Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/29/2011: "Step Vaessen in VPRO’s Zomergasten"

Op zondag 7 augustus was journaliste Step Vaessen te gast bij Zomergasten van de VPRO. Ze is thans werkzaam voor de Engelse nieuwszender van Al Jazeera in Indonesië. Daarvoor was ze er correspondente van de NOS.
StepVaessenEnAndreBentlage (18k image)
Step Vaessen en André Bentlage op oudejaarsavond 1987

Step was in de tweede helft van de jaren tachtig actief in de kraakbeweging en betrokken bij anarchistische groepen in Nijmegen.
Klik op meer.

Step was ook meer dan 20 jaar de partner van mijn oude kameraad André Bentlage die precies een jaar geleden zelf een einde aan zijn leven maakte (Zie hier).

Destijds werkte Step mee aan het anarchistische radioprogramma Black Flag dat gedurende enkele seizoenen wekelijks uitzond op radio Rataplan, de (illegale) uit de kraakbeweging voortgekomen zender van Nijmegen die dagelijks uitzond vanaf het middaguur. Ook werkte ze zijdelings mee met het Landelijk Anarchistisch Overleg (LAO) waarbij ze betrokken was bij een project een krant uit te geven.

In de uitzending gaat ze in op haar betrokkenheid bij de ontruiming van het kraakpand de Mariënburcht, begin 1987. Het kantoorpand van Shell was met behulp van een omstreden methode gedagvaard (richting anonieme personen die bij het pand betrokken zouden zijn) wat mede er toe zou leiden dat de ontruiming niet zonder slag of stoot zou plaats vinden.Step weet het zich niet meer zo te herinneren (wat ik betwijfel) wat omdat het zo lang geleden zou zijn en ze wel heftigere zaken heeft meegemaakt wat beslist het geval is. Wel handig want wat je niet mee weet daar ben je niet op aanspreekbaar.

Dat de ontruiming zo gewelddadig zou verlopen was aanvankelijk geenszins de bedoeling. Er zouden juist ook een geweldloze actie tegen de ontruiming plaatsvinden. Dit initiatief sneeuwde volledig onder doordat zekere oudere niet meer zo actieve krakers in Nijmegen een rekening wilde vereffenen waar zekere jongere bewoners van het pand hun oren naar lieten hangen.

Bovendien bleken de gemobiliseerde krakers in den lande ook bepaald niet van het geweldloze soort. Zij hielden zich niet aan de afspraak om bij de eerste ME charge de opgeworpen barricades te verlaten. De vernieling van de NMB bank die naast de barricades lag was uiteraard al helemaal niet de bedoeling.

De ontruiming was uitgelokt door een barricade op te werpen en liep behoorlijk uit de hand omdat, dergelijke processen niet in de hand te houden zijn. Step spreekt over meerdere barricades Elders in de stad werden door diverse groepen daarna ook kleinere barricades opgeworpen van brandende autobanden in de vorm van hit en run acties.

Step speelde ook in de punkband Ultimate Sabotage (waarmee ze ook optrad tijdens de tweede Internationale Anarchistische Bijeenkomst in 1988 te Ruigoord). Leuk is dat in dit kader ook Marcel Stol wordt opgevoerd. Die speelde bas in de band Neuroot waarvan de zanger Wouter zo ongeveer de grunt heeft uitgevonden. Hij sprak namelijk ook zo. Stol zag er immer onverstoorbaar uit, zijn gezicht in stand strak vertrok nooit, onder geen enkele omstandigheid. Tegenwoordig is hij communicatie adviseur!

Stol zoekt sponsors om een boek uit te geven over de punkconcertzaal Goudvishal in Arnhem die in de jaren tachtig werd gekraakt en maar liefst 25 jaar bestaan. Dat lijkt mij een prima idee! Steun Stol!
Het interview met hem staat hier.

Step Vaessen spreekt zeer openhartig over de depressies en dood van André. Ze spaart zichzelf daarbij niet. Haar verhaal lijkt mij heel plausibel, voor zover ik het op grond van mijn eigen ervaringen kan beoordelen,
1 Reactie


Wat kan je nog doen met zo'n achtergrond : journalist worden ? Zelfstandig fietsen maker ?

zei: nn op 17/09/2011 om: 11:47u


Powered by Greymatter