat ik die middag ‘uitgezet’ zou worden (naar de uitgang van het cellencomplex). Als ik toch had geweten dat mijn droomprins daar zou zitten….
Toen ze me kwamen halen, konden Rachid en ik haast geen genoeg krijgen van het afscheid nemen. Hij beloofde dat hij me zou bellen.

DelftsBlauwPaartje (52k image)

Om een lang verhaal kort te maken, Rachid werd uitgezet naar Duitsland omdat hij daar eerder asiel had aangevraagd. Ik ging hem regelmatig opzoeken en we hadden een dolle tijd. Hij stond erop om Nederlands te blijven praten, en ik leerde ‘Rojbaş’ zeggen, ‘goedendag’ in het Koerdisch. Hij maakte falafel en ik maakte chocolademelk, als herinnering aan onze eerste ontmoeting.
Het was leuk, zolang het duurde.

De Duitsers hebben hem inmiddels uitgezet naar Syrië, maar hij zou dolgraag terugkomen, al is het maar voor een weekje. Zou hij misschien een nieuwe kandidaat voor jullie quiz kunnen worden? Zoals gezegd, hij houdt erg van de koningin en heeft de islam afgezworen.
Maak hem blij, laat hem meedoen! Hij zal een goede kans maken om te winnen!

Met vriendelijke groet,

Janneke van Beek

2 Reacties


De VPRO lekker aan het actie voeren zonder veel risico te lopen ? Kijk eens hoe Joke Kaviaar wordt aangepakt.

zei: nn op 17/09/2011 om: 11:45u

Bamboozled ?!

zei: Bamboozled ? op 20/09/2011 om: 12:26u


Powered by Greymatter